Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nde öğrenim gören olan Nuri Aydınlı, Fatih Lemahmutoğlu, Buğra Emiroğlu, Sinan Özdemir ve Özgür Çobanoğlu, Trabzon’un Bahçecik Mahallesi’nde kurdukları serada kayın mantarı üretiyorlar. Kayın mantarının et ürünlerinden farksız olduğunu belirten gençler, seralarını kendi imkanları ile yaptıklarını, mantar yetiştirme fikrini ise KTÜ’ye konferans için gelen Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya’dan aldıklarını söylüyor.

BÖLGEYE SATACAĞIZ

Arkadaşları adına İlkhaber’e konuşan Fatih Lemahmutoğlu, yaklaşık 10 aydır kayın mantarı üretmek için çalıştıklarını ifade ederken, “Seramızdan ilk olarak yaklaşık 70 kilo mantar ürettik ve bunu denemek amacı ile önce biz yedik sonra komşulara verdik. Bahçecik ve diğer mahallerde kayın mantarı verdiğimiz arkadaşlarımız, komşularımız ürettiğimiz mantarı beğendiler. Bundan sonra daha çok mantar üretip restoranlara servis edeceğiz” dedi.



EGE BÖLGESİN’DE TÜKEDİLİYOR

Lemahmutoğlu şunları söyledi: “Karadeniz Bölgesi’nde üretimi olmayan bir mantar cinsidir kayın mantarı. Ancak üretimi yapılabilecek nadir yerlerdendir aynı zaman da Doğu Karadeniz Bölgesi… Ancak her nedense üretimi yapılmıyor burada. Ege Bölgesi’nde çok tüketiliyor ama orda da ilklim şartlarından dolayı üretimi yapılamıyor. Bizde Ömer Naci Kaya’nın verdiği konferanstan esinlenerek bu işe kalkıştık. Konferanstan sonra Artvin’e yanına gittik ve fikirler aldık. 10 ay önce de kendi imkanlarımızla seramızı kurduk.”

Furkan Yiğit/ İLK HABER