İsmini üretiminin yapıldığı Trabzon’un Sürmene ilçesinden alan Sürmene bıçağı, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle ilgi görüyor.  Bıçak aynı zamanda bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de hediyelik olarak tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor.

Yaklaşık 70 yıldır Sürmene’de bıçak ürettiklerini ilçede ilk bıçak sanayisini 96 yaşındaki babası Mehmet Kumbasar’ın kurduğunu belirten Nesrin Kumbasar babasının bu mesleği Rum ustalarından öğrendiğini belirtiyor.
Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin özellikle hediyelik olarak Sürmene bıçağını tercih ettiklerini de ifade eden Nesrin Kumbasar, bıçaklara genellikle bayanların ilgi gösterdiğini söylüyor.

Eskiden meşhur olan Sürmene kaması taşımayana kız verilmediğini hatırlatan Kumbasar, “1946 yılından beri bu işi yapıyoruz. Babam 96 yaşında. Babam bu mesleği Rum bir ustadan öğrendi. Bize bu meslek Rumlar’dan, Ermeniler’den geçti. 50’ye yakın mutfak bıçağı çeşidimiz var. Bizim en meşhur bıçağımız Sürmene kaması. Geyik boynuzu, gümüş işlemeli el yapımı. Eskiden çift tarafı keskindi, Karadeniz’de yaşam zor olduğundan eskiden dedelerimiz atalarımız bunu silah olarak da kullanırdı. O dönemler Karadeniz’de bu bıçağı taşımayana kız vermezlerdi. 1980 yılında kanun ile bu bıçak yasaklandı. Şimdi süs, koleksiyon amaçlı, hediyelik olarak kullanılıyor" dedi.

Sürmene bıçağının kalitesinin balık yağında olduğunu ifade eden Kumbasar, “Sürmene bıçağının özelliği balık yağı ile birlikte su verilmesindendir. Nedeni keskinliğini her zaman muhafaza etmesinden dolayı. Balık yağı bıçağın keskin olmasını sağlar” diye konuştu.
Kumbasar, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurban kesecekleri bıçak konusunda da tavsiyelerde bulunarak “Sürmene bıçaklarında her amaç için kullanılan çeşidi vardır. Kurbanın başını kesmek yada diğer işleri yapmak için ayrı ayrı bıçaklar var. İyi bir Sürme bıçağı kasabın acemiliğini kapatır. Kafa kesmede, deri soymada, deri yüzmede her amaçla kullanılacak bıçaklar var. İyi bir kurban bıçağı sapı ahşap veya kemikten olmalı. Sapı bu şekildeki olan bıçaklar hem kaymayı önler hem de elde daha iyi tutulmayı sağlar. 50’ye yakın bıçak çeşidimiz arasında ekmek bıçağından kasap bıçağına kadar çeşitlerimiz mevcut. Önümüzde Kurban Bayramı var. Dolayısıyla bugünlerde kurban kesecekler bıçaklara olan ilgilisi arttı. Kurbanda en çok tercih edilen bıçağımız, çeliği Fransız çeliğinden, sapı gül ağacından olan bıçaklar görüyor" şeklinde konuştu.


Ev hanımlarına bıçakları ile ilgili önerilerde de bulunan Kumbasar "Hanımlardan bu bıçağı bulaşık makinesine atmamasını tavsiye ediyoruz. Bıçağın birinci düşmanı bulaşık makinesı. Çünkü yüksek ısı çeliğe zarar veriyor. Ayrıca ateşli dönen elektrikli çarkta da bıçaklarımız bilenmesin. Bunları yaptıktan sonra bu bıçakları ömürlük kullanabilirler. Dükkanımıza gelen müşterilerimizin yüzde 90’ı bayan ağırlıklı. Türkiye’nin farklı illerinden müşterilerimiz geliyor. Gelen müşterilerimiz özellikle ailesine, eşine dostuna Sürmene bıçağı, Sürmene çakısı, Sürmene kaması hediye ediyor” ifadelerini kullandı.