61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’un Maçka İlçesinde son günlerde tartışma konusu olan ve kıblesinde sapma bulunduğu gerekçesi ile Türkiye gündemine oturan cami ile ilgili Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı düzenlendi.

Maçka Yukarıköyü Çayırlık Mahallesinde Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Aksoy ve Yukarıköyy Mahallesi Muhtarı Yusuf Sancak, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde basının karşısına çıkarak binanın cami olarak değil mescit olarak kullanıldığı ve yaz aylarında çocukların Kur-an Kursu eğitimi alması için yapıldığını kaydetti.
Aksoy, “Öncelikle bahse konu mescid Maçka İlçesi Yukarıköy Mahallesi çayırlık mevkiindedir. Birilerinin dediği gibi Ermenidüzü diye bir yer kayıtlarda yoktur. Bu mescid mahalle halkı tarafından çocukların yaz Kur-an Kurslarında eğitim görmeleri ve teravih namazları için bir de cenazelerde kullanılmak üzere planlanmış, hayırsever bir vatandaşımız tarafından arsası bağışlanmış ve yine hayırsever vatandaşlar tarafından yapılmıştır” dedi.

Köyde 2 cami bulunduğunu kaydeden, “Söz konusu köyde bu mescid haricinde 2 tane cami bulunmakta, söz konusu mescide 1 km uzaklıkta da komşu köyün merkez camii bulunmaktadır. Karadeniz’de ki coğrafik yapı ve kasıtlı arazi imkanları neticesinde istediğiniz şekilde bina kurma şansınız olmadığı ortadadır. Kaldı ki kıble bir yön olup 45 dereceye kadar ksapma olabileceği Diyanet İşleri Başkanlığınca belirtilmiştir. Aynı şekilde arazi şartlarına göre inşa edilen bu şekilde çok sayıda camii ve mescid mevcuttur” diye konuştu.

Aksoy, şöyle devam etti:
“Mescidin yapılmasına öncülük eden din görevlisi arkadışımızla beraber Maçka Müftüsü Hasan Değirmenci’ye müraat ederek iki kez kendilerini bizzat alarak inşaatı görüp denetledik. Hatta kendilerinden maddi olarak yardım talep ettik. Köyümüzde yapılan caminin bulunduğu mevkiinin kasıtıl olarak yanlış tanıtıldığı, Merkez Caminin resmini konularak yanlış haber yapıldığı Müftülüğe haber yapıldığı verilmesene rağmen Müftülüğün benim bu olaylardan haberim yok demesi köy halkını son derece üzmüştür. Müftülüğün kayıtlarında yok olması doğrudur.

Binanın ilerleyen zamanlarda düzenleme yapılacağını ifade eden Aksoy, “Arazi şartlarından dolayı bina tam kıbleye dönük yapılamadı. Ufak tefek düzenlemeler yapılacak. Birazcık daha döndürülebilir.

İleri de gelecek olan nesilde kafalarda soru işareti olmaması için mescidimizin 45 derece sapma olayı yok. Diyanetin açıkladığı şey. Yapacak olan bundan sonra ki tadilatta gelecek nesillerin kafasında soru işareti yaratmaması için düzenleyeceğiz”