Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı; “Bilge 2016; Dünya İslam Forumu, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi, Malezya Dışişleri ve Aile Bakanlıkları, JAKIM Malezya İslami Gelişim Departmanı, Türkiye Merkezli Kadın STK’ların organizasyon komitesi işbirliği ile 23-25 Eylül 2016 tarihleri arasında Kuala Lumpur’da gerçekleşti.

*GAHRAMANOVA; MÜSLÜMAN KADIN PAMUK GİBİ YUMUŞAK, DEMİR GİBİ GÜÇLÜ 

Avrasya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamala Gahramanova "Zirvenin sloganı ve ana teması olan 'Müslüman Kadın - Pamuk gibi Yumuşak, Demir gibi Güçlü" ifadesi ile Müslüman kadının gücü ve şefkati vurgulanmaya çalışıldığını ifade ederek, İslam coğrafyasındaki kadının durumu İslam dini ile hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır, dedi. 
Gahramanova, Bugün dünyada İslâm’ın kadınları aşağıladığı fikri yaygındır. Zira bu fikrin oluşmasında İslam coğrafyasında süregelen savaşlar, kadına yönelik her türlü şiddet ve kadının toplumdaki rolü gibi etmenler etkili olmaktadır.  Oysa gerçek anlamda İslam dininde bunlara yer olmamasına rağmen İslam dinini referans aldığını iddia eden birçok yapı bu anlamda dinimize karşı olumsuz bir algının oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Halbuki İslam dini, kadına değer vermekte ve  saygı duymaktadır.   Kadınların dünyada herhangi bir hakkı olmadığı zaman Hac mevsiminde,  Peygamber Efendimiz  Veda Hutbesinde (8 Mart 632). - "Kadınlar hakkında Allah'tan korkun! Sizin kadınlarınız üzerinde hakkınız vardır. Kadınlara da sizin üzerinizde hakları vardır diye hitap ederek, daha yedinci yüzyılda, müslüman hacı adayına karşı, kadınların haklarını ilk olarak açıklamıştı.  İslam şunları söyledi: Erkeklerin kadınlar) üzerindeki hakları olduğu gibi, (kadınların da) onlar (erkek) üzerinde hakları vardır ...( 2: 228)O zaman dünyada orta ve yakın çağda sosyal hayat ve ilim alanında kadınların en ufak yeri yok idi.
İslâm dininde kadın da erkek gibi aynı amaç için yaratılmıştır. Dini ibadetlerini yerine getiren bir kadın da erkek de aynı sevap kazanır Kur'an-ı Kerim kadın ve erkeği birbirinin tamamlayıcısı olarak kabul edilmiştir. 

*KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ DEĞİL, DENKLİĞİ ESASTIR

Zirvenin Türkiye Özel Bildirgesinde, kadınların hayatın her alanında orantılı biçimde rol alması, kadın ve erkeğin eşitliği değil, denkliğinin esas olduğu ve İslam'ın içinden çıkan ama bugünün sorunlarına cevap üretme noktasında kadın bakış açısını ihmal etmeyen bir meclis akil kurul oluşturulması gerektiği vurgulandı. Kadın ve çocuk mağduriyetinin önlenmesi için şefkat, merhamet ve fedakarlık duyguları ile siyasetin yeniden yorumlanmasının önemine dikkat çekilen bildiride, güç ve adalet dengesine dikkat edilmesi, toplumsal ve siyasi bütünlükte kadın faktörünün dengeleyici ve farklı unsurlarının sinerjiye dönüştürücü etkisinin değerlendirilmesinin önemi kaydedildi.