KTÜ Turizm Meslek Yüksekokulu’nda bu yıl 38. si gerçekleştirilen 15-22 Nisan Turizm Haftası Etkinlikleri’ne Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’ün yanı sıra TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Salih Yazıcı, TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürgök, turizm işletmecileri ile Turizm MYO öğrencileri katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Öz, hem Karadeniz Bölgesi’nin hem de Trabzon’un, turizm sektöründe son gelişmelerle birlikte önemli pay alan bölge ve illerden biri olduğunu belirterek, “Geçen yıl ki turizm verimiz 2 milyon 700 bin civarındaydı. Sevindirici tarafı ilk 4 aya göre geçen yıla oranla yüzde 18’lik bir artış var. Kurvaziyer turizminde de şu andaki rezervasyonlara bakıldığında yüzde 30-35’lere varan bir artış bekliyoruz. Bu rakamın daha da artma ihtimali var. Kamu olarak turizm altyapısını geliştirici çalışmalar yapıyoruz. Yapmaya da devam etmeliyiz. Trabzon, karayolu olarak çok sıkıntısı kalmayan bir ilimiz. Turizm destinasyonlarına ve kırsala ulaşımda önemli bir sıkıntı yaşamıyoruz. Yeşile Yolculuk ya da Yeşil Yol projesiyle yayla bağlantılarımızı da beton ya da taş parke yaparak turizm destinasyonumuzu geliştirmeye çalışıyoruz. Havayoluyla ilgili ikinci pist için çalışmalar devam ediyor. Deniz yolunu çok kullandığımızı söyleyemeyiz. Turizm altyapısı için mevcut kültürel eserleri restore ederek turizme sunmaya çalışıyoruz. Doğal ortamlarımızı geliştiriyoruz. Ortahisar’da çalışmalar yapıyoruz. Kızlar Manastırı’nın restorasyon ihalesini yaptık. Sümela Manastırı’nın projesi son aşamada. Ay sonunda Bilim Kurulunu burada toplayacağız. Koruma Kurulu’ndan da geçmesi halinde bu turizm sezonun sonunda inşallah Sümela Manastırı’nın da restorasyon ihalesini gerçekleştireceğiz. Uzungöl’de imar kirliliğine izin vermeyeceğiz. Uzungöl’deki kongre ve turizm merkezi için imar planında yerini bıraktık. Sera Gölü’nde yine proje hazırlık çalışmamız var” dedi.

BÜTÜN KURUMLARI DENETİM İÇİN UYARDI

Merdiven altı turizm çalışmalarına izin vermeyeceklerini belirten vali Öz, “Bu süreçte özel sektöre biraz görev düşüyor. Kaliteli yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Turizmde hızlı gidiyoruz. O hızı hazmederek gitmeliyiz. Çok hızlı gidersek, altyapı ve hizmet kalitemiz buna yetişmezse bu dönüşü aşağıya doğru çok çabuk başlatırız. Dikkatli olmamız gerekiyor. Bu ay sonunda turizm paydaşları, STK’ları ve yerel yönetimleri buluşturacağımız bir Turizm Koordinasyon Toplantısı yapacağız. Bu toplantıda ‘neler yapılıyor, neler yapılmıyor, neler yapmalıyız’ konusunu detaylı tartışacağız. Bu anlamda hem kamu kurumlarımız, yerel yönetimler, odalarımız aslında kendi ölçeğinde çalışmalar yapıyor. Yapıyor ki Trabzon’da turizm gelişiyor. Yoksa çalışmalar belli ölçekte yapılmasa ve bu trend oluşmasa turizm sektöründeki gelişme olmaz. Emeği geçen herkese mutlaka teşekkür borcumuz var. Bu yıl ağırlık vereceğimiz bir konu da turizm alanında çalışan işletme, kişi ve tesislerin denetimi konusunda yoğunluk gösterilmesi. Özellikle kayıt dışı ve merdiven altı çalışmalara izin vermeyeceğiz. Onun için bu konuda belediyeler, Tarım Müdürlüğü, Sağlık teşkilatı ve ilgili birimler ve odalarımızla beraber bu hizmet kalite ve standardını sağlamak konusunda taviz vermeyecek. En uzak noktalara dahi ulaşacağız. Turizme balta vuranlara müsaade etmeyeceğiz”  diye konuştu.

BASIN GİRİŞİMCİYİ YÖNLENDİRMELİ

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, turizmin gelişmesinin şehrin ekonomisiyle yakından ilişkili olduğunu söyleyerek, yapılan çalışmalarla Trabzon’un yılın 12 ayında turizmden gelir elde edilebileceğini ifade etti. Hacısalihoğlu, bu konuda basına da görev düştüğünü belirterek, “Basınımız da girişimcinin dikkatini turizme ve buradan elde edeceği kazanıma yönlendirmelidir. Hep sıcak paradan bahsederiz. Oysa turizmden gelecek olan para kaynar paradır. O para tertemiz bu ülkede kalıyor. Turizm geliri bu kadar önemlidir” dedi.

KIRSALDA PANSİYONCULUK TEŞVİK EDİLMELİ

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürgök de, ülkemize gelen turist sayısının 32 milyonu aştığına işaret ederek, Karadeniz bölgesinin büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Gürkök, “Turizm istihdama en çok katkı sağlayan sektörlerden biri olmuştur. Turizm sektörünün bölgemizde ve ilimizde ilk sıraya yükselmesi bizi son derece memnun etmiştir. Trabzon’un dünya turizmden aldığı pay sürekli artmaktadır ama biz yine de yeterli görmüyoruz. Yapılan iddialı ve şık tesislerle Dünya’da adından söz ettiren Türk turizm sektörü maalesef hizmet sektöründe aynı başarıyı yakalayamıyor. Konaklama sorunu yaşanan kırsal bölgede pansiyonculuk teşvik edilmeli” dedi.

KTÜ Rektör Yardımcısı Öksüz de yapılan yatırımlarla Trabzon’un turizm kenti olma yolunda önemli adımlar attığını akademik altyapısını oluşturmak için de Turizm Meslek Yüksek Okulu’nun fakülteye dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Salih Yazıcı da, Trabzon’un özellikle turizm açısından geleceğinin çok parlak olduğuna vurgu yaparak, Trabzon turizminin geliştirilmesi için dünya çapında organize edilen turizm fuarlarına iştirak ettiklerini belirtti.

Program daha sonra verilen bir kokteyl ve horon gösterisi ile sona erdi.