61SAAT HABER SERVİSİ- Ortahisar Belediyesi MHP’li Meclis üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in 1 yıllık değerlendirme toplantısına karşı bugün 1 yıllık değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya, Davut Çakıroğlu, Ali Asağır, İsmail İnan, Nihal Ertem, Derviş Köz, Mahmut Öksüz ve Ayşe Kabadayı katıldı. 

VALİ ÖZ'E BÜYÜK ELEŞTİRİ
Toplantının başında Erdoğdu Anadolu Lisesi’nin Dünya Şampiyonluğunu kutlayan Ortahisar Belediye Meclisi MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, Trabzon Valisi A. Celil Öz’e sert eleştirilerde bulundu. Çakıroğlu, “Başarıya giderken başarının sahiplenilmesinde bir çok kurum ve kişi karşımıza çıkıyor. Bunun doğrusu sorunları birlikte çözmek adına olması lazım. Erdoğdu Anadolu Lisesi, bir başkaldırışı resital olarak hem dünyaya hem de Türkiye’ye sunduğunu düşünüyorum.
23 Nisan, törenlerini es geçip işgüzarlık yapıp uçakla İstanbul’a giderek orada başarıda fotoğraf çektirilmesini yadırgadım.
Başta sayın Vali olmak üzere, Milli Eğitim Müdürünü eleştirdiğimi kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. 23 Nisan, Erdoğdu Anadolu Lisesi’nin başarısından çok daha öte bir başarıdır. Dünyada tekrarı olmayan bir bayram olarak kutlayan tek ülkeyiz. Bu düşünceyle sayın Valinin olması gerektiği yerde, resmi kutlamalarda olması gerektiğini düşünüyorum. Valiler devleti temsil ederler. Siyasi partilerin başında ki kişiler değildir. Yürütmenin talimatları ile valiler hareket etmezler. 14 yıldır Türk Devlet Geleneğinde Valilerin yerleri bellidir" dedi.

TRABZON'UN NÜFUSUNUN AZALMASI
Trabzon'un nüfusunun giderek eridiğini kaydeden Çakıroğlu, bunda en büyük payın istihdam alanlarının azalmasına  dikkat çekerek, "1975 yılında Trabzon’un nüfusu 750 bindi. Bu nüfus taşımalı nüfus değildir. Bugün zorlama 750 bindedir. Bunun sebeplerine bakıldığında Trabzon’da ki istihdam sorunu, kötü yönetimlerdir. Ben bir siyasi partiyi hedef alarak söylemiyorum. Türkiye’de özelleştirme başlığı altında yani devlet işletmecilik yapmaz diye. Doğru devlet işletmecilik yapmaz ama kontrol yapmalı.
Trabzon’da kapatılan satılan kurumlardan, sokakta kalan emeği heba edilen yaklaşık 7 bin 500 çalışan vardı. Mesela Liman’ın özelleştirilmesi, TEKEL’in kapatılması, SEK’in kapatılması.. Bunlar çoğaltılabilir" diye konuştu.

ÇİMENTO FABRİKASININ TAŞINMASI
Çakıroğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bu moralsizliğin işsizliğin temelinde bir de merkezi hükümetin vaatleri oluyor. Bu yıl açıkladıkları milli gelirin 14 bin dolar olacağı söylendi ama 11 bin dolara revize edildi. Bu milli gelir nasıl gelirdir, kişi başı 11 bin dolar düşüyor. Ben 5 kişilik ailelerin cebine yılda 55 bin dolar girdiğine şahit olmadım. Trabzon’da bu kadar kazanıyoruz diyen kaç kişi var.

Trabzon'da bir de ekonomik ömrünü tamamlamış Çimento Fabrikası var. Bu fabrikanın bulunduğu yerden taşınması noktasında hem fikiriz. Yalnız bu fabrikanın iş verdiği nakliyeciler, çalışanlar, yapı sektörleri hepsi yan yana düşünüldüğünde aklın yolu birdir. Bu fabrikanın uygun bir yerinde yer göstermek şartıyla Trabzon'da kalması gerekir. Olmazsa olmazdır. Yoksa bu işsizler ordusuna yeni 500 çalışan, binler eklemenin anlamı yoktur.

Bu çimento fabrikası kaldırılırken yolun hemen alt tarafında Çimento siloları yükselmekte. Bunlar kimin. Bunlara bir öncelik mi taşınıyor? Bir fabrika yok ama var olan fabrikayı, ekonomik ömrünü kapatmış fabrikayı kapatmak sayılmaz.

Öneri çevre dostu, çevreye rahatsızlık vermeyecek yerde, istihdam yaratacak fabrikanın Trabzon sınırları içerisinde kalması bize göre önemlidir"

ORTAHİSAR BELEDİYE BAŞKANI YOKKEN MALLAR PAYLAŞTIRILDI
Ortahisar ile Büyükşehir Belediyesinin et ve tırnak gibi olduğunu kaydeden Çakıroğlu, ancak buna rağmen seçim öncesinde kapatılan ilçe belediyelerinin mallarının adil bir şekilde dağıtılmadığını ifade ederek, "Yeni bir belediye kurulurken, Trabzon Büyükşehir yapılırken, yapılması gereken her zaman olduğu gibi hiçbir hesaba dayanmayan, kabile devleti yönetir gibi yapalım bakalım mantığı ile yapılmış. Ama henüz bakmaya fırsat olmamıştır. Eleştirilecek konu burada şudur. Kapanan ilçe belediyelerinin mallarının, paylaştırma komisyonunda dağıtılırken Ortahisar Belediye başkanı henüz seçilmemiş. Normalde olması gereken paylaştırma komisyonunda Ortahisar Belediye Başkanı olması gerekir. Bu komisyonda olmamıştır, çünkü seçim yapılmamıştır.
Paylaştırma komisyonunda yapılan bir başka yanlış ta kapatılan belediyelerin mal varlıkları sıfır değerinde yazıldı, borçları ise Ortahisar’a yazıldı. Biz bunu dile getirdik. Ama sesimiz sayımızla orantılı. Olabildiğince maksimum düzeyde, çalışarak seslendirmeye çalıştık.

ORTAHİSAR'E BEŞ PARA ETMEZ MALLAR ŞEYLER TOPLANDI
Ortahisar Belediyesine, paylaştırma komisyonundan gelenler yol artıklarıdır. Basit, beş para etmez şeyler toplanmış verilmiş. Hem kamuoyu yanıltıldı, hem de yanlışlığın üzerine bir yanlışlık daha yapıldı.  Makine parkları, bir çoğu hurda … Ya da işe yaramayanlar belediyeye bıraktı. Yine pastanın büyük tarafı, bu ilçe belediyelerini koordine etmekle görevli Büyükşehir Belediyesi sahiplenmiştir" diye konuştu" dedi.

BİR BİRLERİYLE YARIŞAN BELEDİYELER GİBİ
Ortahisar Belediyesinin 1 yıllık faaliyet raporunda yazan  "Mevcut İktidar ve Büyükşehir Belediyesi ile aynı partiden olması üstünlükler bölümüne yazılmış" bölümü anımsatan Çakıroğlu,
"Ben buradan soruyorum, bu üstünlük ne şekilde yansıdı. Var mı böyle bir üstünlük?
Daha önce de söyledim: "Büyükşehir’e Ortahisar’ı tokatlatmayın" Bizi kaile almıyorlar. Büyükşehir koridorlarında duyduğunuz şeyleri proje gibi Meclise getirmeyin dedim.
Kanuni Su Parkı,  meclisten geçti Büyükşehir’de gündeme alınmadı. Onlar işine baksın diyorlar orası bizim alanımız. Kadınlar için havuz düşünülüyordu. Büyükşehir bunu da gündemine almadı. Büyükşehir ile Ortahisar ikisi de aynı siyasi iktidarın, hükümetin kaynaklarından yararlanan belediyeler değil de sanki bir birleriyle yarışan, bir birinin yetki alanlarına bulaşan iki kurum fotoğrafı vermekteler" dedi.

KURAN KURSUNUN YANINA 5 YILDIZLI OTEL
Verilen vaatlerle ilgili de konuşan Çakıroğlu, "Verilen vaatler var. Bunların içinde Boztepe balkonu, şehir balkonu. Ama buraya çıkacak yol yok. Buraya çıkacak projeyi yapacak yol da yok akılda yok.

Bir belediye düşünün Trabzon’u Ali Şükrü Bey ile taşınacak. Sonra oyunun yanında ki alanı 5 yıldızlı otele satacak. Sonra onun yanında Kuran Kursu yapacak. Aşağıda gariban çocuklar hatim yaparken, yukarda 5 yıldızlı otelde zengin viskisini yudumlayacak" diye konuştu.

VALİLİĞE 110 BİN TL CEZA YAZILDI
Ortahisar Belediyesi tarafından Pertev Paşa Konağı ile ilgili Trabzon Valiliğine 110 bin TL'lik ceza kesildiğini ifade eden Çakıroğlu,
"Pertev Paşa konağı ile ilgili kamu oyuyla paylaştığımız bir olay vardı. Valilik tarihi binayı yıktı ve ruhsatsız bir şekilde bina yapıyordu. Aslına uygun yapmıyor. Anıtlar kurulu bakmıyor. O sadece MHP Nerde bir şey yapıyor ona bakıp ceza yazmakla meşgul. Valiliğe 110 bin TL ceza yazıldı. Ancak sonra sorduğumuzda "Valilik bize itiraz yazısı yazdı o yazı atlandığı için cezayı tahsil edilemediği" söylendi" dedi.

TRABZON'DA Kİ MANİA SORUNU!
Kapatılan Yalıncak Belediyesinin insanlara arsaları imar ile peşkeş çektiği iddialarına Çakıroğlu,  “Burada Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, güya akıllık yapıp valiliği de devreye sokarak mania yalanı ile 4 bin konut inşaatını durdurmuştur. Bu Trabzon’a belediye başkanı tarafından vurulan büyük bir darbedir. 4 bin konut inşaatında çalışan insanlar, o inşaatlarının sahiplerinin ve müşterilerinin tedirginlikleri ile özellikle yabancı turistlerin bölgeye yatırım yapmasının önüne geçilmiştir. İnşaatları durdurup gerekirse tıraşlarım diyen Gümrükçüoğlu, mania yalanı ile 500 milyon dolarlık bir kamulaştırmadan söz etmektedir. 

20 yıldır o bölgede mania sorunu yok muydu? Şimdi mi gündeme geldi? Şehirde turistlere pahalı mal satan esnafı suçlayan Gümrükçüoğlu, yabancı turistlerin ev aldığı bölgeye vurduğu bu darbeyle turizme de bir darbe vurmuştur” dedi. 

Yol kenarlarına yapılan otoparkların Danıştay kararıyla kaldırılması gerektiğini ifade eden Çakıroğlu,
"Yol kenarları paralı otopark haline getirildi. Neyse ki Danıştay, kaldırılmasını onadı. Emsal oluşturacağını düşünüyoruz Trabzon’da. Sonuçta motor taşıt vergisini ödüyor, ne için ödüyor. Yol yapılması için. Tabi ki yollara da park edilmemesi lazım. Bunun için de tabi ki yolda park edilmemesi lazım. Ayrıca otopark paraları doğru harcanıyor mu, ona da bakmak lazım" dedi.

Üniversite öğrencilerinden  Trabzon'da dolmuşlarda normal ücret alınmasını da eleştiren Çakıroğlu, "Trabzon Üniversite öğrencisini, öğrenci olarak kabul etmeyen tek şehir. Dolmuşta Üniversite öğrencisi kabul etmeyen tek şehir. Yakalık takması lazım" dedi.

Çakıroğlu'nun eleştirilerinden bazılarının satır başları şu şekilde oldu:

"-Kent müzesi yapan belediye başkanımız aslında açık arttırma ile tabela satıyor. Zamanında orayı Tevfik Serdar bağış yapmıştı. Şimdi

-Seçim öncesi yaptırdığı projelendirdiği, yine vadettiği 61 gece filim festivalinde mi oynatacak? Vadettikleri hiçbir şeye yapamadılar. Rendırlarda kaldı. Bari onu da film yapıp oynatsınlar.

-Kentsel dönüşüm bunlar için rantsal dönüşüm oldu

-Gümrükçüoğlu ile Genç'in arasında ki bana göre siyasi çekişmedir. Geçmişte Ahmet Metin Genç’in il başkanlığı yapmış olması, o dönemde de Gümrükçüoğlu, belediye başkanlığı yapmış olması. Burada hizmet yarışı değil de nefis yarışı vardır. Sorun  buradan kaynaklanıyor.

KAYNAK: 61SAAT.COM