Ordu’nun Ünye ilçesinde kahvehane işletmecisi 38 yaşındaki Yaşar Kurt, kıvrak Karadenizli zekası ile kış aylarında meyve suyu satışlarının azalması üzerine, “Darbeli” adını verdiği bir içecek geliştirdi.

Yılda 500 kg iç fındık tükettiğini söyleyen 3 çocuk babası Yaşar kurt, 3 sene önce “Darbeli” içeceğini keşfettiğini söyledi. Nasıl yapıldığını da anlatan kıraathane işletmecisi Yaşar Kurt, “Kış aylarında meyve suyu satışları yok denecek kadar azdı. Bunun üzerine bir şeyler yapmayı düşündüm. Kendi kendime meyve suyu içine ekstra bir şeyler katabileceğim aklıma geldi. Etraftan da fikirler alarak meyve suyu içerisine milli ürün olan fındığı koymaya karar verdim. Bu sayede kışın hem meyve suyu satışları arttı hem de iç fındık tüketimi arttı. Eğer bu ürünü benim gibi işletmelerin hepsi yaparsa, ciddi anlamda iç piyasada fındık tüketilir.

Ben sadece kendi başıma yılda 500 kg iç fındık tüketiyorum. Bu ürünü bir içen bir daha içmek istiyor. Kışın dışarıda kar yağıyor, insanlar sıcak bir şey içmek yerine artık bu ürünü içiyor. Herkes kahve, salep, çay yapıyor zaten. Artık farklı bir ürünümüz var. Bu ürün bir günde ortalama 60 bardak tüketiliyor. Ayrıca dışarıda bir bardak meyve suyu 2 TL iken, bizim yapmış olduğumuz fındıklı meyve suyu yani ‘Darbeli’ 1.50 TL” dedi.

Kendisinden nasıl yapıldığını soranlara tüm detaylarını anlatabileceğini belirten Kurt, amaçlarının milli ürün olan fındığın tüketiminin artmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Kim benden bu ürünün yapılış şeklini isterse anlatırım. Yeter ki iç piyasada fındık tüketimi artsın ve milli ürünümüz olan fındığın değeri yükselsin. Ne kadar çok kişi bu ürünü yapıp satarsa, o kadar milletimiz kazanır” şeklinde konuştu.