MOBİAD Başkanı Bektaş, dünyadaki mobilya sektörünü incelemek için fuarların çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "MOBİAD olarak sektörümüzdeki yenilikleri ve gelişmeleri tüm dünya ülkelerinden mobilya sektör bileşenlerinin buluştuğu fuarı incelemek üzerine Almanya Köln şehrinde gerçekleştirilen İmm Colonge+Living Kitchenn 2017’ye katıldık.  Bu etkinlikte şehrimiz ve ülkemiz adına görüşmeler ve ticari köprüler kurmayı hedefliyoruz. Daha önce arkadaşlarımızla Çin'deki mobilya fuarına ziyaret etmiştik. Çok verimli bir program olmuştu. Almanya ziyaretimiz MOBİAD'daki arkadaşlarımızla birlikte ikinci seyahatimiz.Ama Çin'deki tam anlamıyla fuar seyahatiydi. Şu anda Almanya'da bulunuş sebebimiz ise İhracatçılar Birliği, Ekonomi Bakanlığı destekli olarak Almanya'da hem mobilya fuarı ziyareti gerçekleştirmek hem de ikili iş görüşmelerinde bulunmak. Almanya'da dernekler, ticari kuruluşlar ve iş adamları olarak bir araya geleceğiz ve ihracatımızın artırılmasına yönelik çalışmaları hayata geçirmeye çalışacağız. Çin'deki fuar sonrası bütün arkadaşlarımızdan çok olumlu tepkiler ve geri dönüşler aldık. Çünkü bütün dünya Çin'de... Dünyada mobilya nereye gidiyor onu görmemizi sağladı. Özellikle bahçe mobilyaları konusunda ziyaret ettiğimiz iki tane fabrika oldu. Nasıl üretiliyor, hangi tekniklerle yapılıyor biz bunu bölgemizde gerçekleştirebilir miyiz diye inceledik.  Bunu ancak yerinde görerek, fabrika ziyaretleri yaparak öğrenebiliyorsunuz. Her fuar, mobilya sektörünün nereye gittiğini gösteriyor. Biz de ona göre sektörümüzü şekillendiriyoruz. Dünya globalleşti artık herkes her yere ürün satabiliyor. Trabzon olarak biz de dünyanın her tarafına ürün satabilecek kapasitedeyiz. Limanımız var...  Bizim işimizi ileriye götürebilmek için sektörümüzü yakından takip etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YER ARAYIŞIMIZ SÜRÜYOR
Başkan Bektaş Trabzon’da gerçekleştirilecek olan Mobilya Kent için de önemli açıklamalarda bulundu. Yer arayışı içersinde olduklarını ve kısa sürede yatırımı gerçekleştirmeyi planladıklarının altını çizen Başkan Bektaş, “Trabzon'da kurmak istediğimiz Mobilya kenti için Sayın bakanımız Süleyman Soylu'yu ziyaret etmiştik. Sonrasında Ak Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi bey ve TOKİ Başkanımızla bir Kayseri ziyaretimiz oldu. Sağolsun sayın bakanımız da, Haydar Revi bey de, TOKİ Başkanı da, Büyükşehir Belediye Başkanımız da konuyu destekliyor. Mobilya kent projemiz Trabzon'u sektörel bir çekim merkezi haline getirecek. Çevre illeri ve ülkeleri şehrimizde toplayacak. Projemiz için tek sorunumuz yer. Trabzon'daki yerle ilgili sıkıntılarımız var. Paranız olsa dahi çok hisseli araziler olduğu için büyük bir yer toparlama işlemi zor oluyor. Ama biz bu konuda kararlıyız. Çok yakın zaman içersinde yer sorununu çözeceğiz. Bu iş için 3 yıldır çaba gösteriyoruz. Taşın altına elimizi koyduk. Yer teminini de bu günlerde gerçekleştiririz.
Yer fiyatları konusunda dikkatli davranıyoruz. Çünkü fiyatlar yükselirse esnaf arkadaşlarımıza yansıyacak. En uygun şekilde çözmek istiyoruz ki fiyatlara olumsuz olarak yansımasın.
Peki orada ne olacak? 100'e yakın mağazanın olacağı içerisinde bir AVM'den bahsediyoruz. Bu proje şehrin dinamiklerine olumlu yansıyacak ve katkı sağlayacak.
Yer konusunda Arsin'de çalışmamız var. Bugünlerde onu sonuçlandıramazsak alternatif yer arayışına gireceğiz. Şunu söyleyebilirim. Mobilya kenti nereye giderse gitsin müşteri oraya gelecektir. Bunu biliyoruz. Yer çok önemli değil. Pazar oraya gelecektir... Yurt dışında da örneklerini gördük. Bir yurt dışı seyahatimizde yaklaşık 1 saatlik yola gittik ve bir AVM ziyaret ettik. Müthiş kalabalık vardı, insanları oraya çekmişti. Bunu hayata geçireceğiz. Yaklaşık olarak 2000 kişilik bir istihdam ve 300 milyonluk yatırımdan bahsediyoruz. Aslında bölgedeki arsa sahiplerinin destek olması gerekli. Devlet kadar vatandaşlar da bu projeye sahip çıkmalıdır” diye konuştu.

BENZER PROJELER ÜLKEMİZDE VAR
Türkiye’de, Trabzon’da gerçekleştirilecek olan mobilya kent projesine benzeyen örneklerin bulunduğunu belirten Başkan Bektaş, “İzmit’te MOBESKO, İstanbul'da MASKO ve MODOKO var. İnegöl'de yeni yapılan bir proje var. Ama bizimkiyle aslında çok benzemiyor. Onlar yalnızca mobilyaya yönelik çalışma yapmışlar.  Ama biz içersinde 35-40 tane mobilyacı, beyaz eşya, mutfak, kapı, ev tekstili, Ofis mobilyaları, aydınlatma, halı, aksesuar ürünleri barındıran bir AVM kurmak istiyoruz. Projemiz çekim merkezi oluşturacaktır. Ayrıca proje içersinde sosyal donatı alanları ile kuvvetli bir yapı olsun istiyoruz. Projemizde çocuk eğlence alanı, buz pisti, mini lunapark, market, sinema, cafe, restaurant istiyoruz. İnsanların gelip orada dinlenebileceği keyfini yapabileceği ve alışverişini gerçekleştirebileceği bir alan olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.