Ekonomi Bakanlığının koordinasyonu ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) ve Trabzon Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİAD) ortak organizasyonunda UR-GE desteği kapsamında “Doğu Karadeniz Mobilya Sektörünün Uluslararası Platformda Rekabetinin Güçlendirilmesi”  projesinde yer alan firmalarla birlikte 19-21 Nisan 2017 tarihleri arasında Katar’ın başkenti Doha da düzenlenen fuarına katıldı. 

Firmaları ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Özer ve MOBİAD Başkanı Alper Bektaş da heyette yer alarak, fuar alanında açılan stantta Türk mobilya ürünlerinin tanıtımı yapıldı. 

GÜRDOĞAN, ''DOĞU KARADENİZ OLARAK MOBİLYA İHRACATINDA PAY ALMAK İSTİYORUZ''

Fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan DKİB Başkanı Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN, 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'da o tarihe kadar spor alanları ve stadyumlar yanında şehircilik alt ve üst yapıları dahil toplam 140 milyar dolarlık yatırım yapılması öngörülmesi nedeniyle Katar’da büyük bir inşaat yatırım potansiyelinin olduğu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla Doğu Karadeniz Bölgemiz firmalarına bu pazarın tanıtımın yapılması ve yıllık ortalama 2016 yılında 745 Milyon Dolarlık mobilya ithalat hacmi olan Katar’ın mobilya ithalatından daha fazla pay alabilmek amacıyla projede yer alan firmalarımızı bu pazara yönlendirmek istediklerini ifade etti. 

BEKTAŞ, ''KATAR'A İHRACAT İÇİN ÖNEMLİ FUAR''

Proje ortaklarından MOBİAD Başkanı Alper Bektaş ise ''Türkiye ile Katar arasındaki iş ilişkilerinin her geçen gün gelişmesi ve Trabzon Akyazı stadyumunun açılışının Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte Katar Şeyhi tarafından yapılmasının Trabzon’a karşı Katar’da çok önemli bir ilgi ve yakınlaşma ortamı sağladığını ve bu amaçla da Mobilya sektörümüzü daha etkin tanıtımının yapılarak Katar’a ihracata başlamalarına bu fuar katılımının önemli katkı sağlayacağını umuyoruz'' ifadelerini kullandı.

19-21 Nisan 2017 tarihleri arasında fuarda yer alan DKİB-MOBİAD fuar standına katar vatandaşları yanında Katar’a komşu körfez ülkeleri vatandaşları da ziyaret ederek, mobilya ürünleri hakkında detaylı bilgi aldı. Fuar dışında firmalarımız Doha’daki mağazalarda da incelemelerde bulunarak, piyasada satışı yapılan mobilya ürünleri hakkında detaylı incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerde mobilya mağazalarında bulunan ürünlerin çoğunlukla Çin malı olduğu, kalitelerinin düşük olmasına rağmen fiyatlarının çok yüksek olduğu ve mobilyacılarımızın satışını yaptıkları ürünlerin kalitesinin nispeten çok daha fazla yüksek olması nedeniyle Katar pazarından çok rahatlıkla pay alabileceği yönünde gözlem ve değerlendirmelerde bulunuldu. Bunun yanında Katar’da Türk ürünlerine ve Trabzon’a karşı olan ilginin de bizler için çok önemli bir avantaj ve fırsat oluşturduğu projede yer alan firmalar tarafından ifade edildi. 

Program çerçevesinde Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği başkanı Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN ve beraberindeki heyet Katar Ticaret Odası ile de görüşme yaparak proje katılımcısı firmaların mobilya ürünleri hakkında bilgi verdi ve Mobilya ithalatçısı firmaları Türk ürünlerini daha da yakından tanımak amacıyla Trabzon’a davet etti. Varılan mutabakatta yaz aylarında alım heyeti kapsamında Katar’lı firmalar Trabzon’a gelerek iş görüşmelerinde bulunmaları sağlanacak.  
Projede yer alan firmalardan Üç Yıldız Turizm Sanayi Tic.Ltd.Şti., Murtezaoğlu Mağazaları San.Tic.Ltd.Şti., Muhcuoğlu Mobilya San.ve Tic.Ltd.Şti., Ayyıldız Mobilya San.Tic.Ltd.Şti., Ataman Mobilya Projelendirme Tic.Ltd.Şti., Sitil Ahşap Mimarlık Mühendislik Tic.Ltd.Şti., Kaan Mobilya Sanayi Tic.Ltd.Şti., Safir Dekor Orman Ürünleri Tic.Ltd.Şti., Şenler Ahşap Ürünleri Tic.Ltd.Şti., Murat Derya Mobilya Tic.Ltd.Şti., Gündoğdu Mobilya Sanayi Ltd.Şti., Şangün Mobilya ve Doğrama San. Ltd.Şti., Çapkınoğlu Dayanıklı Tüketim malları Tic. Ltd. Şti., Tokullar Alışveriş Mağazaları Tic.Ltd.Şti., Dovi Modüler Mobilya İml. San. Tic. Ltd. Şti., Yazıcılar Mobilya Malzemeleri San. Tic.Ltd.Şti.’ firmaları fuar programına katıldı.