AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, AK Parti Çarşıbaşı İlçe başkanlığını ziyaret ederek yönetim kurulu toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Milletvekili Balta “ Ülkemiz başta deprem, sel ve heyelanlar gibi doğal afetlerin yaşandığı bir coğrafyada bulunmakta. Özellikle Doğu Karadeniz bölgemiz sel ve heyelanların en çok olduğu bölgedir.  1950’lerden beri çarpık kentleşme, coğrafyanın zor oluşu nedeniyle dağınık yerleşim birimlerine alt yapı hizmeti getirilirken doğal dengeyi bozduk. Özellikle Trabzon Türkiye’nin en küçük yüz ölçümüne sahip illerinden bir tanesidir. Ancak Türkiye’nin en uzun köy yolu ağına sahip ilidir (20 bin km üzeri).



 Ülkemizin toplam köy yolu ağının yüzde 10 Trabzon dadır. Bölgemizde inşaat maliyetlerinin yüksek oluşu, yol ağının uzunluğu iklim, coğrafi koşullar, çarpık kentleşme (dere yataklarına ve heyelanlı alanlara inşaat yapılması), kırsal ve şehir alt yapılarının birbirine entegre edilmemesi yaşanan olayları erken unutmamız yaşadığımız selin nedenleri olarak sıralayabiliriz. 14 yıldan beri hem şehir merkezlerine hem kırsala çok yatırımlar yapmamıza rağmen yine eksiklikler olduğu gözükmektedir. Bütün bunlar teknik şartlara uygun yapılmış olsa da yıllık ortalamanın yaklaşık 3- 4 katı metre kareye yağmur düşmüş olması çok büyük bir afet yaşanmasına sebep olmuştur” dedi.


Milletvekili Balta sözlerini şöyle sürdürdü: “Sel afetinin ilk saatlerinde Beşikdüzü ilçemizde idik. Trabzon Valimiz Yücel Yavuz’un başkanlığında oluşturulan kriz masasında hızlı bir şekilde olaya müdahale edip masur kalan vatandaşlarımız kurtarılmıştır. Büyükşehir belediyemiz, DSİ, Karayolları Bölge Müdürlüğü, AFAD, İlçe belediyelerimiz, askerimiz- polisimiz, STK’lar ve basınımız afet bölgesinde idi.  Herkes üzerine düşenin fazlasını yapmaya çalıştı. Başbakan Yardımcımız Sayın Nurettin Canikli ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve milletvekillerimiz hemen sel bölgesine geldiler. Arazinin hepsini gezdik.



Vatandaşlarımızı dinledik. Hasar tespitleri yapılıyor, yaraları sarılıyor. Selin izlerini silmek için başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere tüm kurumlarımız büyük bir çalışma içersinde.  En kısa sürede selin izleri silinecektir. Devlet olarak milletimizin yanındayız.



Olmaya da devam edeceğiz. Devletin bütün birimleri, belediyeler, şehir ve kırsalda yaşayan vatandaşlar olarak bu olaylardan ders çıkarmalıyız. Afet olmadan önlem almayı ilke haline getirmeliyiz. Beşikdüzü’nde hayatına kaybeden 3 vatandaşımıza Allah’tan rahmet milletimize sabırlar diliyorum. Her zaman bizlerin yanında olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, bütün bakanlarımıza, milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca bizleri telefonla arayıp geçmiş olsun dileklerini ileten Pakistan Ankara Büyükelçisine, Trabzon Valimiz Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Beşikdüzü’ne bizzat gelerek yerinde incelemelerde bulunan AFAD Başkanımız Mehmet Halis Bilden’e Jandarma Komutanımıza, Emniyet Müdürümüze, DSİ Bölge Müdürüne, Karayolları 10. Bölge Müdürüne, Sağlık müdürüne, Tarım ve Hayvancılık İl müdürüne, büyük özveri ile çalışan tüm personellerine, STK’ larımıza, basınımıza ve sağduyulu harekete edip görevlilerin işlerini kolaylaştıran hemşerilerime canı gönülden teşekkür ediyorum.”


Sel’in yaşandığı günden itibaren Beşikdüzü ilçesinde bulunan Milletvekili Muhammet Balta Vakfıkebir’de de selden zarar gören Çamlık ve Körez mahallelerine giderek vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.