TRABZON-Trabzon Muhtarlar Derneği Başkanı Metin Kaya şehrin zirvesi ile muhtarları Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki toplantıda biraraya getirdi. Toplantıya Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, Emniyet Müdür Yardımcısı Yahya Öztürk, Asayiş Şube Müdürü Ergun Kızılboğa, Trabzon İl Genel Meclisi Başkan Yardımcısı Salih Yavuz ve mahalle muhtarları katıldı.

TRABZON VALİSİ ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI 
Toplantıda ilk sözü, katılacağı başka bir toplantı nedeniyle erken ayrılmak zorunda kalan Trabzon Belediye Başkanı aldı. Gümrükçüoğlu konuşmasında Trabzon'un mutlaka büyükşehir olacağını belirterek büyükşehir olma yalondu taleplerinin Trabzon'un tüm ilçeleri ile birlikte büyükşehir olması yönünde olduğunu belirterek, "Trabzon Valimiz Sayın Dr. Recep Kızılcık'ta bu mesele ile ilgili elini taşın altına koymalıdır. Çıkarılacak yasaların bizlerin taleplerimizi karşılaması yönünde bize destek olmalıdır" dedi.

KIZILCIK:BELEDİYE YER VERMEDİ

Trabzon Valisi Recep Kızılcık bu toplantıyı geleneksel hale getirer Trabzon Muhtarlar derneği Başkanı Metin Kaya'yı tebrik ederek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: muhtarlarımız mahallelelerimizin en birincil temsilcileridir. Onlar vatandaşlarımızın sorunlarını bizlere ileten, bu köprü vazifesini gören saygıdeğer şahsiyetlerdir. Benim sizlerden isteğim, herkese eşit mesafede davranmanız ve bizlerle sürekli diyalog halinde olmanızdır. Bizlere ulaşamadığınızdan dert yanıyorsunuz. Benim yardımcılarım var. Önemli meselelerde onların kapısına gelin. Onlar sizinle ilgilenmek zorundalar. Sizler bizim baş tacımızsınız".

YEŞİLKARTLAR VAKFA DÖNDÜ

Vali Kızılcık evde bakım hizmeti ile ilgili muhtarlara büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü belirterek, "Sizler mahallenin sesi, gözü, kulağısınız. Özellikle, engelli, yardıma muhtaç, sosyal hizmetlerin ulaşamadığı, evde bakıma muhtaç olan, fakir fukaraları bize bildirmelisiniz. Bu sizin en birincil görevinizdir. Devletimizin imkanları var. Yardıma muhtaç kimseyi boş çevirmiyoruz. Gereken yardımları yapıyoruz. Buradan önemli bir gelişmeyi de paylaşmak isterim. Artık Yeşilkart işlemlerini Sağlık İl müdürlüğü değil Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı takip edecektir. 3 ayda bu geçiş tamamlanacaktır. Muhtarlarımız da bu konu hakkında bilgi edinsin" ifadelerini kullandı.

Kızılcık gittiği bazı mahallelerde gençlerin saatlerce kahve köşelerinde zaman kaybettiğinin altını çizerek "Mahallelere gençlik merkezlerinin açılması noktasında Trabzon Belediye başkanlığımızdan destek sözü aldık. Belediyemiz bu tür merkezlerin sayısını arttırırsa gençlerimizi kahve köşelerinden kurtarabiliriz. Fakat en fazla şikayet aldığımız Erdoğdu mahallesinde belediyeden iki yer istedik, gençlik merkezi kurmak için ama olmadı. Biz bu çocuklara esrarkeş, alkolik deyip onlara suçlu gözüyle bakarsak onlara ve topluma zarar vermiş oluruz. Biz sineklerle uğraşmamalıyız, bataklığı kurutmalıyız" dedi.

KAYA ESTİ GÜRLEDİ
Daha sonra söz alan Trabzon Muhtarlar Derneği Başkanı Metin Kaya özellikle siyasilerin muhtarlar üzerinde kurduğu baskıdan söz ederek, "Sanki mahallelere ikinci muhtar atanmış. Bunların adı da mahalle başkanı olmuş. Muhtarlarımızın emek edip, günlerce paşine koşup yapamadığı şeyleri, bu kişiler siyasi kanalları kullanarak yaptırır duruma gelmiş. Muhtarlarımız bu konuda rencide edilmektedir. Mazbata muhtarımızda ama siyasi irade muhtarımızın isteklerine değil mahalle başkanlarının isteklerine ağırlık verir duruma gelmiş. Bu çok kötü bir durum. Sayın Valim bu konuda yardımlarınızı istiyoruz. Ayrıca hak eden muhtarlarımız 300 metre yol yaptırmakta zorlanırken, hak etmeyen veya ihtiyacı öncelikli olmayan bir muhtarımız sesini fazla yükselterek veya siyasi kanallara baskı yaparak 500 metre yolu anında yaptırır duruma gelmiştir. muhtarlarının taleplerinin bir mercide toplanarak sırayla görülmesini talep ediyoruz. Trabzon Valiliği, Trabzon Belediye Başkanlığı ve Trabzon İl Özel İdaresi'nde bu sistem oturtulmalıdır. Ayrıca ÇEDAŞ'tan da şikayetçiyiz. TEDAŞ özelleştikten sonra mahallelerimize ÇEDAŞ gereken duyarlılığı göstermiyor. Sorunlarla ilgilenmiyor. Bu konudada destek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

BABAMIZIN İŞİ İÇİN
KOŞTURMUYORUZ


Kaya şöyle devam etti, "Büyük gibi görünen fakat küçük atraksiyonlarla çözülebilecek sorunlarımıza muhatap bulamıyoruz. sistemsizlik kamu kurumlarında sistem haline gelmiş. Gittiğimiz herkes muhtarlarımızı başından salıyor. Özel İdare Valiliğe, Valilik belediyeye, Belediye başka yere. Biz babamıszın işi için koşturmuyoruz. Sonuçta bu milletin işini yapıyoruz.

Trabzon Belediye Başkanımıza söyleyecek çok sözümüz vardı, fakat erken kaçtı. Evet son yıllarda Trabzon yaşanılabilir kentler sıralamasında üst seviyelere çıkmış. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Fakat bazı mahallelerimizde ahlak çöküntüsü, korku imparatorluğu yaşanmaktadır. Bu nedenle Erdoğdu, Kaymaklı ve benzeri birkaç mahallemiz için talep ettiğimiz MOBESSE sistemlerinin en kısa sürede takılmasını istiyoruz.

1 NOLU ERDOĞDU MAHALLESİ

MUHTARI SAİM KANTARCI

1 Yıl önce ilgili mercilere müracaat ettik. MOBESSE kamerası kurulmasını istedik. Ama bir yıldır kimseden ses soluk yok.

3 NOLU ERDOĞDU MAHALLE

MUHTARI ERGUN MEMİŞ

Erdoğdu lisesi, Erdoğdu İsmetpaşa İlköğretim Okulu önündeki duvar ile okul duvarı arasında kalan yer ve benzeri bazı mekanlar alkoliklerin mekanı haline geldi. Özellikle ilkokulun önündekmi duvarın yıkılması için Belediyeye müracaat ettik. Belediye MLilli Eğ4itim'den izin almamızı istedi. Milli Eğitim'e 3 kez gittik ama duvarın yıkılır onayını alamadık. Okul bahçesini top sahası yapalım kurtaralım bu alkoliklerden dedik. Onada izin gelmedi.

SANAYİ MAHALLESİ

MUHTARI LOKMAN AYAN

Bütün esrarcılar, alkolikler bizim mahallede toplanmış. Arasıra yanlarına gidiyorum onlarla arkadaşça sohbet ediyorum. Bana "Muhtarım bizim neden bir futbol sahamız yok. Olsa top oynarız. Biz nerede zaman geçirelim. Ne yapalım" diyorlar. Bu nedenle gençlik merkezi mi olur, futbol sahası mı olur bilmem ama bizim mahallemize kısa sürede böyle bir kompleksin yapılmasını istiyoruz.

KAYMAKLI MAHALLESİ
MUHTARI ZEKİ CİVELEK


Son altı ayda 15 aracımız çalındı. Asayişte bir problem yok ama hırsızlık son altı ayda bayağı canımızı yaktı. Özellikle evden hırsızlık ve oto hırsızlığı. Emniyet Müdürümüz Sayın Ertan Yavaş'a 600 imzalı dilekçemizi teslim ettik. Bize olumlu cevap vererek en kısa sürede yapacağını söyledi. Asayiş yönünden hiçbir problemimiz yok kendilerine çok teşekkür ederiz.

UĞURLU MAHALLESİ

MUHTARI MUSTAFA KURT

Benim yerim varda ne oldu. Aylardır gençlik merkezi yapılmasını istiyorum ama hala yapılmadı. Ayrıca yıkılacak bir okul var onun yerinede bir futbol sahası yada gençlerimizin faydalanabileceği bir merkez kurulabilir"

MUHTARLAR DERNEĞİ
BAŞKANI METİN KAYA


ÇEDAŞ'tan şikayetçiyiz. TEDAŞ özelleştikten sonra mahallelerimize elektrik hususunda hizmet alamaz olduk.

YEŞİLTEPE MAHALLESİ
MUHTARI...


Özel İdare'nin makinesi yok. İki küçük 6 tekerli kamyonu var. Biri çalışıyor öbürü çalışmıyor. Greyder istiyoruz alamıyoruz. İki araba ile Özel İdare 35 köye nasıl hizmet etsin. Bu makine parkını genişletmek lazım. Yoksa ne mahallelerde, ne köylerde bizim icraat yapmamız imkansız.

SOĞUKSU MAHALLESİ
MUHTARI BEKİR AKTÜRK


10 bin nüfuslu mahallem var. Sayın Valim yarın bizim mahalleden evinize giderken yol niye bozuktu demeyin. Çünkü ben 10 bin nüfus ile 100 metre yol yaptıramazken, birileri siyasi abilerini dayılarını kullanıp 3 bin nüfusla 200 metre yol yaptırıyorlar. Böyle olmaz. Adalet bunun neresinde. Önce muhtarlar olarak birbirimize saygı göstermeliyiz. Önceliklerimizi belirlemeliyiz. Sonra başkalarında kabahat aramalıyız.

AKOLUK AYDINLI MAHALLESİ
MUHTARI KADİR SERT


Sayın valim bizim yollarımızı gelip görseniz. Hayvan sürseniz gitmeyecek yollarla biz vatandaşımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. köyümüzün susuz hanemiz var. Belediye Başkanına gidiyoruz, ben size hizmet vermem git Trabzon belediyesi'ne diyorlar. Özel İdare'ye git diyorlar. Gittim bir kamyon istedim oda hile ile, 21 gündür onuda alamadık. Durumumuz içler acısı.