​Yıllardır ülkemizin gündeminde olan bir konudur, başkanlık sistemi. Ya da şimdiki adıyla partili Cumhurbaşkanlığı sistemi.  Aslında adının çok da önemi yok. Önemli olan ülkemiz için gerekli mi yoksa değil mi? Tabi biz daha bunları konuşamadan birileri hep, biz başkanlık sistemine karşıyız diyerek asıl konuşulması gereken konuların önünü kesmiştir. Bu sistem niye gerekli ya da bazılarının dediği gibi çok mu tehlikeli? Öncelikle kelimelere ya da kavramlara çok da takılmamak gerekir. Uygulama nedir, nasıl olmalıdır? Bunlar daha önemlidir. Biz başka ülkelerin sistemlerine bakmalıyız ama aynısını bizde uygulamak çok da verimli olmaz.

Çünkü her ülkenin kendine özgü artıları ve eksileri vardır. Kamuoyu araştırmalarında halkın çoğunluğunun Ak Parti ve MHP’nin anlaştığı sisteme desteği ortadayken; CHP’nin buna karşı çıkmasının elbette kendilerince haklı sebepleri vardır. CHP ne diyor; mevcut sistem devam etsin. Niye bunu istiyor? Aslında onlar da haklı. CHP’nin iktidar olmak gibi bir derdi yok. Her zaman muhalefette olup sistemin tıkandığı durumlardan vazife çıkarmak onlar için oldukça uygun bir tutum. Bunları geçmişte birçok olayda yaşadık. 367 olayı ve daha birçok örnek mevcuttur. Şimdi CHP diyor ki bu sistem Sayın Cumhurbaşkanımız için getirilmek isteniyor.

Oysa ne kadar sığ bir düşünce, ne kadar boş bir düşünce. Onlar da biliyor bunun öyle olmadığını ama ortaya koyacakları mantıklı bir eleştiri olmayınca, böylesi mantıksız konuşmalar normal. Şimdi başka biri kalkıp dese ki Atatürk Cumhuriyeti kendisi için ilan etti. CHP hemen ayağa kalkar olur mu böyle şey der. Evet, böyle bir şey olmaz. Şahıslar geçici devletler ve sistemler kalıcıdır. Ama gel de bunu CHP ve HDP’ye anlat. Onlara sorsan Recep Tayyip Erdoğan ne istiyorsa o oluyor, onun için oluyor.

Hayır, efendiler! Hani CHP’nin altı okundan biri olan “Halkçılık” var ya işte halkın dediği oluyor. Tabi şöyle de bir gerçek var: Toplumumuzun büyük çoğunluğu sağ kökenli bir Cumhurbaşkanına destek vereceğinden, düşünülen bu sistemde CHP düşüncesinde birinin başkan ya da Cumhurbaşkanı seçilmesi zor. Bugün halkın desteklediği ve Cumhurbaşkanımız olan Recep Tayyip Erdoğan, yarın siyaseti bıraktığında onun yerine yine sağ görüşlü bir liderin seçilme ihtimali oldukça yüksektir. Bu kişi mevcut durumda Ak Partili olabileceği gibi MHP’li de olabilir.

Kısaca CHP’nin söyleyemediği sebep bu. Yoksa bitecek, her seçim sonrası acaba bize de bir rol verirler mi umudu. Bir de şunu bana biri izah etsin. Şimdi CHP bu olmaz diyor ya. Tamam da niye olmaz, olursa ne olur? Onu da geçtim olması gereken ne? En azından onu söyle. Tabi burada Ak Partinin, MHP’nin, CHP’nin ne dediğinden daha önemli milletin ne dediği; ne istediği. Millet ne dedi: “Cumhurbaşkanımı ben seçerim.” Şimdi ne diyor? “Benim seçtiğim, doğrudan ülkemi yönetsin. Tek başlılık olsun.”