700’ün üzerinde vatandaşın katılım gösterdiği çay mitinginde CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanel, Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Cay-Sen Genel Başkanı Recep Memiş, Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramiz Uzun, Akoluk Belediye Başkanı Ahmet Aktaş, Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan, Merkez İlçe başkanı Ahmet Kaya, Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya katıldı. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hopa’yı ziyaretleri esnasında yaşanan olaylarda hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun birinci ölüm yıldönümü nedeniyle birçok teşkilat mensubunun Hopa’ya gitmesi mitinge katılımın az olmasına neden oldu.

Miting de ev sahibi olan CHP Of İlçe Başkanı Emel Saral, Oflu çay üreticilerinin alın terinin gasp edildiğini belirterek, “Artık sabrımız tükenmiştir. Çay üreticilerinin hakkını, sizin alın terinizi kimselere yedirmeyeceğiz. Hep birlikte güç olup emeğimize saygısızlık gösterenlere gereken dersi vereceğiz” dedi.

MİTİNG'DEN FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

EMEĞİNİZİ SÖMÜREN AK PARTİ İKTİDARI’DIN

CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu’da konuşmasında çay üreticisinin emeğinin karşılığını alamadığını bunun sorumlusunun da dışa bağımlı bir politika güden Ak Parti İktidarı olduğunu ifade etti. Karaahmetoğlu çay üreticisinin ve çayın yok edilmek istendiğini belirterek, “Karadeniz neden göç veriyor. Neden insanlarımız çay bahçelerini terk ediyor. Bunların nedenini biliyoruz ve diyoruz ki Karadeniz uşağı Amerikan uşağı olmayacak” ifadelerini kullandı.

BAŞARAMAZSAK BİZİ SANDIĞA GÖMÜN
CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu miting otobüsüne çıkmadan önce miting alanına girerek vatandaşlarla selamlaştı. Konuşmasında AK Parti iktidarını hedef alan Canalioğlu of halkından bir kereliğine yetki isteyerek, “Bir kere olsun AK partililerin çay konusunda hakkınızı savunduğunu duydunuz mu? Sizin yanınızda oldular mı? Olamazlar. Çünkü onlar ustalarına biat kültürü ile yetişmiş, tek amaçları ustalarına şirin gözüküp koltuklarını sağlam tutmaktır. Bu adaletsizliğe son vermek için bir kez olsun CHP kadrolarına iktidar şansı verin. Size söz veriyoruz, başaracağız. Bir kez deneyin. Başaramazsak yine bizi sandığa gömün” şeklinde konuştu.

GÜNAYDIN YERDEN YERE VURDU
Miting de en etkili konuşmayı ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın yaptı.
Trabzonlu siyasileri hedef alan Günaydın şunları söyledi, “Biz burada Sarp’tan Araklı’ya kadar 180 kilometrelik alanda çaydan geçimini sağlayan 1 milyon emekçinin hakkını savunmaya geldik. Kimimiz İstanbul’dan, kimimiz Ankara’dan, kimimiz Giresun’dan kimimiz Rize’den geldi. Burada toplanmış, hiçbir şeyden korkmayan yiğit insanlar var. Hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Evet biz buradayız, hani nerde sizin hemşerileriniz. Of’lu Bakanınız Erdoğan Bayraktar nerede?
Karadenizli Suat Kılıç sen neredesin… Biz buradayız.
Of eski belediye başkanı şimdiki İstanbul milletvekili Oktay Saral. Sen neredesin.
Bak Oflu hemşerilerin burada. Hakkını arıyor.
Peki ustanız nerede. Sabahtan akşama kadar fakir fukara, garip guraba edebiyatı yapan Eyyyyy Recep Tayyip Erdoğan sen neredesin?
1 milyon çay üreticisi bugün çayını 70 kuruşa satamıyor. Sen kimden yanasın. Zenginden yana mı fakirden yana mı? Ne yazık ki zenginden yana…
6 yıldır tarım Bakanlığı yapan Diyarbakırlı Mehdi Eker gelip Rize’de Çaykur binasında çay fiyatını açıklıyor. Neden halkın arasına çıkamıyor. Çünkü çayın değerini bilmediği için komik rakamlar açıklayıp üreticiyle dalga geçercesine “bu fiyat iyidir” diyorsun.

ÇAYIN GERÇEK FİYATI KİLIO BAŞINA 80 KURUŞTUR
Peki o zaman çay üreticisi neden senin suratına çay fırlatıyor, neden çayları yollara döküyor. Çünkü açıkladığınız fiyattan çayı satabilen sadece çay üreticisinin yüzde 35’i. Bu yüzde 35’lik çay üreticisi çayını açıklanan fiyattan satabilirken geri kalan yüzde 65’lik kesim çayını 70 krş’dan bile satamamaktadır. Hesabı iyi yaptığınızda çayın gerçek fiyatı kilobaşına 80 krş bile etmemektedir.


Bakınız değerli emekçilerimiz. Bugün iyi gününüz. Ama yarınlar daha kötü olacak. Bundan 10 yıl önce biz Bafra’da tütün mitingi yapıyorduk. AK Parti yeni kurulmuştu. Biz dedik ki, tütüm fabrikalarınız kapanacak, tütün ekemez hale gelecekseniz. Ak partililer ise bizleri yalanladı tütün üreticisinin yaşatılacağını iddia etmişti. Ne oldu bugün Tekel kimlere satıldı. British American Tobacco’ya. Ne oldu 200 bin ton tütün üreten Türkiye 50 bin ton tütün üretemez hale geldi. 6 fabrika kapandı. Sizi uyarıyorum, amacımız siyaset yapmak değil inanın büyük bir tehlike kapınızda. 10 yıl sonra biz demiştik demek bizi inanın kahreder. Fakat ne yazık ki şu an yapılanlar, çayda kota uygulamaları, özel sektöre verilen tavizler ve açıklanan komik rakamlar gösteriyor ki 10 yıl bile olmadan ÇAYKUR’da TEKEL gibi olacak kapanacak üretici bitirilecektir. Yine size net bir örnekle durumun vahametini açıklayayım. Gürcistan’da da ÇAYKUR gibi bir kuruluş vardı. Devlet bunu özelleştirdi. Şimdi ne oldu, oradaki çay üreticileri yabancı sermayenin işçisi olarak çalışıyor. Karadeniz neden göç veriyor. Çünkü bu yamaçlarda, bu toprağı bu insanları tutan çay, fındık, tütün bitiriliyor.

BİZE HAS EDİYORLAR MI DİYECEĞİZ?
Ne diyeceksiniz. Bize has ediyorlar… Tekeli kapattın, FKB’yide kapat, Çaykuru’da kapat, biz bu topraklarda başkalarının kölesi mi olalım diyeceksiniz? Siz köle değil bu milletin efendisisiniz.,
O zaman köleliği değil bağımsızlığı seçeceksiniz.


Bu Ak Partililer varya. İnsanları öyle kandırıyor ki, alt kesime din iman, kendilerine han hamam.
Bakınız HES protestolarında 650 güvenlik görevlisi kime cop kaldırdı, kimle çatıştı. Bu yörenin insanlarıyla toprağına sahip çıkan Karadenizlilerle. Ne istiyorsunuz bu Karadeniz halkından. Gidin Güneydoğu’da Mehmetçiklerimiz şehit ediliyor, güvenlik görevlilerimiz şehit ediliyor. Onlarla savaşmak terörü bitirmek yerine Karadeniz halkına cop kaldırmak da neyin nesi.


Bizi biber gazları, bizi coplar yıldıramaz. Karadeniz halkı gerekene gerekeni gerektiği yerde verecektir. Sizlere inanıyor, güveniyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi. Miting olaysız bir şekilde sona erdi.