Of ve yöresinde bir çeşit kelebek türü özellikle yeşil sebzelere zarar vermeye başladı. Lavraları bitkilerin öz suyunu emerek büyüyen kelebekler kanatlandıktan sonra çay bitkisine de zarar veriyor. Bu sene de, geçen yıl olduğu gibi Of ve yöresinde bu zararlı canlı, bitkileri adeta istila etti. Özellikle fasülye ve bezeri sebzeler ürüme yeri olan kelebeklerin, Batum’dan fidelerle geldiği belirtildi. Özellikle Of’ta çay tarımı nedeni ile tarlalarda biyolojik mücüdele yapılmadığı için de istilacı kelebekler her geçen gün daha da çoğalıyor.

TEK ÇARE ARI KUŞLARI
Tabiatın dengesinde, bu kelebek türüne karşı Arı kuşları, kurtuluş oluyor. Her yıl Ağustos ayında göç yolu üzerinde bulunan Of’un kırsalına gelen Arı kuşları bitkilere saldıran kelebek lavraları ile besleniyor. Arı kuşları kelebek lavralarını yiyerek, bir  anlamda bitkilerin de imdadına yetişiyor.

ÇAYKUR DA DERTLİ
Özellikle bu kelebek türünün Çay fidanların da lavra bırakması çaya büyük zarar veriyor. Üreticiler Tarım müdürlüklerinin üreticinin derdine çare bulmasını isterken Çay Kur’un özel labratuvarlarda biyolojik mücadele için lavraları yiyecek bir canlı üretme çalışmaları da devam ediyor. Şimdilik tek lavralar ile ilgili tek çare, Arı kuşlarının bölgeye gelmesi..