Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon’un altyapı, kentsel dönüşüm ve ulaşım hizmetleriyle birlikte sağlıklı bir kent konuma geldiğini kaydetti. Atasu Barajı’nın bitirilmesiyle Trabzon’un 50 yıllık su ihtiyacının karşılandığını ifade eden Gümrükçüoğlu “1998 yılında yapımına başlatılan Atasu Barajı Trabzon Belediyesi’ne devredilmiş durumda. Barajın yapım parasını 30 yılda ödeyeceğiz. 17 Mayıs 2011 tarihinden itibaren Atasu Barajı’nın suyunu içiyoruz. Bu tarihten önce kullandığımız Değirmendere suyunu ihtiyaç halinde yine kullanabiliyoruz. Ancak öncelikli olarak Atasu Barajı’nı kullanıyoruz. Baraj suyunu kullanma oranı yüzde 80’in altına hiçbir zaman düşmemiştir. Ayrıca şehrin bütün su şebekesinin tamamının yenilenmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Proje hazırlığının bitirilmesi ile birlikte önümüzdeki yıl yapım çalışmalarına başlamış olacağız” dedi.

Trabzon’da deniz suları ile kanalizasyon sularının birbirinden ayrılması çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “ Zağnos ve Tabakhane Derelerinin üzerlerini açık hale getirdik. Bunun yanında yağmur suları ile kanalizasyonların birbirinden ayrılmasını sağladık. Bu çalışmayı bu iki derenin sahile kadar ulaşan kısımlarında kentsel dönüşümlerle paralel olarak gerçekleştiriyoruz. Ayrıca derin deşarj sistemini yeniden uygulamaya koyduk” diye konuştu.

Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Kentsel Dönüşüm Projeleri’nin öncelikleri arasında olduğunu dile getirerek “Zağnos Vadisi’nin birinci etabı 2009 yılından önce bitirilmişti. İkinci etabı bu dönemde bitirildi. Üçüncü bölümünün yapılması çalışmaları hızla sürüyor. Birkaç ay içerisinde burası bitirilmiş olacak. 4. Etabın kamulaştırılması çalışma Tabakhane Vadisi’nde devam ediyor. Burada 60 milyon liralık ödeme yapıldı ve 685 bina yıkılacak. Ayrıca Çömlekçi Mahallesi’ndeki kentsel döşüm projeleri uygulaya kondu. Trabzon Belediyesi’nin en önemli projelerinden biri olan Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesinde fizibilite çalışmaları tamamlandı. Halihazır haritalar çıkarıldı. Gayrimenkul değerleme çalışmaları bitirildi. Ayasofya Trabzon’un en önemli yerlerinden bir tanesi buranın çevresinde bulunan binaların yıkımını gerçekleştirdik ve burası tarihine uygun bir hale getirildi. Bahçecik’te ki Mehmet Akif Ersoy Camisi’nin etrafındaki binaların yıkımını gerçekleştirdik. Trabzon’da yeni oluşan mahallelerin dışındaki mahallelerin yüzde 50 sine yakın bölgede kentsel dönüşüme başladık. Kentsel Dönüşüm dışında kentsel yenileme projesi başlattık. Ortahisar Mahallesi’nde Zağnos ve Tabakhane Surları’nın içerisinde kalan bölgede kentsel yenileme çalışmalarını başlattık. Burada Bakanlar Kurulu’nun onayıyla birlikte 5 yıllık bir çalışmayı planlamış durumdayız” şeklinde konuştu.

Trabzon’un kuzey güney yollarından Erdoğdu ve Uğurlu Karşıyaka Yolu’nun yapımının hızla devam ettiğini, güneyden geçen 20 kilometrelik Kanuni Bulvarı ile birlikte ulaşım sorunun büyük oranda çözüleceğini söyleyen Gümrükçüoğlu “Trabzon kuzey güney arterleri açısından Erdoğdu Yolunun genişletilmesi çalışmaları sürüyor. 2014yılı sonuna kadar bitirilmesi planlanmakta. Erdoğdu Yolu’nun batısında Uğurlu Karşıyaka Yolunun yapımına başlanmış durumda. Ayrıca batı doğu kuşaklamasında Tanjant Yolu’nun güneyinde 20 kilometre uzunluğundaki Kanuni Bulvarı’nın yapımına başlanmış durumda. Trabzon’un girişinden başlayıp Akoluk’a kadar devam eden bir yol. Bu proje 1 milyar lirayı mal olacak. Bu yolun 1200 metrelik kısmının yapımına başlandı. Kalan kısımları önümüzdeki günlerde ihale edilecek. Bunların dışında Ayasofya ve Reşadiye kavşaklarının yapılması çalışmaları son noktaya gelmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Sunum sonrasında Gölcük Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkan Vekili Mehmet Ellibeş tarafından Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na Trabzon buluşmasına ev sahipliği yaptığı için plaket verildi.