Ordu'nun Ünye ilçesinde 65 yaşındaki Hacı Ali Işık'ın beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine ailesi organlarını bağışlama kararı aldı. Özel bir hastanede Opr. Dr. Ufuk Ercan, Anesteziyoloji Uzmanı Dr. Musa Yılmaz Acar, Doç. Dr. Serdar Topaloğlu ve ekibinin 3 saatlik başarılı cerrahi müdahalesiyle alınan organlardan Erzurum'da olan bir hastaya böbrek, Trabzon'daki bir hastaya karaciğer, Samsun'daki bir hastaya böbrek ve yine Samsun'da iki hastaya kornea nakli yapılacağı bildirildi.
Opr. Dr. Ufuk Ercan, nakil işlemleri için her türlü imkana sahip olduklarını, ancak organ bağışının eksik olduğunu belirtti. Ercan, "Bize Akkuş'tan sevk edilen hastanın beyin ölümü gerçekleşmişti. Beyin ölümü gerçekleşen hastaların yaşama süresi en fazla 48-72 saattir. Böylesine kısıtlı bir sürede hasta yakınlarının onayının alınması, peşinden bu tür organizasyonların yapılıp Türkiye genelinde organ ihtiyacının saptanması, organları alacak olan kurulun organize olması son derece ivedilik arz eden önemli bir konu, adeta zamanla yarışıldı. Trabzon'dan gelen genel cerrahi ekibinin ve şahsımın katkılarıyla organların alımı işlemleri tamamlandı. Gece 1'de başlayan işlemler Sabah 4'e kadar devam etti ve alındıktan sonra da nakil edilecekleri kurumlara yönlendirildiler. İnşallah bu durum herkese örnek olur. Bu konuda çok ihtiyaç var. Organ bekleyen insanlar ölümü bekleyen insan niteliğinde oluyor. Türkiye'de artık nakil işlemleri kolaylaştı. Önemli olan bu durumun farkındalığını sağlayarak organ bağışı yapmak. Ben vatandaşlarımızı duyarlılığa davet ediyorum ve bu duyarlılığı gösterenlere de çok teşekkür ediyorum" dedi.
Anesteziyoloji Uzmanı Dr. Musa Yılmaz Acar ise, organ bağışına dikkat çekti. Acar, "Organ bağışı bekleyenlere yeni bir can oldu ve 5 kişiye hayat verdi. Böbreklerden biri Erzurum'a, biri de Samsun'a gitti ve 2 diyaliz hastası. Karaciğer Trabzon'a, gözler Samsun'a gitti ve 2 kişi ışığı tekrar görecek. Diyaliz hastalarının yaşam süresi 15 yılı geçmiyor. Ölmek üzere olan bir hastaya karaciğer nakledildi ve tekrar hayata gözlerini açtı. Gece saat 1 gibi başlayan operasyon 4 gibi bitti ve hiçbir problem yaşamadan başarılı bir şekilde bu operasyonu bitirdik, gerekli yerlere organlar gönderildi. Türkiye'de canlı organ bağışı çok fazla, kadavradan yani beyin ölümü gerçekleşip de organ bağışı çok az sayıda. Avrupa'nın çok gerisindeyiz. Milyon nüfus başına 5, Avrupa'da ise milyon nüfus başına 20-25 kişi. Bizim 4-5 katı fazlamızda bağış var. Bu oranların bizde düşük olmasının sebebi dini açıdan diye düşünüyorum. Diyanet İşleri Başkanı da 1980'li yıllarda caiz olduğunu söylemiş bir açıklamasında. Canlı nakil oranımızda yüzde 78'dir, bunun içerisine artık karaciğerde dahil edildi. Artacağını düşünüyorum ama kalp gibi organlar nakil edilemiyor maalesef. Farkındalık oluşturarak, kadavradan organ bağışını daha da yükseltmeliyiz" diye konuştu.