61SAAT HABER SERVİSİ

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 3 yıllık çalışmaları değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi.

Panagia Otel’de düzenlenen değerlendirme toplantısında Başkan Ahmet Metin Genç, Başkanlığa seçildiği 3 yıllık süreci anlattı.

Özellikle ortaya koyduğu projelerin son aşamalarını anlatan Bakan Genç, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

İşte Genç'in açıklamalarından satır başları

15 TEMMUZ SÜRECİ VE REFERANDUM
''Milletimiz elinden alınmak istenen iradesini, bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın meydanlara davet etmesiyle beraber 27 gün 27 gece milli iradeyi temsilen, milli mücadeleye katkıda bulunduk. Bütün Trabzon’umuzda ki siyasi partilere, STK’lara teşekkür ederim. 16 Nisan’da da geçtiğimiz hafta yaptığımız referandumla beraber artık iradenin tek sahibi milletin kendisi olduğuna karar vermiştir. Değişen bu sistemle beraber ülkemizin yönetim kademelerinde, adına ne dersek diyelim artık bu devlet içinde milli iradeyi intikaya uğratacak kapalı devrenin olmayacağı kanaatindeyim. Yeni sistemin bu manada sadece millet tarafından seçilen temsilci ve yöneticileriyle irade edileceği daha istikrarlı, daha hızlı karar alan bir ülke konumuna geleceğimiz kanaatindeyim''

226 BİNDEN 327 BİNE ÇIKTI
İlçemiz malumunuz 2012 yılında çıkan yasayla 2014 yılı itibariyle Büyükşehir yapılanması içerisinde oldu. Merkez’de bulunan daha önce ki il belediyemiz, daha önce ki 42 mahalle üzerine eklenen yeni mahallelerle birlikte 85 mahalleden müteşekkir. 226 bin nüfusla devraldığımız önce ki il belediyemiz 327 bin 701 nüfusa sahip.

YENİ BELEDİYE BİNASI
Makine parkına 11 milyonluk yatırım yaptık. Şuan da eksik bulunmamaktadır. Geçen yıl itibariyle 100 bin ton asfalt hedefimizi 5 bin ton geçtik. Beton yol hedefini de hemen hemen tutturduk. Bu şehrin merkezinde olan belediye olarak belediye hizmet binamızın olmaması ciddi bir eksikliktir. Göreve geldiğimiz an itibariyle 5-6 aylık zaman diliminden sonra bu konuda ki çalışmalarımızı sürdürdük. Hem Ortahisar hem de Büyükşehir Belediyesinin aynı binada olması nedeniyle vatandaş nezdinde karışıklığı giderilmesi için, yaptığımız çalışmalar neticesinde Zağnos’un 4. Etabını 60 milyon TL bedelle TOKİ’den satın aldık. Bu alan 25 dönüm civarında..

4 BİNANIN YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Proje hazırlandı. Belediye ile ilgili olan kısmın ihalesini yaptık. Tarihi alan olması hasebiyle burada atacağımız her adımın, her projenin Koruma Kurulunun onayıyla hayata geçirileceği düşünüldüğünde, inşallah önümüzde ki günlerde kısa bir zaman diliminde temel atma merasimiyle bu işe bismillah deyip alanda çalışmalara başlayacağız. Burada eş zamanlı olarak yıkımlar gerçekleşti. Kalanlarda devam ediyor. Yargı süreci süren 5 parsel dışında kamulaştırma tamamlandı. Zağnos dönüşüm projesini 4 etabında ki projesiyle beraber orada oluşturacağımız alanlarla beraber güzel bir yaşam alanı şehrimize kazandıracağız. Hem belediye olarak hizmet binasına kavuşacağız, hem de orada ayrı bir yaşam alanı oluşacak.

PELİTLİ KENTSEL DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR
Pelitli Kentsel Dönüşüm Projesini Büyükşehir Belediyesinden devraldık. Yıkımı ile bizzat ilgilendik. Bu alana 41 adet iş yeri ve orada bulunan camimizi yapmak suretiyle gerçekleştireceğiz. Hızlı bir şekilde devam ediyor. Şuan da caminin bulunduğu etabın birinci kısmı çalışmaları devam ediyor. Tünel Akvaryum ismiyle beraber şehrimizde turizm trendinin yükselmekte olduğu son zamanlarda ayrı bir cazibe merkezi çekim merkezi emsallerinin Antalya, İstanbul, Ankara’da bulunduğu yüzey üzerinde bulunan akvaryum tarzını tünel içerisinde kazandırmayı düşündük. Şehrimize turizm yönünden yapılacak yatırımlara temel vazife azlediyoruz.

TÜNEL AKVARYUM’DA TAHSİS GERÇEKLEŞTİ
Kale Parktan Atapark’a kültür turizm aksı düşündük. Deniz şehri olan Trabzon’da, hem ülkemiz etrafında ki denizlerin, hem de okyanus türlerinİN oluşabileceği konseptle beraber Tünel Akvaryum projesi tamamladık. Hem jeolojik hem de arkeolojik çalışmalarda mesafe aldı. Bu raporlar bize iletildikten sonra, mülkiyetin TOKİ’ye ait olması nedeniyle biz bunu kuruma taşıdık. Tahsisini istedik. Geçen yıl jeolojik etütler kısmı devam ediyordu. O çalışmalar tamamlandı. Bakan bey de bu projeyi beğeniyor. TOKİ, 1 ay önce o alanı Ortahisar Belediyesine tahsis etti. Şuna da eş zamanlı olarak uygulama projemizi yapıyoruz. Uzun periyotta gidiyor işler. Burası sit alanı, koruma alanı olması nedeniyle, koruma kurulunun onayıyla çalışmaları sürdürüyoruz. Bize tahsis edilen giriş ve çıkış koridorlarının hangi alanında bu tünelin olabileceği noktasında koruma kurulu onayı erir, biz de onaylayarak TOKİ nezdinde adım atacağız.

BAYANLARA YÜZME HAVUZU… BÜYÜKŞEHİR YAPACAK
2016 yılında Dünya Okul Sporları Olimpiyatları Trabzon’da yapıldı. Trabzon olimpik şehir haline büründü. Bu sıfatı gündemde tutmak lazım. 2007 yılında bu şehirde Yaz oyunları, 2011 yılında Gençlik olimpiyatları, 2014’de aynı şekilde.. Bu şehrin olimpik sporlarda alt yapısının olduğunu ifade etmek ve gündemde tutmak zorundayız. Bayanlara yüzme havuzu bizim projemizdeydi.. Meclis kararı aldık. Büyükşehir Belediyesine yaptığımız müracaatta kendilerinin tarafından yapılacağını, meclis kararı bulunduğu gerekçesiyle bu projemizi icra edememiş durumdayız. Ama böyle bir cevap var, inşallah Büyükşehir Belediyesi bu konuda adım atar.

YAPILAMAYAN 2. PROJE… BAYAN YÜZME HAVUZU VE BOZTEPE
Biz belediye olarak altın kaplama yol yapmaktan ziyade, bu şehrin bir çocuğunun yetişmesine katkı sağlamak çok çok anlamlıdır. Eğitime sonuna kadar destek olmaya devam edeceğiz. Gölçayır’ta tema parkı düşüncemiz vardı. Bu projemizi de İpekyolu Projemiz dahilinde gerçekleştireceğiz. Gerçekleştiremediğimiz 2 tane proje var elimde. Seçim zamanı, dedik ki bu şehrin en güzel temaşa alanlarında bir tanesi Boztepe… Boztepe’yi kendine özgü daha güzel hale getirelim… biraz dağınık görüntü var, onları güneş kule ile birleştirelim iki işi birden yapmış olalım. Oraya seyir terası şeklinde balkon oluşturalım içerisin de tarih müzesi koyalım diyerek Boztepe’nin daha güzel görüntü alması için düşüncelerimizi seçimden önce vatandaşlarla paylaştık. alanın Milli Savunma Bakanlığı onayı olmaksızın belediyemize tahsisi mümkün değil. Girişimlerden netice alamadık. Alabilirsek o alanda düşüncelerimizi yapmaya hazırız. Bu taşınmazın tahsisi gerçeklemediği için adım atamadık.

KEMARALTI, 1 ETABI YAZA BİTİYOR
Kemeraltı’nda çalışma başlattık. Birinci etabını ihale ettik. Birinci etabı bu yaz bitirip teslim alacağız. Ve oraya giren vatandaşımız veya ziyaretçimiz daha sağlıklı daha huzurlu bir şekilde alışverişini yapacak. Bunun ciddi bir kazanım olacağını düşünüyoruz Trabzon’a… Vatandaşımız oraya girdiğinde tenteler, klimalar kaos var. Bu alanı güzelleştirelim daha iyi hale getirelim. Birinci etabını inşallah bu yaz tamamlayacağımız 1. Etabını Kültür Bakanlığına sunduk. 2 ve 3. Etabını belediyemizden bir lira çıkmadan bizzat projesi dahil yapmaya hazır olduklarını beyan ettiler. İnşallah Kemaraltında drenaj sıkıntısı olmayan kısımların da üstünü kapatarak ki bu proje aşamasında belli olacak yapmayı planlıyoruz…

ORTAHİSAR, MAMAT’I OT BEDELİYLE SATIN ALDI…
Mamat ismiyle tanıdığımız geçit köyü sınırlarında bulunan, çok hakim noktalardan bir tanesi olan, çok zirve nokta var. Geçtiğimiz ay itibariyle burada ki 600 dönümü Ortahisar Belediyesin tahsis ettik. Bu zor bir süreçti. Devlet arazisini devralmak kolay değil. Özellikle mera ise hiç kolay değil. Bu konuda şehrimizin turizm yönüne katkı sağlamak için, DOKAP eylem planında turizm alanı olan bu alanı, çok daha değişik konseptlerle beraber ciddi manada turizm destinasyonu kazandırmak istiyoruz. Bu 600 dönüm alanı ilde ki bürokrasisine bizzat valimizin talimatı, Ankara’da Süleyman Soylu bakanımızın desteğiyle bu bizzat Başbakanımızın talimatıyla gerçekleşti. Süleyman Soylu bakanım bizzat takip ederek bu alanın devrini sağladı. Bizden 119 bin 987 TL çıktı.. Bu ot bedeli.. Mera olduğu için devletin burada devirde aradığı koşul var. O alanı bütün gerek spor sahaları ile beraber, piknik yerleri, serbest kamp alanları, rekreasyon alanlarıyla bu şehre çok ciddi destinasyon olacağı kanaatindeyim. Bu konuda ki proje çalışmalarımızı da yapacağız. Yatırım yapmak isteyen ciddi manada dışardan yatırımcılar da var. İnşallah güzel bir projeyle bizim düşündüğümüz konsept bu. Ama halkımızın da neler olabilir şekilde tartışıp, halkımıza da açık projeyle şehrimizi kazandırmak istiyoruz. Ben bunu şehrimize yaptığımız en önemli çalışmalardan biri olduğunu düşünüyorum. Burası tarihi ipek yolunun güzergah merkezi.. İnşallah güzel projeyle şehrimize kazandıracağız…

DOĞALGAZ KULLANILMAMASINI KABUL EDİLEMEZ GÖRÜYORUM
Trabzon merkezde yüzde doğalgaz konusunda yüzde 60’ları geçtik. Çukurçayır bu yıl doğalgaz ile buluşacak. Bu konuda geç kaldık bitmesi lazımdı şuana kadar. İnşallah gerek Enerji Bakanımzın bizzat talimatlarıyla, Büyükşehir Belediye Başkanımızın bizzat takibatlarıyla bu yıl ve önümüzde ki yıl büyük mesafe alacağız. Doğalgaz getirdiğimiz konutlardan şuana kadar 3’de 2 konutumuz kullanıyor. Bu konuda yaptırım yapılmasını önerdim. Ama Çevre koruma Kurulundan karar çıkmadı. Doğalgaz getirmek bir tarafa onu da vatandaşımızın kullanması ayrı problem… Ben yaptırım yapılması konusunda ki görüşlerimi paylaştım. Biz bütün vatandaşlarımızın temiz hava alması derdindeyken, doğalgaz imkanına kavuşan vatandaşlarımızın hala kömür kullanmasını kabul edilemez görüyorum.

Ayrıntılar geliyor...