Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Rize-Artvin Havalimanı için yıl sonuna kadar işe başlamayı hedeflediklerini belirterek, Türkiye’nin en uzun tüneli olan Ovit Tüneli’nde Kasım ayının ortalarında ışığı göreceklerini söyledi.
Rize-Artvin Havalimanı’nın yapılacağı Pazar ilçesi sahilinde beraberindekilerle incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2 Kasım’da firmalardan teklifleri alacaklarını dile getirerek, “Proje çalışmalarımızı bitirdik. Kamu ihale kurumuna başvurumuzu yaptık. Yarın resmen ihale süreci başlıyor. Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği gibi 2 Kasım’da firmalardan teklifleri alacağız. Uluslararası konvansiyonel bir havalimanı yapacağız” dedi.
Havalimanını 3 bin metreye 45 metrelik bir pisti olacağını kaydeden Bakan Arslan, “265 metreye 24 metrelik taksi yolu dediğimiz bağlantı yolları olacak. 300 metreye 120 metrelik de bir apronu olacak. Yılda 2 milyonluk yolcu kapasitesi olacak. Yaklaşmalarla birlikte 4 bin 500 metrelik bir alanda denize paralel pist ve bağlantı yollarını yapmış olacağız. Yıl sonuna kadar ihale sürecini başlatıp işe başlamayı hedefliyoruz. Yaklaşık 25 milyon ton taş dolgu olmak üzere toplam 88 buçuk milyon ton bir dolgu yapacağız. Türkiye’de deniz üzerinde yapılmış ikinci havalimanı olmakla birlikte derinliği ve büyüklüğü düşünüldüğü zaman Türkiye’nin en büyüğü olacak. Son yıllarda AK Parti hükümeti olarak dünyada söz edilen bir proje olacak” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN EN UZUN TÜNELİNDE KASIM AYINDA IŞIK GÖRÜLECEK
Türkiye’nin en uzun, dünyanın ise en uzun ikinci tüneli olan Ovit Tüneli inşaatında Kasım ayının ortalarında ışığın görüleceğini ifade eden Bakan Arslan, “Ovit Tüneli gerçekten ülkemiz için de çok önemli. Sadece Rize’nin projesi olduğu düşünülen ama hayır bu Türkiye’nin projesidir. Ülkemizin kuzey ve güneyi arasında çok önemli bir koridordur. Bu önemli koridorun en önemli parçası Ovit Tünelidir. 14 kilometrelik çift tüp sadece Ovit Tüneli tek başına değerlendirmek projeye haksızlık olur. Rize-Erzurum arasında 35 kilometre tünel yapıyoruz. Çift tüp olarak düşünülürse 70 kilometrelik bir tünel yapıyoruz. Proje 4 yıl içerisinde tamamlanıyor. Ama en önemli halkası Ovit Tünelidir. Kasım ayının ortalarında son kalan kısmını da bitirerek ışığı göreceğiz. Her iki tarafından tüneli birleştirmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Temel fıkrası da anlatan Bakan Arslan, “Temel’i de anmadan olmaz. Tüneller birleşirse bir tünel, birleşmezse iki tünelimiz var. Allah’a şükürler olsun karayolların becerisi, tecrübesi ve bilgisi bir tünel yapacak. İki tünel bir taraftan, iki tünel bir taraftan Rizeliler 4 tünel beklemesin. İki tünel olacak temel hatlı çıkmayacak. Projenin tamamını 70 kilometrelik bir tünel yapıyoruz hepsinde yoğun bir çalışma var. En zor olanı Ovit Tüneli’nde Kasım ortalarında ışığı göreceğiz. Yaklaşık bir buçuk yıl içerisinde projenin tamamını bitirerek, Rize başta olmak üzere ülkemize hizmete sunmuş olacağız. Bölge ticaretine çok ciddi katkı sağlayacak. Ülkemiz ekonomisine, ticaretine de katkı sağlayacak” diye konuştu.
(İHA)