Özel hastaneler devlete kazandırdıkları katma değerin yanı sıra neredeyse fabrika gibi istihdam alanı sağlarken, Trabzon’da mevcut 3 özel hastanede bine yakın personel çalışıyor.

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Müdürü Murat Uğur, Trabzon’da sanayinin gelişmediğini ancak özel hastanelerin fabrika kadar personel istihdam ettiğini belirterek, bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Özel hastanelerin hep devletten almadığını devlete katma değer ödediğine dikkat çeken Uğur, " Özel hastaneler devlete katma değer getirisinin yanında çalıştırdıkları personelle büyük ölçüde istihdam alanı sağlıyor. Bu anlamda Trabzon’da bulunan 3 özel hastane bine yakın personel istihdam ederek işsizliğe bir nebze olsun çare oluyor. Trabzon Özel İmperial Hastanemizde 360 kadar personel çalışıyor. Karadeniz Hastanesi ve Yıldızlıgüven Hastanesi'ni de kattığımız zaman bu sayı bini buluyor. Büyük fabrikalarda bile bu kadar personel çalışmıyor. Yani özel hastaneler olarak istihdam sayısı oldukça yüksek gözükmektedir” dedi.

YURT DIŞINDAN HASTA GÖÇÜ SON YILLARDA ARTIŞ GÖSTERDİ
Son yıllarda özellikle Azerbeycan, Gürcistan gibi ülkelerden Trabzon'daki özel hastanelere çok sayıda hasta geldiğine dikkat çeken Uğur, bu durumun sağlık turizmi anlamında çok önemli olduğunu belirterek "Bu durum tabi ki bizi gururlandırıyor. Özellikle Azerbaycan ve Gürcistan'dan şehrimize çok yoğun hasta göçü olmaktadır. Bunlar genellikle cerrahi hastalar. Kendi ülkelerinde çözemedikleri sağlık problemlerini bize başvurarak çözüyor. Dolayısıyla bu ülkelerden şehrimize daha fazla hasta gelmesi bizim işimizi artırıyor. Bu durumda ek bir istihdam, ek bir gelir paketi ayrıca devletimizin için katma değer getirisi sağlamaktadır” diye konuştu.

ÖZEL HASTANELER PAHALI DEĞİL
Halk arasında özel hastanelerin pahalı olduğu yönünde bir görüş olduğunu ancak bu durumun hiç de böyle olmadığını belirten Uğur, şunları söyledi.

”Halk arasında özel hastaneleri pahalı olduğu olgusu hakim. Oysa söylendiği gibi değil. Bu hastalarımız devlet hastanelerine gitseler bile bizim aldığımız rakamlara yakın masrafları olabiliyor. Devletin verdiği rakamların yasal olarak yüzde 60 alma hakkı var. Bizim hastanemiz ve Trabzon'daki bütün özel hastaneler B grubudur. Yüzde 60 kadar farkını yasal olarak alabiliyor. Buda çok büyük meblağlara tekabül etmemektedir. Bu hastalar büyük şehirlere gitmeleri durumunda maliyetlerinin çok daha fazla olacağını düşünüyoruz. Ayrıca kendi hastanemizde, bölge komşu özel hastanelerde, Ankara ya da İstanbul'da yapılan detaylı ameliyatların çoğu yapılmaktadır. Hastanemizde donanım olarak yeterli olmadığımız hiç bir ameliyata girmiyoruz, dolayısıyla bu hastaları yönlendiriyoruz. Örneğin Üroloji Perkütan Cerrahisi bu bölgede yapılmakta ve yapılan hastanelerden biri biziz. Yani özel hastaneler içinde Uroloji Perkütan Cerrahisi’ni yalnızca biz yapıyoruz. Dolayısıyla Trabzon'da çok daha ucuza kaliteli hekimler tarafından sağlık hizmetleri veriliyor."