CHP Trabzon Mv. Av. Haluk Pekşen, Cumhuriyetin kuruluş yıllarına damgasını vuran, yazar, şair çevirmen, efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL'in adını taşıyan Trabzon’daki ilkokulun isminin değiştirilmesini meclis gündemine taşıdı.
 
 Konuyla ilgili açıklama yapan Pekşen, “Cumhuriyetin kuruluş yıllarına damgasını vuran, Bakanlığı döneminde Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinin, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin, Devlet Konservatuarının kurulmasını, Türkiye’nin UNESCO’ya girmesini sağlayan, Köy Enstitüleri'nin kurucusu, yazar, şair çevirmen, efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in adını taşıyan Trabzon’daki ilkokulun ismi değiştirilip ‘İstiklal’ adı verilmiştir. Hasan Ali Yücel'in adını taşıyan ilkokulun isminin değişmesine eğitim sendikaları ve sosyal medyadan büyük tepki gelmiştir. İktidarınızın 14 yılında Trabzon kentine birçok alanda onarılmaz zararlar verdiniz. Hrant Dink, Rahip Santorini cinayetleri; göç, yoksulluk gibi çok büyük ve telafisi imkânsız bu zararların siyasi iktidarınızın Trabzon’a verdiği zararlardan yalnızca birkaçıdır. ‘Yenikapı ruhu’ olarak tanımlanan sözde uzlaşmaya ters ayrımcı ve yaftalayıcı uygulamalar son hızla devam etmektedir. Trabzon için önemli işler yapmış kişilerin isimlerinin değiştirilmesi; bir fırsatçılık olarak görülüp, toplumun bazı değerlerine karşı saldırı, Cumhuriyet değerleriyle hesaplaşma olarak kamuoyu tarafından değerlendirilmektedir.” diye açıklamada bulundu.
 
Pekşen, Başbakan Sn. Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde aşağıdaki soruları yöneltti:
  • Bir eğitim duayeninin, bir eğitim kurumuna verilen isminin değiştirilmesinin sebebi nedir?
  • Bakanlığı dönemine hala unutulmayacak efsanevi başarılarla dolu bir damga vuran Hasan Ali YÜCEL’in isminin ilkokuldan kaldırılması yanlışından ne zaman dönülecektir? İsim değişikliği ne zaman iptal edilecektir?
  • Hasan Ali YÜCEL, Türkiye aydınlanma tarihinin, bilimsel, laik ve çağdaş eğitimin sembol isimlerinden olmasına rağmen isminin ilkokuldan kaldırılması şekilsel uygulamasıyla nasıl bir eğitim anlayışı hedeflenmektedir?
  • Eğitime gönül vermiş, Trabzon için önemli işler yapmış kişilerin isimlerinin değiştirilmesi; bu işin bir fırsatçılık olarak görülüp, toplumun bazı değerlerine karşı saldırı, Cumhuriyet değerleriyle hesaplaşma olarak değerlendirilmesine yönelik ne gibi bir açıklama yapılacaktır?
  • Hasan Ali YÜCEL’in Trabzonlu olması mı iktidarınızı rahatsız etmiştir? Hasan Ali YÜCEL’in hangi uygulamaları sizlere rahatsızlık vermiştir?
  • Bu ayrımcı ve yaftalayıcı uygulamayı “Yenikapı ruhu” olarak tanımladığınız uzlaşma anlayışıyla nasıl izah ediyorsunuz?