61SAAT HABER SERVİSİ - Karadeniz Teknik Üniversitesinde rektörlük seçimleri yaklaşırken, rektörlük seçimleri için adaylar, adaylıklarını açıklamaya devam ediyor. Bu kapsamda KTÜ’de Prof. Dr. Orhan Aydın, Zorlu Grand Otel’de düzenlediği basın toplantısında adaylığını açıkladı. 
Rektör adayı Aydın, KTÜ’nün tarihinden başladığı konuşmasında, “Bildiğiniz gibi üniversitemiz 1955 yılında kurulmuş ve 1963 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. 1955 yılında, üniversitemiz ülkemizin dördüncü üniversitesi olarak kurulmuştur. Kurulduğu yıl itibarıyla İstanbul ve Ankara dışında kurulan ilk üniversitedir. Bu bizim için, Trabzon’umuz için çok büyük bir onurdur. Kuruluşundan bugüne emeği geçenlerden ahirete intikal edenleri rahmetle ve hayatta olanları minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı. 

KTÜ’DE DEĞİŞİM VE YENİLEME ZAMANI
KTÜ’de değişim ve yenile zamanı olduğuna işaret eden Aydın, “Bugün artık her ilimizde bir üniversite var. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük metropollerde çok sayıda devlet ve vakıf üniversitesi mevcut. Öğrenci tercihleri, mezunlarımızın memnuniyeti ve prestiji, akademik ve idari personelimizin aidiyet duygusu ve memnuniyeti ve şüphesiz yaşadığımız il, bölge ve ülkemizin beklentileri açısından çok daha iyi yerlerde olmamız gerekiyor ve bunun farkındayız. Üniversitemiz giderek içine kapanmış, yerelleşmiş, değişim ve gelişmelere ayak uyduramamış, kaynaklarını çeşitlendirerek artıramamış, kurumsallaşamamış, geleneklerini oluşturamamış, olması gereken konumdan giderek uzaklaşmış (üniversite sıralamaları) ve hepsinden önemlisi umudunu ve heyecanını önemli ölçüde kaybetmiştir. Üniversitemizin imajını iyileştirmek istiyoruz. Bu potansiyelin üniversitemizde var olduğuna inanıyorum. Yapmamız gereken, herkesin kalplerine ve zihinlerine işlemiş daha iyi bir KTÜ tasavvurunda hep birlikte kenetlenmek. Mevcut durumuzu var olan gelişmeler, değişen ve çeşitlenerek artan ihtiyaçlar, beklentiler ve üniversitenin varoluş felsefesine uygun olarak bütün paydaşlarımızla birlikte en iyi şekilde ortaya koyarak; bizlere yol gösterecek stratejileri ve politikaları belirleyeceğiz. Alışkanlıklarımızı, ilişkilerimizi, yaptıklarımızı, yöntemlerimizi ve hedeflerimizi gözden geçirmek zorundayız. KTÜ, yeniden, kuruluşundaki o geniş ufka da uygun olarak yenilenmeli ve yeni hedeflere koşmalıdır” dedi. 

REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ
Aydın konuşmasına şu şekilde devam etti: 
“Üniversitelerimizde dört yılda bir rektörlük seçimleri yapılmaktadır. Rektörümüzün görev süresi 6 Ağustos 2016’da sona erecek ve bu tarih öncesinde (muhtemelen Haziran ayının ilk yarısında) Rektörlük seçimi yapılacaktır. Profesör ünvanlı her öğretim üyesinin aday olabileceği bu sürecin KTÜ adına yaraşır şekilde gerçekleşmesini ve üniversitemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. 

KOŞMAYA DEVAM
Bundan dört yıl önce sizlerle yine bir araya gelmiştik. Bir önceki dönem de aday olmuştum. Bilgi birikimim, idari tecrübem, heyecanım, hayallerim ve mesai arkadaşlarımın desteği beni adaylığa taşımıştı. Süreç içinde elimden geleni yapmış, “sa’ye sarılmış, hikmete râm olmuştum”. Bu işler nasip meselesi. Sezai Karakoç, Şahdamar şiirinin bir dizesinde “Biz koşu bittikten sonra da koşan atlarız” der. O süreçten sonra da koşmaya devam ettim. Bir yandan akademik çalışmalarımı sürdürürken; diğer bir yandan da Ankara’da YÖK’te haftanın belirli günleri danışman olarak görev yaptım. Bu süreçte kendimi daha da geliştirdim. Üniversitemizin yakın, orta ve uzun vadedeki gelişimini olumlu etkileyebilecek bilgi birikimine ve ilişkiler ağına eriştim. Üniversitemiz için örnek olabilecek iyi uygulama örneklerini gördüm. Şimdi gördüklerimizden ve öğrendiklerimizden üniversitemize özgün uygulamalar, politikalar ve projeler geliştirerek; üniversitemizi ülkemizin önde gelen üniversitelerinden biri yapma zamanı” 


DAHA İYİSİ İÇİN EMİN ADIMLARLA
Aydın, “Yaptığım istişareler neticesinde oluşan ortak iradeye de uygun davranarak bu sürece bir aday olarak katkı koymaya karar verdim. Bu süreçte aday olmanın medeni cesaretten öte bir sorumluluk olduğuna inanıyorum. Hedefimiz bulunduğu konumdan çok daha ötelerde (kuruluş tarihi ve potansiyeline göre hak ettiği yerde) bir KTÜ. Daha iyiyi arıyoruz. Bu süreci de daha iyiye ulaşma adına önemli bir fırsat olarak görüyorum. Daha iyi bir konuma ulaşma hedefi olmayanların mevcut konumunu da koruyamayacakları da aşikârdır. Bizler bu zamana kadar edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübe, heyecan, enerji, hizmet aşkı ve hayallerimizle çok daha iyisini başaracağımıza bütün kalbimizle inanıyor ve kendimize güveniyoruz. Bugün, aklın ve kalbin ortak ikliminin rehberliğinde, umutla ve yürekle çok daha güçlü yürüyoruz. 

GÜÇLÜ KTÜ - GÜÇLÜ TRABZON/TÜRKİYE 
Her geçen gün giderek daha da güçlenen Türkiye idealinde üniversitelere çok önemli görevler düşmektedir. Mevcut durumumuzu gözden geçirmeli ve gidişatı sorgulamalıyız. 2023 vizyonu başta olmak üzere ülkemizin temel uluslararası, ulusal ve bölgesel stratejilerinde kendimizi konumlandırmalı ve aktif rol almalıyız. Önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. İbn-i Haldun, “Coğrafya kaderdir” der. İbrahim Tenekeci, bir yazısında; “Anadolu, Malazgirt’ten bu yana kader birliği yapanlar için gelinen son noktadır ve gidilecek, kalınacak başka yer yoktur. Dolayısıyla, çıkmaz sokağımızdır” diye yazmıştı. Bu topraklarda güçlü olmak zorundayız. Güçlü ve refah düzeyi yüksek bir Türkiye’nin güçlü üniversitelere ihtiyacı var. Üniversite olarak, bir yandan ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirirken, diğer yandan da ürettiğimiz nitelikli çıktılarla ülkemizin her alandaki gelişimine katkı sağlamalıyız. Trabzon’umuz kaderi bu coğrafya. Görüyoruz ki tarihi ipek yolunun geçiş noktalarından biri olan bu coğrafyanın önemi yakın gelecekte daha da artacak. Hazırlıklı olmalıyız. Trabzon olarak, KTÜ olarak; yaşadığımız bu coğrafyanın bize yüklediği sorumluluktan, kaderden kaçamayız.

Bakanımızla, milletvekillerimizle, Valimizle, belediye başkanlarımızla, oda/borsa ve birliklerimizle, diğer kamu kuruluşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, meslek odalarımızla, siz değerli basın mensuplarımızla ve bu kentin zeki ve çalışkan halkı ile inşallah Trabzon’umuzu hak ettiği yere getirmek için işbirliği halinde var gücümüzle çalışacağız. Eğitim, sağlık, spor, kültür, sanat, ticaret, sanayi, turizm, tarım, ulaşım, kentleşme ve daha birçok alanda üreteceğimiz projeler ve birlikte yapacağımız çalışmalarla bu kenti daha yaşanabilir ve yaşam kalitesi yüksek bir kente dönüştüreceğiz. Üniversite, değişim, dönüşüm ve yenilenme sürecinin en önemli aktörü olmaya hazırdır.
Bu sürecin; üniversitemiz, Trabzon’umuz, ülkemiz ve tüm insanlık adına hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

REKTÖR ADAYI PROF. DR. AYDIN, SORU VE CEVAP BÖLÜMÜNDE ŞU ŞEKİLDE KONUŞTU: 

2. ÜNİVERSİTENİN KURULMASI

Türkiye’de 200’e yakın üniversite var. 1955 yılında o gün ki TBMM’de, Türkiye’de 3 üniversite var. 4. Üniversite İstanbul ve Ankara dışında Trabzon’a kuruluyor. Eş zamanlı olarak İzmir’e kuruluyor. O gün ki meclisin Trabzon’a bakışı bu. Bu kent adına daha çok gurur duyuyorum. Daha sonra bir çok ilde üniversite kuruldu. Bugün baktığınızda çoğu ilimiz 2. 3. Farklı vakıf üniversiteleriyle donanmış.. Trabzon’un stratejik belgelerine baktığımızda eğitim, sağlık, turizm ön sıralarda. Dolayısıyla KTÜ’nün yanında yeni bir devlet üniversite kurulmalıdır. Bu hepimizin ortak fikri. Ama bu üniversitenin nasıl yapılandırılacağı konusu üzerinde…  Siyasi idarenin bu konuda tavrı var. 2. Üniversite sözü olduğunu biliyoruz. Bu süreçte KTÜ, yarın doğru planlanması adına elimden geleni yapacağım. Yeni bir üniversite nasıl kurgulanmalı, bu bölgeye, ilim camiasına hizmet eder, hangi fonksiyonları ona yüklemeliyiz… Bunun fizibilite raporuyla 10 yıllık senaryosunu yazmalıyız.
Şöyle bir irade ortaya konulmuşsa, var olan yerine biz mevcuttan da bu büyümeyi KTÜ çok farklı ilgi alanlarına yayılmış güçlü bir üniversite.. Bunu bölünerek yapılacaksa bölünmede naçizane fikrim buradan 2 güçlü üniversite doğmalı. Bunları tematik olarak ayırmalıyız.
Tematik olarak KTÜ kimliği, yine o misyonda farklı algılarda güçlü 2 üniversitenin bu bölge için faydalı olacağına inanıyorum. 2. Üniversite şeklinin her koşulda, ister yeni ister var olan üniversitenin belirli bölümlerinin ayırılarak faydalı olacağına inanıyorum. 

ÜNİVERSİTEYE KATILHAN 37 DÖNÜMLÜK ARAZİ
Arazi KTÜ büyüyor. Trabzon çok kıymetli, arazi de çok kıymetli. Üniversitemiz için sayın rektörümüz İbrahim Özen döneminde onun Fiskobirlik binası için gayretlerini hatırlıyorum. 37 dönümlük arazinin üniversitemize kazandırılması haberi çok mutlu oldum. Üniversitemiz yakın gelecekte bunu değerlendirecektir…


KTÜ YİNE ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK
Bütün dünyada üniversiteler farklı kriterlere göre sıralanmakta. KTÜ Genel öğrenci puanları, mezunlarının saygınlığı ile bürokratlara bakıldığında bir çok yerde KTÜ mezununu görürsünüz. Her şeyde ülkemizin en önemli üniversitelerinden biriydi. Biz inanıyoruz ki koşulları yeniden sağladığımızda KTÜ eski pozisyonuna dönecektir. Bunu yapmak için bizleri o konumdan geriye düşen sebepleri bilimsel sebeplerle analiz etmeliyiz.  Gelecek senaryosunu yazmalıyız. O senaryoda hep birlikte kenetlenmeliyiz. Bu sıralamalar önemli. Farklı kriterlere göre yapılıyor. Madem bizim böyle sıralamalar var. Orada ki kıstasları analiz ederek her birinde eksiğimiz ne, 10 basamak yukarı çıkmak için analizler yapmalıyız. Çok önemli projeler var. Projelerin ana amacı, KTÜ’nün imajını yükseltmek. Öğrenci gözünde, basın gözünde, herkesin gözünde KTÜ’nün imajını yükseltmek için önemli projelere imza atacağız. Önümüzde ki günlerde bu projeleri paylaşacağız.

 FARKLI ÜNİVERSİTELERDEN TRANFSER YAPILACAK MI?
Öncelikli hedef KTÜ’nün imajını yükseltmek. İmajı yüksek bir üniversite, öğrenci için bu kente farklı coğrafyadan gelecek hocalarımız için daha cazip hale gelecektir. Elimizde hali hazırda güçlü bir potansiyel var. Öncelikli yapmamız gereken bu potansiyeli harekete geçirmek. Bunları değişimlerden uzak kalmayacak şekilde hareketliliklerine destek olmak. Bunu yapmak için öğretim üyelerimizin yurt dışı görevlendirme gibi etkinliklerine azami ölçüde destek olacağız. Bunlar için yeni yollar hazırladık.
Yeni eleman alırken, üniversitede akademik liyakattan taviz vermeyeceğiz. Politikalarla üniversiteyi yöneteceğiz.
Transferden öte elimizde şuan da çok iyi hocalar var onları elimizde tutmamız gerek.

Üniversitemizde yabancı uyruklu öğrenci ve hoca sayısını arttıracağız. 

HAKKINDA ORTAYA ATILAN İDDİALAR
Herkes kumaşına göre elbise giyinir misali.. Bunlar politikada farklı noktalarda mutlaka gündeme gelecek. Ben yurt dışında ders vermiş öğretim üyesiyim. Onlarda farklı giyimlerde çok farklı öğrencilerim oldu. Bu sorunun cevabını öğrencilerim verecektir. 

PARAREL YAPININ OYLARINA TALİP Mİ? 

Hayatı boyunca hep özgürlüklerden yana tavır almış biri olarak, bugün artık bu mimlerden birilerinin prim yapma olasılığı kalmadı. Dün bu iftira mekanizmalarının artık karşılığı yoktur. Onlara üzülerek söylüyorum geçmiş olsun bitti. Başka şeyler bulacaklar, onlarla her türlü kapışmaya hazırız. O odakları biliyoruz. Onlarla kapışmaya hazırız.

BUGÜN TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK ANILAN İHANET ŞEBEKESİ
Ben bu bölgenin coğrafyanın insanıyım. Bizim coğrafyada horonu dik oynarlar. Devletin tekliğine, milletin birliğini, vatan bölünmez bütünlüğüne yürekten inan insanım. Geçmişte farklı adlarla anılıyorlar. Bugün terör örgütü olarak anılan ihanet şebekesi ile karşı karşıyayız. Bu mücadelede kararlı azimli olmalıyız. Anadolu topraklarında, bu kadim millet bu ve benzeri oyunları hep bozmuştur. İnşallah bizlerde bu topraklardan aldığımız güçle, bu oyunu ve bundan sonra benzeri farklı paralellerle entegre olmak adına oyunları bozacağız. Üniversitemiz rektörlüğüne soyunacak herkesin bu azim ve kararlılıkta olduğuna inanıyorum. 

KADROLARINI NASIL ATAYACAK
Bir mücadeleye giriyorsanız, kazananın kaybedeni değil de kurumlar kazansın. Bu mücadelede önemli olan mücadele bitecek. Yine biz bir birimizi arayacağız. Yine yüz yüze bakacağız. KTÜ’nün güçlü yarınlarını bugün belki rekabet içinde olduğumuz arkadaşlarımızla konuşacağız. Birlikte gelecek senaryolarını yazacağız. Ekip meselesine gelince bugün güçlü yönetimlere bakın. Yöneticilerini ararken benim hedefim daha güçlü bir KTÜ, ideali. Bunun için senaryo yazmak gerek. Senaryoyu yazdığınızda roller verilir. Bunu kim yerine getirecek. Rektör, rektör yardımcısı.. Sizi o hedeflere taşıyacak enerjisi olan paylaşmayı bilen yüzü gülen başkalarının başarısından mutlu olan bugün yöneticilerden aradığmıız özellikler. Bazıları biz derken bile arkada beni duyarsınız. Gerçek manada biz içine işlemiş kişilerle yolumuza devam edeceğiz.

Geriden genç bir nesil geliyor, merdivenleri ikişer üçer çıkıyor. Onlara fırsat vereceğiz. Bizim ekibimiz güler yüzlü akademik liyakata uygun, değerlere uygun, bu toprakların değerlerine bağlı, evrensel bilim ahlakına saygılı… Bayan öğretim üyelerimiz var. Onların temsil kabileyitinin çok iyi olduğuna inanıyorum. Yakın gelecekte bu toplantılarda bizlere çok sayıda hocamız eşlik edecek.  Kimlerin olacağından çok kimlerin olmayacağına karar verdik. 

KTÜ’DE PARALEL YAPI VAR MI?
Paralel yapı konusunda bizim ülkemizin devletimizin kararlı mücadele içinde olduğuna inanıyoruz. Bizlerde ülkemizin bu güzide kurumunu yönetmeye aday insanlarız. Böyle bir yapının mevcudiyeti konusunda onlarla sürekli istişare içinde olacaktır.  Bu topraklarda bu ve benzeri oyunlar oynandı. Biz onu kararlıkta bozmuşuz. Bu tür oyunlar varsa biz o oyunları bozacağız. 
BİR SEÇİM YAŞADIK… 
Bir seçim yaşadık, kimin nerede durduğunu çok iyi gördük…