Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada, her iki projenin hayata geçmesi halinde Trabzon'un turizmde çok önemli mesafe katedeceğini söyledi.

Hükümet nezdinde de her iki projenin olumlu karşılandığını dile getiren Genç, özellikle Mağmat Boğazı'nda hayata geçirilmesi düşünülen Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi'nin doğayla bütünleşerek şehri önemli bir turizm merkezi yapacağını belirtti.

Genç, projenin Valilik bünyesinde incelendiğini ve çok olumlu bulunduğunu ifade ederek, "Burası çok büyük bir mera alanı. O nedenle Bakanlık tarafından bize devredilmesi gerekiyor. Gerekli izinler, kamulaştırma ve yasal prosedürler tamamlandıktan sonra çok uzun soluklu bir proje olacak." diye konuştu.

- "Bu yatırımlar şehrimiz için hayati önem taşıyor"

Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi'nin çok yönlü bir proje olduğunu anlatan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artan turizm potansiyelimizi korumak ve daha da canlandırmak istiyorsak, bu yatırımlar şehrimiz için hayati önem taşıyor. Son yıllarda deniz turizminden ziyade doğa, gezi ve yürüyüş turizmi ön plana çıkmaya başladı. Bu projemiz de bütün bu turizm çeşitlerini içine alan çok kapsamlı bir proje olacak. Proje güzergahında bulunan Maçka, Ortahisar ve Akçaabat ilçelerinde yaşayan halkların gerek hayvansal gerekse tarımsal ürünlerini pazarlama alanı ortaya çıkacak."
Genç, proje kapsamında bilim merkezi kompleksi, futbol köyü, tarihi İpek Yolu yürüyüş alanları, seyir terası ile sosyal tesisler yapılarak turizmin hizmetine sunulacağını belirterek, "Bilim merkezi kompleksi Akoluk Mahallesi'nde, futbol köyü Geçit Mahallesi sınırlarında yaklaşık 130 dönümlük alana yapılacak. Tarihi İpek Yolu yürüyüş alanı ise Ortahisar ile Akçaabat ilçesi arasında kalan tarihi kaleyi içine alacak güzergahta yapılacaktır. Orman gezinti ve piknik alanları Ağıllı Mahallesi sınırları içerisinde 850 dönüm orman arazisi içinde doğaya zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilecek." bilgisini aktardı.

- "Proje Trabzon'a anlam katacak''

Zağnos ve Tabakhane vadileri arasında yapılacak Tünel Akvaryum Projesi'ne ilişkin de bilgi veren Genç, zemin etüdü ve gerekli jeolojik incelemelerin tamamlandığını kaydetti.

Genç, Trabzon'un balıkçılık şehri olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
"Balıkçılık şehri Trabzon'da deniz canlılarını vatandaşlarla buluşturacak bu proje, Trabzon'a çok anlam katacak. Maalesef deniz kenti olmamıza rağmen birkaç balık türü dışında hiçbir deniz canlısını tanımıyoruz ve bunları televizyonlar dışında hiçbir yerde de görmüyoruz. Bu, Karadeniz ile özdeşleşmiş Trabzon'a hiç yakışmıyor. Projemiz sayesinde deniz canlılarına karşı farkındalık ve bilinç oluşturabilirsek amacımızı da gerçekleştirmiş olacağız. Okullarımızın geziler düzenleyeceği, ziyaret edeceği akvaryumumuz sayesinde çocuklarımız deniz canlılarına, su canlılarına başka bir gözle bakacak. Böylece onların yaşam alanları olan denizlerin, suların ve derelerin daha temiz tutulması ve kirletilmemesi için önemli bir iş yapacağımızı düşünüyorum."