Zağnos Vadisi içerisindeki Kanuni Evi önünde düzenlenen etkinliğe, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Seyfullah Kınalı, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Açılış konuşmalarının ardından etkinliğe katılanlara etli pilav ikram edildi.
Etkinlikte koşuşma yapan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Ahilik kültürünün millet olmamızı temin ve tesis eden müessese olduğunu dile getirerek “Bu kültür o kadar önemlidir ki, dürüstlüğü, çalışkanlığı, kardeşliği bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur. Ahilik Teşkilatı millet olmamızı, devlet olmamızı temin ve tesis eden önemli değerlerimizdendir. Türk toplumu birlik ve bütünlüğünü ahilik müessessindeki değerleri ile ileri taşımıştır. Ayrıca şuanda bulunduğumuz Ortahisar'ın insanlığı sunulması için hazırlanan proje Kasım ayı sonunda tamamlanacak. Proje kapsamında restore edilecek ve insanlığımıza sunulacak Ortahisar'ımızın da tarihi dokusu yaşatılmış olacak. Kültürümüzün geçmişten gelip bugüne, bugünden gelecek nesillere aktarılması insanlık huzuru ve barışına katkı sağlayacaktır. Ahilik Haftası Trabzon'umuza, Türkiye'mize ve insanlığımıza inşallah hayırlı olur” dedi.

TESOB Başkanı Metin Kara, Ahilik Haftası’nın geçmişinden ve Ahi Evren Hazretleri hakkında kısa bilgiler veren konuşmasında Trabzon’un İpekyolu üzerinden önemli bir merkez olduğuna değindi. Kara “17-22 Eylül tarihleri arasında 32 meslek piri ile birlikte Ahi Evren hazretleri için pilav günü gerçekleştiriyoruz. Ahilik esnaf ve sanatkarın menşeidir. Ahilik teşkilatı Türk İslam kültürüne değerler katmasının yanı sıra, din ve ahlak kurallarına sıkı bağlıdır. Trabzon İpekyolu üzerinde bulunan önemli bir ticaret kentidir. Trabzon'umuzun birçok sokağı sanatla anılır. Bu programı ilimizde yapmaktan son derece memnunuz" şeklinde konuştu.