Yaz aylarında havaların ısınmasıyla sofralardaki yerini dondurma ve meyvelere bırakan tatlı, Ramazan ayında yeniden sofralardaki yerini aldı. Yıllardır tatlıcılık mesleği yapan bu işe çıraklıktan başlayan ve pastane işletmecisi Şener Şahin (33), her yıl Ramazan ayında tatlılarına yoğun talep olduğunu söyleyerek ” Ramazan tatlısının yüksek kalori içerdiği ve özellikle yöresel lezzetler ve tatlılar Ramazan ayında daha çok tüketiliyor. Bu mesleğe çıraklıktan başladım, tatlı işini uzun yıllardır yapıyorum. Ramazan ayında birçok tatlı çeşidi yapıyoruz ama müşteriler en çok yöresel bir lezzet olan Laz böreğine rağbet ediyor. Laz böreği deyince bilmeyeler tatlı olduğu öğrence önce bir şaşkınlık yaşıyorlar. Hafif bir tatlı olması sebebi ile vatandaşlar iftarda soflarında Laz böreğini oldukça fazla tercih ediyorlar. Laz Baklava hamuru arasına hazırlanan muhallebinin konulmasıyla yapılıp baklavadan daha büyük dilimler halinde kesilerek servis ediliyor. Bu bayramda da zengin tatlı çeşidini vatandaşın beğenisine sunacağız. Laz böreğinin yanı sıra Tulumba tatlısı, Baklava çeşitleri, Şöbiyet, Bülbülyuvası, Saray sarma, Kadayıf ve yine yöresel bir tatlı olan fındıklı Kocaman gerdanı isimli tatlıları Ramazan ayında Tezgâhlarımıza hazırlayarak müşterilerimize sunuyoruz. Tatlılar Ramazan'da kalori açığını kapattığı için oruçlu tarafından rağbet görüyor. Tatlı satışımız Ramazan'ın sonuna kadar devam edecek. Ramazan Bayramı dolaysıyla vatandaşların talepleri daha da çok aratacaktır. Bir kilogram tatlıyı 10 TL üzerinden satış yapıyoruz. Günlük tatlı satışımız 50-60 kilogram arasında değişiyor" dedi.

 

LAZ BÖREĞİNİN YAPILIŞI

Trabzonluların sofralarında vazgeçilmez bir yeri olan Laz Böreği’nin tarifine de değinen Şahin “Muhallebisi için tencereye 5 su bardağı sütü alın. Üzerine toz şekeri ilave edip kaynatın. Diğer tarafta 4 yumurta sarısını karıştırma kabına alın. Üzerine un, nişasta, pirinç ununu alıp karıştırın. Üzerine bir fiske tuz, karabiber ve ayırdığınız sütü ekleyip iyice çırpın. Kaynayan süte ekleyerek çırparak pişirin. Ve soğumaya bırakın. Karıştırma kabına yumurtayı kırın. Daha sonra üzerine sütü ve sıvıyağı ekleyerek karıştırın. Alabildiği kadar un ile tuzunu ve kabartma tozunu ekleyerek hamuru yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Daha sonra hamuru 30 bezeye ayırın. Bezeleri çay tabağı büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpip 15 er tane üst üste koyun. Tepsi büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurlardan ilkini yağlanmış tepsiye alın. Üzerine soğumuş kremayı alın. İkinci hamuru da kapatıp kenarlarını alta kıvırın. Dilimledikten sonra üzerine eritilmiş tereyağını gezdirin. 180 derecede kızarana kadar pişirin. Diğer tarafta şerbetini hazırlayın. İlk sıcaklığı çıkınca tatlınızın üzerine şerbetini verin” diyerek Laz Böreği’nin sır lezzetini Trabzonlularla paylaştı.

 

MERDİVEN ALTI İMALATLARINA DİKKAT

Ramazan ayında, ucuz ve sağlıksız ortamda imal edilen tatlılardan uzak durulmalı tatlı üretiminde, kimi zaman hileler yapıldığını anlatan Şahin "Maliyeti düşürmek için şeker yerine, şekerin yarı fiyatına olan glikozu, bazıları ise Antep fıstığı yerine, yeşile boyayıp fırınladıkları yer fıstığını veya yeşil bezelyeyi kullanabiliyorlar. Vatandaşlar, tatlı alırken dikkatli olmalılar. Ramazan bayramında tatlıya olan talep aratacaktır bu tür durumlar için vatandaşlar bilinçli davranmalı bildikleri tanıdıkları güvendekileri esnaftan alış verişi yapmalıdırlar " dedi.