Trabzon’un en önemli siyasi kültürel ekonomik ve de eğitim kurumlarının başında yer alan, şehrin lokomotifi olan KTÜ’de Haziran ayında rektörlük seçimi var.

Prof Dr İbrahim Özen iki dönem üst üste rektörlük yaptığından yeniden aday olamıyor. Peki, yasa Özen’e yeniden rektör olmak gibi bir avantaj sağlasaydı, bu seçimlerde de rektör adayı olur muydu..?

Bu soru belki eş dost ve yakınları tarafından kendine soruldu. Ama bir gazeteci bilebildiğimiz kadarı ile sormadı. Özen ile söyleşimizde inanın biz de düşünüp soramadık. Sonra bu özel söyleşimizdeki genel sözlerinden hareketle şu kanaate vardık..”Evet olurdu…”

Peki bu kanaate nasıl vardık..

Hemen ifade edelim…

HAZİRAN’DA GÖREVİM BİTER ŞEHRE İNER KİRADA OTURURUM
Rektör Özen’i lafı evelemeden gevelemeden sordum..

-Haziran’dan sonra Trabzon’da mısınız..? KTÜ’de misiniz..? Yoksa sizden önceki rektörler gibi şehirden ayrılacak mısınız..?

Bu soruya Özen’in cevabı şöyle oldu..

Ne alakası var. Haziran’dan sonra Trabzon’dayım. KTÜ’de de akademik görevime devam edeceğim. Lojmanımdan çıkacağım, kiralık bir eve taşınacağım ve bu şehirde yaşayacağım. Benim bu şehirde kimse ile sorun olmadı. Kendimi artık Trabzonlu görüyorum. Trabzonlularda öyle. KTÜ’de ise kimse ile sırt sırat gelecek bir çekilmemizde olmadı. KTÜ’nün her türlü koridorlarında rahatlıkla gezerim. Rektör olduktan sonra sürem bitti mi bu şehre ve üniversiteye görevim ve sorumluluğum bitmeyecek…”

İşte bu cevabındandır ki, eğer bir daha seçime girebilme hakkı olsaydı, Özen’in 3’üncü kez rektör rahatlıkla rektör adayı olabileceğine kanaat getirdim..





KAMPÜS ALANINDA KORUMASIZ GEZEN TEK REKTÖRÜM
Özen ile ayak üstü sohbetimizde, elbette aramızda kalması gereken özel konuşmalarımızda oldu. Onları bir kenara yazdık.

Özen, kampus içinde korumasız gezen Türkiye’deki tek rektör olduğunu ifade ederken bunu kendi tespitlerine değil ülkenin çeşitli üniversitelerinden KTÜ’ye gelen bilim insalarının tespitine dayandırıyordu. Onlar yani konferansa, bilimsel çalışmaya gelip birkaç gün KTÜ kampüsü içinde konaklamak zorunda kalan bilim insanları, rektör Özen ile kampüste birlikte gezerken O’na şöyle demişler..” Hocam biz Türkiye’yi geziyoruz. Kampüste korumasız gezen bir tek sizi gördük..” Özen hayatının hiçbir döneminde koruma ile KTÜ kampüsündü gezmediğini belirtti..

HERKESE HAKKINI VERDİM BİRİ HARİÇ
Özen’in genellikle rektör hüviyeti ile eleştirildiği konuların başında bilim kadrolarını verirken ayırımcılık yaptığına dair iddialar.

Bunu sorduk kendine.

Çok emin cevap verdi..” Kimsenin benden kadro alacağı yok. Hak etmişse almıştır. Kayırdığım insanlar ise üniversitemin hocalarının çocuklarıdır. Elbette bunu yaparım. Bu benim hakkım..” Özen her hak edene hakkını verdim diyor da, istisnası var mı..? İllaki vardır. Bunu sordum, istisna yok mu..? “Var “ dedi ve şöyle konuştu.

YAVUZ TEKELİOĞLU BENİ ÇOK ÜZDÜ
Kadrosunu vermediğim bir tek Yavuz Tekelioğlu’dur. O da geçenlerde geldi yanıma. Randevu istedi. Verdim geldi konuştuk. Ne konuştuk aramızda. Ama belli ölçülerde kendi hatalarını söyledi. Bir tek ona kadrosunu vermedim. Çünkü beni çok üzdü. Gereksiz yere meşgul etti..”


TÜRKAY TÜDEŞ GİBİ OLMAM
Özen, rektörlük seçimleri ile ilgili tavrı ile de dikkat çekiyor. Rektör adayı Süleyman Baykal’a koşulsuz destek verdiğini resmen açıkladı.

Bizimle söyleşimizde de bu desteğine değişik bir temel oluşturdu..

Dedi ki; “Ben Türkay Tüdeş gibi yapmam. Tarafsızım deyip taraf olmam. Süleyman Baykal’ı destekliyorum. Sonuna kadar destekliyorum. Bakın görün ne kadar müthiş bir oy alacak. Herkes de şaşıracak. O gün geldiğinde Baykal’ın ne müthiş bir oy aldığını herkes görecek..”

PEKİ NİYE BAYKAL
Tabi, hemen bu soru aklıma geldi.. Bu denli gözü kara bir şekilde Baykal diyen bir rektöre niye Baykal demek kadar aptalca bir soru olamaz. Onun için bu soruyu da sormadım.

BANA HER ŞEYİ DEYİN AMA HIRSIZ ASLA
Özen, bilim tarihine öğrencisini mahkum ettiren rektör olarak mı geçecek. Bunu da sordum kendine. Bir öğrenciniz hapis cezası aldı. Özen buna da şu cevabı verdi..

“O öğrencim bana hırsız dedi. Toplanan öğrenci katlı paylarını iç ettiğimi söyledi. Yahu, hatta ulan ben devletin lojmanında oturuyorum. Rektörlüğüm bittiğinde başım sokacak bir evim yok evim. Bana hırsız imasında bulunuyorsun. Bana ayırımcı rektör bana KTÜ’yü iyi yönetemeyen rektör diye eleştiri getirse başım üstüne hırsız deyince sinirim attı. Bende yıllarda Trabzon’da yaşayan biriyim. Kim bu hareketi duymazlıktan gelir. Mahkemeye gidişim bundandır..”




REKTÖR ATAMA YÖNTEMİ İÇİME SİNMİYOR
Ve son sorum da şu oldu.

Peki üniversitelere bu yöntemle rektör atamak içinize siniyor mu..?

Sinmiyor dedi. Ama yöntemin içine sinmemesinin bu yöntemle rektör atanması ile ilgili sürece katılmamayı gerektirmediğini belirterek “ YÖK yasası böyle diyor. Değiştirirsen yasayı olur biter..”

HAZİRAN’DAN SONRA HANGİ MAHALLEDE OTURACAK
Özen, Haziran’da rektörlüğüm biten bilim insanı olarak KTÜ’de kaldığında lojmanda oturmayacağını deklere etti ya.

Bizde hangi mahallede oturacağını öğrenmek istedik. Dostlarımın yanında dedi. Onu da biz şöyle yorumladık… Ya Kaşüstünde, ya Akçaabat’ta…