Rize Emniyet Müdürlüğü’nün resmi sitesinden yapılan “Uyarı” başlıklı bilgilendirme notunda Irak ve Irak Kürt Bölgesi’ne yapılacak seyahatlerin vizeye tabi olduğu hatırlatılarak, Irak’a seyehat eden Türk yolcuların pasaportlarının özelliği ne olursa olsun vizeye tabi tutularak 30 gün kalış vizesi alabileceği, Irak Kürt Bölgesi’ne seyahat edecek yolcuların ise sadece 10 gün geçici vize alabileceği duyuruldu. Yapılan uyarıda, Türkiye dışında başka bir ülkeden hava yolu ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) gidecek yolculara havalimanında vize verilmediği hatırlatıldı. IKBY makamları tarafından Erbil ve Süleymaniye havalimanlarından giren Türk vatandaşlarına verilen 10 gün kalış süreli geçici giriş izninin yalnızca IKBY’de geçerli kabul edileceğinin altı çizildi. IKBY vizesi ile Irak’ın Erbil ve Süleymaniye dışındaki illere geçiş yapılması halinde ise yasa dışı yollarla sınır ihlali işlemi yapılacağı uyarısında bulunuldu. IKBY vizesi ile Irak’a giriş yapacak Türk Vatandaşlarının 3 ay hapis cezasına çarptırılabileceği de belirtildi.

Ayrıca yapılan resmi açıklamada Irak’a ve IKBY’ye seyahat etmeyi düşünen Türk Vatandaşları güvenlik konusunda da ikaz edildi. Yapılan ikazda “Irak’taki güvenlik şartlarında son yıllarda bir düzelme olmakla birlikte, ülkede güvenlik ve istikrar tam olarak tesis edilememiştir. Ölümle sonuçlanan şiddet ve terör eylemlerine hala sıkça rastlanmaktadır. Irak’a seyahat edecek vatandaşlarımızın bu durumu göz önünde bulundurmaları önem taşımaktadır. Geçtiğimiz dönemde, Irak’ta çalışan vatandaşlarımızın kaçırılma ve rehin alınma gibi istenmeyen durumlarla karşılaştığı görülmüştür. Geçmişe oranla daha azalmış olsa da, Irak’ta halen çeşitli terör ve suç örgütleri yabancı ülke vatandaşlarını kaçırarak fidye talep edebilmektedir. Vatandaşlarımızın bu gibi olaylar yaşamamaları için iş ortaklarını dikkatli seçmeleri, tanımadıkları insanlara güvenmemeleri ve Irak’ta ikametleri sırasında güvenli, merkezi yerleri seçmeleri tavsiye olunur” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan resmi uyarıda Irak ve Kürt Bölgesi’nin iki ayrı ülke olarak kabul edilmesini sağlayacak sınır güvenliği ve sınır bütünlüğü ilkelerine yapılan vurgular dikkat çekti.