Yoğun yolcu potansiyelinden dolayı uzun süredir Rize ve Artvin illeri arasında ortak bir havaalanı yapılması için çalışmalar sürerken, iki il için deniz uçakları gündeme geldi. AK Parti Artvin Milletteki İsrafil Kışla, iki ilin hava ulaşımını kısa vadede rahatlatacak ilginç bir çözüm ortaya attı. Kışla, Rize’de Rize Limanı içerisinde Artvin’de ise baraj göllerine iniş ve kalkış yapabilecek deniz uçaklarını gündeme getirdi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Kışla, iki il arasında bir havaalanı yapılmasının ihtiyaç olduğunu belirterek iki ildeki her geçen gün artan hava ulaşımı ihtiyacının deniz uçakları ile kısmen çözülebileceğini vurguladı. Kışla “Gelişen imkanlar ile hava ulaşımı ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Artvin ilimizdeki yolcular Batum ve Trabzon havalimanlarını kullanmaktadır. Ancak Rize ve Artvin arasında bir havalimanı yapılması ihtiyaç olmuştur. Deniz ve göllere küçük uçakların iniş ve kalkış yaptığını biliyorduk. Özel bir firma ile görüştüm. Ellerinde tek uçak olduğunu önümüzdeki günlerde üç yeni uçak daha alma hazırlıkları içerisinde olduklarını söylediler. Şuanda bu firmanın İstanbul’da Haliç’e ve Ankara’da Gölbaşı’nda iniş ve kalkış ruhsatları var. Artvin’deki baraj göllerine de iniş kalkış ruhsatı alabilmeleri için çalışma başlattık. Eğer ruhsat alınır ve firma tarafından ekonomik görülürse baraj göllerimizden hava ulaşımı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ise yaptığı açıklamada, “Rize ve Artvin olarak ortak bir havaalanı hayalimiz var. Ancak Artvin Milletvekilimiz İsrafil Kışla havaalanı için bir keşif gerçekleştirdi. Bu keşifte bizim moralimizi biraz bozdu. Kışla, ‘sudan suya inene uçakla Trabzon’dan kaldıracağım uçağı Borçka baraj gölüne indireceğim’ dedi. İstanbul Haliç’ten Bodrum’a yapılan seferlerin benzeri gibi Trabzon-Borçka Baraj gölü arasında seferler yapılabileceğini belirtti. Hava taksiler çıktı. Şimdi Haliç ile Ankara Gölbaşı projesi başlıyor. Artık bu işler kolaylaşmaya başladı. Bizde Rize Limanı projesine geleceğe tam anlamı ile hazır hale getirmek için içerisine deniz uçaklarının da yanaşabileceği terminal bölümünü ilave ettirdik. Başlayan Rize limanı inşaatının ucunda bir yerinde uçağın inebileceği ve rahat yanaşabileceği bir bölümü de proje kapsamına dahil ettik. Artvinliler, Borçka Baraj Gölü'ne uçak indirecek biz de Karadeniz’e indireceğiz. Ancak bu Rize’de bir havaalanı yapılması çalışmalarımızı aksatmayacak. Rize’de, Rize ve Artvin’in istifade edebileceği bir havalimanı yapılması için çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

Türkiye’de 800 km hızla uçabilen deniz uçakları dalgasız göl ve limanlara iniş ve kalkış yapabiliyor. 20 kişi yolcu kapasiteli bu uçaklar daha çok turizm ve özel gezinti amaçlı kullanılıyor.