Rize’de bebek sahibi olamayan çiftler, bebek sahibi olabilmek için tarihi mezar taşlarını tahrip ediyor.
Rize’de batıl bir inanış olarak, eski mezar taşlarından aldıkları parçaları toz haline getirip su ile karıştırarak içen çiftler bu sayede bebek sahibi olabileceklerini düşünüyor. Bebek sahibi olmak isteyen bazı çiftler bu yöntemle tarihi mezar taşlarına zarar veriyor. Rize’de yazılı en eski tarihi kalıntı olarak kabul edilen yaklaşık 300 yıllık birçok mezar taşı bu yolla tahrip edilmiş durumda.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rizeli Tarih Araştırmacısı Recep Koyuncu, Rize’de batıl inancın asırlardır uygulandığını belirterek, “Bölgemizde maalesef böyle bir inanış var. Çocuk sahibi olamayan kişiler mezar taşlarından aldıkları parçaları iki yöntemle kullanıyor. Bu yöntemlerden bir tanesinde alınan parça muska olarak kadın tarafından üzerinde taşınıyor. İkinci metot olarak ise alınan parça ufalanıp toz haline getirilerek su ile karıştırılıp çiftler tarafından içiliyor” dedi.
Aynı zamanda din görevlisi olan ve Rize’deki mezar taşları üzerine yaptığı çalışmalar ile bir çok kitap yazan Koyuncu, “Dinimizde kesinlikle böyle bir uygulama söz konusu değildir. Dinimizin hoş görmediği uygulamalardır. Batıl bir inaçtır” diye konuştu.
Koyuncu ayrıca, bu batıl inanç ile tarihin yok edildiğini belirterek, “Bu taşlar taşınmaz kültür varlıklarımızdır. İlimizdeki en eski tarihi yazılı kalıntılar mezar taşlarıdır. Bu taşlar geçmişimizle ilgili bir çok bilgiye ulaşmamızı sağlıyor. Bu şekilde çok değerli olan bu varlıklar maalesef tahrip edilmektedir” ifadelerini kullandı.