Kemençe eşliğinde oynanan horonlarla yöresel giysili kadınlar kivi hasadını başlattı. Davetlilere kivi pastası, kivi reçeli ve kimi dondurması ikram edildi.

Kivi hasadı yapan kadınlar, kivi hasadının çay tarımına göre daha kolay olduğunu, bu yıl üretilen kivilerin ise kalite bakımından bin önceki yıllara oranla daha iyi olduğunu belirttiler.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, bu yıl bölgede 15 bin ton tahmini bir rekolte beklediklerini belirterek, “5 Kasım tarihinde çeşitli bölgelerimizden toplanan kiviler üzerinde yaptığınız şeker ölçümlerinde kivi hasat tarihini 15 Kasım olarak belirlemiştik. Bugünde burada bu şenliğimiz ile kivi hasadına başlıyoruz. Bu yıl bölgemizde 15 bin ton civarında kivi hasadı olacağını tahmin etmekteyiz. Türkiye’nin bir çok bölgesinde aynı fidan üzerinden kivi üretimi yapılmaktadır. Ancak ilimizin iklimi ve toprak yapısı itibariyle bölgemizde üretilen kiviler diğer kivilere göre aroma, ağılık ve şeker oranı bakamından daha kalitelidir. Bölgemizde kivi üretiminde yapay sulama ve ilaçlama yapılmamaktadır. Resmi rakamlara göre kivi üretiminde 2. sırada görülmekteyiz. Ancak Rize’de tarım alanlarının büyük kısmı çay tarımına ayrılmıştır. Üreticilerimizin büyük bölümü çay bahçelerinin üzerinde kivi üretimi yapmakta. Bu açıdan bakıldığında bölgemiz kivi üretiminde birinci sıradadır. Ülkemizdeki kivi tüketimi 70 bin tona ulaşmıştır. Ancak buna rağmen üretimimiz bunun küçük bir bölümünü karşılamakta. Üretimimizi 150 bin tona kadar yükseltip bu kaliteli ürünü dünyaya pazarlamalıyız” şeklinde konuştu.