Rize Yeni Şehir Stadyumu'ndaki olimpiyatları Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanan Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Çaykur Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu ile yaklaşık 20 bin kişi izledi. Stadın tamamen dolması nedeniyle stat dışında bekleyen yaklaşık 10 bin kişi içeri giriş yapamadı. Olimpiyatlar Kazakistan ve Filipinler'den gelen öğrencilerin ortak olarak seslendirdiği ve diğer ülke öğrencilerinin koro halinde eşlik ettiği 'Bayram ola, insanlık el ele' şarkısı ile başladı. Daha sonra 21 ülkeden gelen öğrencilerin seslendirdiği türküler, dans ve horon gösterileri ile devam etti. Endonezya'dan gelen kız öğrenciler Karadeniz yöresi halk oyunları gösterisi sundu. Kemençe eşliğinde Akçaabat yöresi horonunu başarı ile oynayan Endonezyalı öğrenciler izleyenlerden büyük alkış aldı. Ardından sahneye çıkan Brezilyalı bir kız öğrenci Kazım Koyuncu'nun 'Hayde' türküsünü, Iraklı bir erkek öğrenci de Karadeniz yöresine ait 'Gelinlere çayda yok' türküsünü seslendirdi. Program diğer ülke öğrencilerinin seslendirdiği Karadeniz yöresi türküleri ve oyunlarıyla devam etti. Öğrencilerin Türkçe performansı seyircilerden büyük alkış aldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 10. Türkçe Olimpiyatları dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Bu hareket insani özellikleri bünyesinde barındırıyor. Irk ayrımı yok, cinsiyet yok, dinsel farklılık yok, insanlık var, doğru var." dedi.

Bakan Yazıcı, Türkçe olimpiyatlarının kendi dalında dünyanın en büyük etkinliği olduğunu belirterek, "Bu etkinliğin içerisinde sevgi var, dostluk var, kardeşlik var, selam var, kelam var. Bunları gördükçe, özellikle Türkçe dilini konuşan dünyanın her kıtasında olan bu gençleri gördükçe, dünyanın geleceğine dair ümitlerimiz, geleceğin çok daha güzel olacağını, kardeşliğin dostluğun demokrasinin bütün dünyada egemen olacağına ilişkin kanaatlerimiz çok daha yüksek." diye konuştu.

Hiç bir ayrım yapılmadan çok örnek bir çalışma gerçekleştirildiğini ifade eden Yazıcı, "Bu hareket insani özellikleri bünyesinde barındırıyor. Irk ayrımı yok, cinsiyet yok, dinsel farklılık yok, insanlık var, doğru var. Doğru neredeyse dünyanın hangi coğrafyasındaysa onu Türkçe'ye taşımak ve paylaşmak var. Bu nedenle bu etkinliği on yıldan bu yana giderek artan bir tempoyla gerçekleştirme noktasında emeği geçen herkese duasıyla parasıyla zaman ayırarak destek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı, Türkçe Olimpiyatları davetlisi olarak Rize'ye gelen Amerikalı yazar Katharine Branning'e plaket verdi, öğrencilere hediyeler dağıttı.