Fındıklı İlçesi'nde oturan 32 yaşındaki Fatma ve 36 yaşındaki Ertuğrul Çelik çifti, 2006 yılında doğumdan sonra rahatsızlanan bebekleri Batuhan'ı Rize 82'nci Yıl Devlet Hastanesi'ne götürdü. O dönemde hastanede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Dr. İ. G.'ın muayene ettiği Bebek, 110 miligram olması gereken kan şekerinin 51 miligrama düştüğü belirlenince hastaneye yatırılarak tedavi altına alındı. İddialara göre 3 gün sonra kan şekeri yine çok düşük olan Batuhan Bebek, Dr. İ. G. tarafından taburcu edildi. Eve götürdükleri bebeğin 2 gün sonra daha da fenalaşması üzerine aile Batuhan bebeği bu kez Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne götürdü. Burada kan şekeri değerinin çok düşük olduğu ve şeker komasına girdiği belirlenen Bebek, Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi altına alındı. Ancak felç geçiren Bebek, el ve ayaklarını hareket ettiremez hale geldi, gözleri kısmen kör oldu.

ÇİFTE SORUŞTURMA AÇILDI

Aile, 2007 yılı Ocak ayında doktor İ. G. hakkında Rize Cumhuriyet Savcılığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulundu. Rize Valiliği'nin soruşturma izni verdiği Dr. İ. G. hakkında Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurası müfettişleri soruşturma başlattı. Doktor hakkında ayrıca yanlış teşhis ve tedavi uyguladığı gerekçesiyle Rize 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Rize 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde 7 Şubat 2012 tarihinde görülen karar duruşmasında Dr. İ. G.' a 10 ay hapis cezası verildi. Mahkeme daha sonra hükmün geriye bırakılmasına ve sanığın 5 yıl boyunca denetime tabi tutulmasına karar verdi.

Bu arada Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurası'nın başlattığı soruşturmada da doktor kusurlu bulundu. Şura kararında, "Doktor İ. G.' ın kan şekeri 9 miligram olan bebeği takip etmesi gerekirken taburcu ettiği, ölçülen kan şekeri değerinden şüphe edip tekrar kan şekeri değeri istediğini belirtmesine rağmen dosyada tekrar ölçülen kan şekeri değerinin bulunmadığı gözönüne alındığında, doktor İ. G.ın kusurlu olduğuna, bebeğin sonraki takibinde ortaya çıkan WEST sendromunun gelişmesinde hipogliseminin (şeker koması) önemli katkısı olduğuna şuramızca oy birliği ile karar verildi" denildi.

"BU CEZA İNSANA VERİLEN DEĞERSİZLİĞİN BİR GÖSTERGESİDİR"

Baba Ertuğrul Çelik, bugün 6 yaşında olan oğlunun yanlış bir teşhis ve tedavi sonucu hareket edemez hale geldiğini belirterek, "Doktor bizimle ilgilenmedi. Doğru teşhis koyamadı. Çocuğum da bu hale geldi. Şikayetçi olduk, ceza aldı. Biz bu süreçte çok sıkıntı çektik. Evladımız sakat kaldı. O doktor ise emekli olup bir özel hastanede çalışmaya devam ediyor. Burada bir ihmal olduğu ortada. Bu ihmalin sonucunda verilen ceza yeterli değil. Bu ceza insana verilen değersizliğin bir göstergesidir. Doktor hakkında maddi tazminat davası açtım ama bana şimdi tüm Rize'yi verseler ne olur?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Bu arada emekli olduktan sonra Rize'de özel bir tıp merkezinde görev yapan doktor İ. G. ise iddialarla ilgili konuşmak istemediğini söyledi.