Rize'nin Güneysu ilçesinde oturan ve ilçede ilginç buluşlarıyla dikkatleri üzerine çeken 80 yaşındaki Bilal Atasoy, bu kez de hava tahmin sistemi icat etti. Atasoy, yaptığı diğer icatların yanına yerleştirdiği pervanelerin dönme şiddetine göre havanın güneşli, kapalı, yağışlı ve rüzgarlı olup olamayacağını tahmin edebiliyor.

Bugüne kadar; kaya içerisinde ve yerden 12 metre yükseklikteki 3 odalı bir ev, rüzgârla dönen çardak ve irili ufaklı birçok icat yapan Atasoy'un son icadı hava tahmin sistemi oldu. Atasoy, meteorolojik olayların bilimsel yöntemler kullanılarak yapıldığı günümüzde, yaptığı sistemle havanın güneşli, kapalı ve yağışlı olma ihtimalini önceden sezebiliyor. Yaptığı diğer icatların yanına yerleştirdiği bu yeni icadı hakkında bilgiler veren Atasoy, "Sistemime büyük ve küçük boylarda birçok pervane yerleştirdim.

Pervaneler dönmüyorsa hava güzel oluyor. Pervanenin dönme şiddetine göre de havanın ne şiddette yağışlı olabileceğini, rüzgarın şiddetini önceden tahmin edebiliyorum. Kurduğum sistem beni hiç yanıltmadı, her döndüğünde yağmur yağmıştır." dedi.

Atasoy, şimdiki hedefinin helikopter yapmak olduğunu söyleyerek, "Yaptığım icatlar ülkede çok ilgi gördü. Geçenlerde bir bankanın reklam filminde de yer aldım. Şimdi helikopter projem de var. El ve ayak kuvvetiyle helikopteri uçurmak istiyorum. Biraz zor bir proje ve yardımcım olmadığı için projeyi şimdilik bekletiyorum. Yardımcım olsa helikopteri yapmak çok basit. Motor kuvvetiyle helikopter zaten kalkar ama benimki el ve ayak kuvveti ile kalkacak." şeklinde konuştu.

Bilal Atasoy, çalışmalarına kaynak bulabilmesi halinde birçok değişik icadı yapabileceğini sözlerine ekledi.