Rize'nin Ardeşen ilçesindeki çay üreticileri, günlük 10 kilograma kadar düşürülen kota uygulamasına karşılık, özel çay fabrikalarının yolunu tutuyor. Ardeşenli çay müstahsilleri, yetkililerden, yaşadıkları mağduriyetin bir an önce giderilmesini bekliyor.

Ardeşen'deki çay müstahsillerinin haklarını ve sorunlarını gözeterek çalışmalarını sürdüren 53-11 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yetkilileri de Bakanlığa ve Çaykur'a çözüm önerileri sunarak çayın eski yıllardaki işleyişini tekrar kazanmasını istiyor. 53-11 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Balcı, yaşanılan tüm sorunların temelinde çay ile ilgili yasal boşluğun olduğunu ifade etti. Balcı, başta Rize ve ilçeleri olmak üzere tüm Doğu Karadeniz'de yaşanan çay izdihamının çözülmesi ancak yasal düzenlemelerle mümkün olacağını söyledi. "Tez elden çay kanunu çıkarılmalı ve çay alımlarının adı tek rakam olarak konulmalıdır. Çay alımları Çaykur'da bin 220 liraya, özel sektörde 650 liraya olmaya devam ederse müstahsilin çilesi bitmez. Çayını binbir zahmetle toplayarak sırtında alım yerine taşıyan Hasan dayıların, Fadime halaların alın terini 650 liralık fiyat karşılamaz." diyen Balcı, "Bakanlığın açıkladığı çay taban fiyatı özel sektörü de bağlayıcı nitelikte olmalıdır. Siyasilerimize ve bürokratlarımıza önereceğim diğer bir çözüm yolu ise Çaykur'un kapasite artırımıdır. Çaykur, mevcut çay işleme kapasitesini artırmalıdır. Yapılacak olan yüzde 50'lik kapasite artırımıyla birlikte 800 bin tondan, bin 200 tona çıkarılan işleme kapasitesi sonrasında geriye 200-300 bin ton çay kalacaktır. Kalan bu kısmı da özel çay fabrikaları işleyerek eritmiş olacaktır." dedi.

Çayda yaşanan problemler bölgedeki ekonomik dengeleri de bozduğunu ileri süren Balcı, "Yöremizin ekonomisi tamamen çaya bağlıdır. Eğer yetkililer bu ızdırabın önüne geçmezse çay vazgeçilen bir tarım ürünü olarak gündemini koruyacaktır. Çünkü vatandaş zahmetini çektiği, satamadığı çayı niçin yapmaya devam etsin. Çayın olmayacağı yöremizde buna bağlı olarak olmayacak çok şey vardır. Çay tarımı yüz güldüren bir uğraş olmaktan çıkarsa, tarımsal faaliyetler durur. Buna bağlı olarak ta ekonomi durur. Ticaret biter. İnsanları buralarda tutamayız. Doğu Karadeniz bölgesi kavimler göçünün yaşandığı orta asyaya, ilçemiz de hayalet bir şehre dönüşür." diye konuştu.