Kalp krizi, kalbi besleyen atardamarların ciddi derecede daralması veya tamamen tıkanması sonucu ortaya çıkan ve öldürücü olabilen bir rahatsızlık olduğunu kaydeden Dr. Karahan, "Belirtileri, genellikle göğüs ağrısı olup, bu ağrı mide bölgesi ile çene arasında herhangi bir yere, sırta ve kollara vurabilir. Bazı hastalar yanlışlıkla mide hastası gibi algılanıp mideye yönelik tedavi verilebilir. Bu hastalarda göğüs ağrısı yerine sıkışma ve nefes darlığı olabilir. Bazı durumlarda önceden bir belirti olmaksızın ani ölüm olabilir. Erken yaşlarda geçirilen krizin sonuçları daha ağır olabilir. Kalp krizine risk oluşturan faktörler, sigara içilmesi, hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği ve ailede kalp hastalığı varlığı (genetik geçiş) gibi faktörlerdir" dedi.

Krizin gençlerde de görülebileceğine dikkat çeken Dr. Karahan, "Hastalık daha çok, orta ve ileri yaş grubunun hastalığı (erkeklerde 45, bayanlarda 55 yaş üstü risk grubudur) olmakla birlikte, daha genç bireylerde de hastalığın görülmesi mümkündür. Özellikle son yıllarda hastalığın genç yaşlarda da daha sık görülmeye başladığına şahit olmaktayız. Burada, stresin ve aşırı sigara içilmesinin katkısı şüphesiz çok büyüktür. Menopoza kadar ki yaş grubunda erkeklerde daha fazla görülmektedir. Menopoz sonrası kadın-erkek oranı eşitlenmektedir. Burada, kadınlarda hormonal aktivitenin hastalıktan koruyucu etki yaptığını belirtmeliyiz" diye konuştu.

Aşırı stres ve ağır üzüntüler, krizi tetikleyebileceğini belirten Dr. Karahan, "Hastalıktan korunmak için, düzenli egzersiz yapmalı, kesinlikle sigara içmemeli, şeker, hipertansiyon (yüksek tansiyon), kolesterol yüksekliği gibi durumları düzeltmeliyiz. Aşırı kilolardan korunmalıyız. Aşırı tuz tüketimi, yüksek kalori ve aşırı katı yağlı beslenmeden uzak durmak gerekir. Yüzme ideal bir egzersizdir, tempolu yürüyüşler yapılabilir. Çok ağır efor gerektiren sporlar, çok sıcak veya çok soğuk havalarda yapılan egzersizler sakıncalı olup, krizi tetikleyebilir" şeklinde konuştu.