Şadan Eren dedi ki!

-A.Osman Ulusoy’un boşluğu dolacak mı?

-Siyasete girecek mi?

-Bana fal baktırmayın niye dedi?

-Trabzon’a bakan var ama bakan yok demesi neden? 

Bu bir Ali Savaş haberidir…

A.Osman Ulusoy’un yerini doldurabilecek mi? Diyorlar sizin için

ŞADAN EREN: Böyle bir karşılaştırmanın Trabzon’a da TTSO’ya da bir hayrı yok. Faydası yok. Ben benim, Ali Osman Ulusoy da Ulusoy. Elbette O’nun artıları var. Elbette bizim için bir değer. Ama, sonuçta bizi seçen irade ve biz de bir değer ve anlam taşıyoruz. Bu gibi karşılaştırmaların hiçbir anlamı yok. Faydası da. A.Osman Ulusoy TTSO’nun bir çınarıdır.

***

-Mezarına gittiniz mi?

ŞADAN EREN: Meclis olarak toplu gideceğiz. En kısa zamanda.

***

-Keşke tek başınıza, seçildiğiniz an gitseydiniz daha anlamlı olurdu?

ŞADAN EREN: Evet, olabilirdi...Ama niye gitmedin biliyor musunuz? Lafı olmasın diye. Bak bize haber vermeden gitti denilmesin diye. Hep birlikte bütün meclis ***

-Ali Osman Ulusoy adını yaşatacak mı TTSO

ŞADAN EREN: Tabi ki, öyle de olmalı. Yaşatmalı. Ama, bence yerel yönetimlerde bunu yapmalı. Ali Osman Ulusoy, Ulusoy ailesinin kendini yaşatacağı hizmetleri var. Okulları. Ancak Trabzon’un yerel yönetimleri de bir an önce Ulusoy adının yaşatılması ile ilgili olarak adım atmalı diye düşünüyorum.

***

-Yangından mal kaçırırcasına seçim yapıldı deniyor?

ŞADAN EREN: Yani bir ara yapılacaktı. Bence zaman tam anıydı. Uzasa TTSO yıpranacak gündemde olması gerektiği gibi kalmayacaktı. Tartışmalar, insanları da yıpratacaktı. Bir an önce yapılması iyi bir karardı. Artık şimdi önümüze bakacağız. 

Her bakan Trabzon’a bakıyor ama!..

-Arap turizmine hazırlıksız yakalandık

ŞADAN EREN: Katılıyorum. Bir an önce bir Turizm Vakfı kurulmalı. Trabzon merkezli. Etkinliği olmalı. Devletin de yerel yönetimlerin de STK’larının da yer alacağı Vakıf. Bu vakıf işlevsel olmalı. Bağlayıcı kararlar almalı. Kamuoyu oluşturmalı. Arap turizmi ile ilgili çok şikayetler alıyoruz. Kurunun yanında yaş olan dürüst gerçek tüccar arkadaşlarımız da yanıyor.

***

-Bu bölgeye has teşvik verilmeli diye bir talep var

ŞADAN EREN: Aynen bunun için de bastırmalıyız. Bölgeye has özel teşvik.

***

-Bu arada yatırım adası unutuldu

ŞADAN EREN; Değil mi? Unutturmamak gerek…

***

-Bakan yok

ŞADAN EREN; En büyük eksikliğimiz sıkıntımız bu. Hükümette Trabzon’un bir bakanı olmalıydı. Her bakan Trabzon’a bakıyor ama, bakanımız daha iyi bakardı değil mi?

***

-Yani bu hükümette bakan olmaması kayıp

ŞADAN EDER: Elbette, bir Atasözümüz var el elin neyini ne çalarak ararmış. Lafı dedirtme bana.

***

-Mehmet Çelik terletti mi sizi seçimde?

ŞADAN EREN: Maratona girdik terlemeden bitirilir mi? Mehmet Kardeşim seçimlere bir saygınlık kattı. Ben seçimi unuttum. O da unutmuştur

***

-İki yıl sonra TTS’da seçim var aday olacak mısınız?

ŞADEN EREN: Bu senin dediğine doğmamış bebeğe don biçmek derler. Hele bir iki yıl geçsin.

***

-Masaya yumruk vuracak mısınız?

ŞADAN EREN: Biz masayı kırmaya gelmedik ki, masada oturup asgari müştereklerde anlaşmak istiyoruz.

***

-Güvene dayalı ortaklıklar Trabzon ekonomisinin eksiği mi?

ŞADAN EREN: Aynen öyle. Biz istiyoruz ki, kurumsal ortaklıklarla ortak akıl üretelim. Güvene dayalı, arkadaş es dost ortaklıkları ile bir adım ileri gidemiyoruz 

Adamına göre proje sahiplenilmez 

-TTSO mu proje üretmeli, TTSO’ya mı proje gelmeli

ŞADAN EREN: İkisi de ikisi de birlikte. Birleşik kaplar meselesi. Her ikisi birbirini tetikler. Ancak, Trabzon’da ciddi bir sorun var. Sorun şu, adamına göre projeye sahiplenme gibi bir hastalığımız var. İnsanlar önce projenin kimden geldiğine bakıyor. Projenin önerilenin ne olduğu ile ilgili değil. Kendine yakın sevdiği biri projeyi ortaya atmış ise tamam ona sahipleniyor. Sevmediği birinden gelmişse, hiç oralı olmuyar. En büyük sıkıntımız bu.

***

-Adamına göre Trabzonsporlular da var

ŞADAN EREN : Yani, adamına göre de proje sahiplenme var. Buru nasıl yıkacağız, ön yargılardan uzaklaşarak. Ön yargılarımızdan kurtularak. Yoksa yerimizde patinaj yaparız.

***

-Bir de çok tartışıyoruz

ŞADEN EREN: Aynen Trabzon ile ilgili bir proje ortaya atıldığında öyle eforlu, yüksek düzeyde, tartışıyoruz ki, yoruluyoruz. Proje başladığında da nefesimiz tükeniyor. Enerjimiz bitiyor. Projenin yapımına gerçekleştirilmesi ile ilgili hevesimiz zaten kırılmış oluyor. 

Ankara’da da olacağım, Trabzon’da da

-Şadan Eren şimdi ikiye mi ayrılacak

ŞADEN EREN: Yooo, Ankara’da da olacağım, Trabzon’da da. Haftanın belli günleri burada olacağım. Sonra elbette Ankara’da. Bnun kadar doğal ne olabilir ki

***
-Diyecekler ki, Eren ikiye bölündü ne olacak şimdi?

ŞADAN EREN; Ben zaten geçmişte de bir ayağım Ankara’da olan biriydi. Parti il başkanıydım, haftada iki kez Ankara’ya giderdim. TTSO Başkanı oldum haftada üç kez gitmeye başladım. Meclis başkanı oldum yine Ankara bağlantım oldu. TOBB’inde delege oldum yine Ankara’da bulundum. Bu devirde orda burada oldun mesele mi, bu spekülasyonlara hiç takılmıyorum hiç. Kimse de beni oradan yıpratmaya çalışmasın.

***

-Ankara’da nerede takılıyorsunuz?

ŞADAN EREN; Takılmaktan kastınız?

***

-Yani boş vakitlerinizde

ŞADAN EREN: Türkiye’nin çeşitli yerlerinden misafirlerim geliyor. Eğer, misafirlerim Karadenizli değilse, Fevzi Hoca’ya getiriyorum. Pelit,Tavacı Recep Uzta ile S’lo ve Bıg Chefss’te olurum.

****

-AK Partililerin gittiği yerler

ŞADAN EREN; Yooo, her partilileri bu saydığım yerlerde görünsünüz. 

TTSO binası yenilenmeli 

TTSO binası artık yetmiyor

ŞADAR EREN: Evet aynen. Maraş Caddesinde bir bankanın üstünde küçük bir apartman katındaydı. Mazhar Abi’nin sayesinde burayı yaptık. Şimdi burası yetmiyor. Hele, önünden geçen bu arabalı üst geçit de bayağı sıkıntı. Artık yeni daha modern, çağa uyumlu daha teknolojik bir binaya ihtilacımız var.

***

-Yapılacak mı?

ŞADAN EREN: Yapılmalı, biz programa alırız. Devlet de, binamızı kamulaştırır. Artık, kentsel dönüşüm diye bir şey var. Burada TTSO binası sırıtmaya başları. Bak bunun içinde bir proje şart. Bence bu sizler tarafından gündeme 0getirilmeli. Biz kendimize bina yapıyoruz dediğimizde, Trabzon kaynak değil mi?

***

Siyasete girecek misiniz?

ŞADAN EREN:Siyasi bir kimliğim var. Yıllarca merkez sağda bir partide siyaset yaptım. Ben siyasete girmiyorum desem de siyaset bana hep bulaştırılıyor. İlla siyaset olsun diye bir uğraşım yok.

***

-Rıfat Bey, Hisarcıklıoğlu siyasete girecek mi? O’na çok yakınsınız

ŞADAN EREN: O’nu Rıfat Bey’e sor ben bilemem. Ama benim bildiğim ve gördüğümü söyleyeyim, Rıfat Bey siyasete çok soğuk çok. 

Öncelik de kime göre?

-Trabzon’un önceliklerine konusunda hem fikir olamıyoruz

ŞADAN EREN: Yani değil mi? Önceliği, yaptırım gücü olan birim ve kurumlar belirleyecek. Ama şehrin ihtiyaçlarına göre. Biz TTSO olarak bu ihtiyaçları ortaya koyarız. Elbette kılavuzluk yaparız. Trabzon’un önceliğinde sıkıntı herkesin kendi önceliği olunca sorun yaşıyoruz. Bizim süreli olarak şehrin dinamikleri ile bir araya geldiğimiz toplantılar öncelikler sıralaması için önemli bir platformdur.

***

-Kimimiz demiryolu diyoruz önceliğimiz, kimimiz şehir hastanesi. Şimdi neye motive olacağız

ŞADAN EREN: Bak demin ifade ettim her projeyi proje aşamasında tartışıyoruz ya nefesimiz tükeniyor. Demiryolu öyleydi. Şimdi şehir hastanesi her kesten bir ses çıkıyor. Tartışa tartışa bakalım şehir hastanesi nasıl gerçekleşecek.  

Hiç fal bakmaya niyetim yok

-Bir polemik sorusu sorayım.

ŞADEN EREN: Girmek polemiğe. Dün bir bugün iki, o kulvara sokamazsın.

***

-Ben sorayım da, sormuş olayım. Eğer Ulusoy yaşamını yitirmemiş olsaydı, TTSO’daki yol haritanız ne olacaktı. 2 yıl sonra seçim vardı. Ne yapacaktınız?

ŞADAN EREN: Bu soruya vereceğim cevabın kime ne faydası olacaktı. Hiç fal bakmaya niyetin yok, Ali Savaş

***

-Bir iş adamı olarak kaç kişi çalıştırdığınız söyleniyor

ŞADAN EREN: Benim kaç kişi çalıştırdığımı merak edenler benim geçmişimi iyi irdeleyecekler. Bu koltuklarda görev yapmanın adam çalıştırmakla değil, adam ve kurum yönlendirmekle ilgili refleksleriniz kriterdir. 

ŞADEN EREN KİMDİR?

-1953 yılında Trabzon'da doğdu.

-1972 yılında dededen kalma yurt içi nakliyeciliğine başladı. Daha sonra vapur acenteliğine başladı.

- 1989 - 1999 yılları arasında 2 dönem Trabzonspor'da yöneticiydi. Basın sözcülüğü görevini yürüttü.

-1986 - 1999 yılları arasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında 3 dönem Meclis Üyeliği ve Meclis Başkan Vekilliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul Delegeliği yaptı.

-1991 - 1993 yılları arasında Trabzon ili Doğruyol Partisi İl Başkanı oldu.

-1994 - 1999 yılları arasında Trabzon İl Genel Meclis Üyeliği ve İl Genel Meclis Başkan Vekilliği görevinde bulundu.

-1999 yılından itibaren de Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

-2005 yılında yapılan TOBB Olağan Kurulunda Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.