İHA Trabzon Bölge Müdürlüğü’nü ziyaretinde konuyla ilgili bilgiler veren Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, Kaşüstü dal-çık projesinin Türkiye’de bir örneğinin daha olmadığını ve özellikleri bakımından da bir ilk olacağını söyledi. Karadeniz Sahil Yolu’nun Kaşüstü geçişinde önemli bir trafik sorunu yaşandığını hatırlatan Sağıroğlu, bu trafik sorununun çözümü için projeler geliştirdiklerini ve Kaşüstü dal-çık projesi ile de bu sorunun ortadan kalkacağını belirtti.
"Hatay’da görünce ’Trabzon’da neden olmasın’ dedik"

Sağıroğlu, yerel yöneticiler olarak köprülü kavşağı asla ve asla istemediklerini ve bu konuda çok sayıda girişimlerde bulunduklarını ifade ederek "Karayolları ile konuştuğumuzda köprülü kavşağın zorunlu olduğunu, dal-çıkların Türkiye genelinde yoğun yağmurlarda sorun teşkil ettiği belirttiler. Ancak ben doğru bir proje ile bunun önüne geçileceğini savundum. Hatay’da su debisi bizden 4 kat daha fazla olan bir dal-çık projesinin Karayolları tarafından yapılıp ulaşıma açıldığını duydum. Karayolları’nın konuyla ilgili orada yaptırdığı proje doğrultusunda yüksek proje yetkililerine ulaşmak suretiyle Kaşüstü’nde köprülü kavşağın düşünüldüğü yer için bütün kesitleriyle beraber bir dal çık projesi hazırlattım. Bunu da sayın bakanımız Süleyman Soylu beye arz ettim. ’Bu Hatay’a oluyorsa Kaşüstü’nde neden olmasın’ diyerek köprülü kavşağın Kaşüstü’nün görüntüsüne de zarar vereceğini belirttim. Dönemin ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım beye arz etti. Binali bey de Karayolları Genel Müdürü’ne talimat vermek suretiyle bugünkü noktaya geldik. Şu anda ölçüm çalışmaları tamamlanmıştır. Zemin etüt çalışmaları devam ediyor" dedi.



"Yapılacak Kaşüstü Kavşağı projesi Trabzon’un trafik sorununu yüzde 50 çözer"


Yapılacak dal-çık projesinin ’özel’ bir proje olacağının altını çizen Sağıroğlu "Bildiğimiz dal-çıkların aksine özel imalat bir dal-çık olacak. İstanbul’da denizin altından tüp geçit yapan devletimiz, Kaşüstü için hiçbir masraftan kaçınmadılar. İki kat olmak suretiyle orada çok özel bir dal çık projesi yaptılar. Bu projenin Türkiye’de bir örneği daha yok. Zannediyorum ay sonundan itibaren yapım çalışmasına başlanacaktır. Kavşağın asıl önemli olan kısmı Kanuni Hastanemize olan yol sorununu bununla beraber çözüyoruz. Dereboyundan olan yolu hastane ile buluşturuyoruz. Orada bir yoğunluk söz konusu. Diğer taraftan Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi’nden gelen yolda Yalıncak’ta buluşuyor. Diğer taraftan Maçka Vadisi’nden Çağlayan kısmından gelen yolda burayla buluşuyor. Araçlarımız Kanuni Bulvarıyla buluşup Akyazı Stadımıza kadar ulaşacaktır. Dolayısıyla bunlarla beraber Haçkalı Baba Hastanesi’nden Değirmendere Kavşağı’na kadar bu kavşaklar, Trabzon’un trafik sorununu çözüyor. Ancak Kaşüstü’nde yapılan kavşak bağlantı yollarıyla beraber Trabzon’un trafik sorununu zaten yüzde 50’sini çözmüş oluyor" diye konuştu.

"Yapım çalışmaları sürerken büyük bir trafik sorunu yaşamayız"

Başkan İbrahim Sağıroğlu, projenin 5 ay gibi kısa sürede hizmete açılacağını belirterek "Normalde yaklaşık 3 aylık sürede projenin yapımı tamamlanır. İki de biz esneme payı bırakalım. Beş aylık sürede bunu bitiririz. Yani önümüzdeki yıl turizm sezonu başladığında kavşağımız tam manasıyla hizmet verir hale gelecek. Şu an orada trafik turizm ve yaz sezonunun bitmesi nedeniyle yavaş yavaş azalmış durumda. Kavşak yapımı sürerken trafikte bir aksama söz konusu olmayacak. Hiç aksama olmayacak dersek de o zaman kendimizi yanıltmış oluruz. Neticede orada bir yapım çalışması olduğu için trafik yavaşlayacaktır. Kısmı yığılmalar olacaktır. Onda da vatandaşlarımızın anlayışını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Yeni yapılacak kavşak ve yollar 2. bir Beşikdüzü felaketine neden olur mu ?

Beşikdüzü ilçesinde geçen haftalarda yaşanan 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan sel felaketinde ilçe merkezinin kotunun Karadeniz Sahil Yolu’ndan düşük olmasının etkili olması ile ilgili olarak ise Yomra Belediye Başkanı Sağıroğlu "Beşikdüzü Belediye Başkanımızın da belirttiği gibi Beşikdüzü’nde bir kod düşüklüğü söz konusu. Sayın bakanlarımızda ilçeyi ziyaretinde bunu gündeme getirdiler. Bu tip afetlerde dere ve akarların akışını bir an önce denizle buluşturmak lazım. Karadeniz Sahil Yolu’nun yüksek olduğu görülüyor. Biz Yomra olarak bütün akar kanallarımızı tamamladık. Dere yataklarımızın kesitleri genişletildi. Bu demek değildir ki Yomra’da Allah korusun bir yoğun yağışta böyle bir şey yaşanmayacak. Biz Yomra olarak 24 saat kanallarımızın temizliğini dere yataklarımızın temizliğini akarlarımızın temizliğini bunlarla ilgili mazgallarımıza kadar temizlik çalışmalarını yapıyoruz" ifadelerini kullandı.