Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde Temmuz 2015’te kurulan sağlık Bilimleri Üniversitesi kapılarını Milliyet’e açtı. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün kurduğu üniversite, önümüzdeki eğitim öğretim yılında YÖK’ün belirleyeceği kontenjanla birlikte öğrenci almaya başlayacak. Üniversite, modern anlamda ilk tıp okulu olan ve 1903’te kurulan Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin Haydarpaşa’daki tarihi binalarında eğitim verecek.

Üniversite hakkında bilgi veren Erdöl şunları söyledi: “Kuruluşumuz tamamlandığında 2 bin öğretim üyesini barındırabileceğiz. Öncelikle Tıp, Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri gibi 3 fakülte ile eğitime başlıyoruz. Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı, beslenme, çocuk gelişimi, ameliyathane, yaşlı bakım ve tıbbi görüntüleme gibi 15 bölümde öğrenci kabul edeceğiz. İlköğretim yılımız için 700-800 öğrenci kaydedeceğimizi düşünüyoruz. Bu sayı her yıl artacak. 10 bin öğrenciye eğitim verebilecek bir üniversite olmayı hedefliyoruz.” 

55 Hastanede eğitim 
Üniversitenin Sağlık Bakanlığı ile imzaladığı protokolü çerçevesinde, öğrencilerin bakanlığa bağlı Türkiye’deki 55 hastanede uygulama eğitimi ve staj imkanı bulacağını belirten Erdöl, şöyle devam etti:  “İstanbul’da 24, Ankara’da 13, İzmir’de de 4 tane olan hastaneler 16 ile yayılıyor. Protokolle eğitim ve araştırma hastaneleri üniversitemizin ortak kullanımına sunuldu. Özellikle bu hastanelerde görev yapan değerli bilim adamı ve uzman hekimlerimiz üniversitemizin eğitim saflarına katılmış olacak. Öğrencilerimiz eğitim uygulama ve stajlarını bu hastanelerde yapabilecek. Erzurum, Diyarbakır, Trabzon, Samsun ve Adana gibi iller de eğitim vereceğiz.”

Yabancı öğrenci alımı da yapacaklarını vurgulayan Erdöl, “Başta Erasmus olmak üzere Mevlana ve Farabi gibi birçok öğrenci değişim programını öğrencilerimizim hizmetine açacağız. 114 yıllık tarihi bina öğrencilerimiz sağlık alanında en modern yöntemlerle eğitim alacak. Hem geleneksel hem yenilikçi bir eğitim yuvası olmaktan gururluyuz” ifadelerini kullandı.
 
Yeni bölümler açılacak
Erdöl, üniversite bünyesinde Tıp Müzesi kurmayı planladıklarını da vurguladı. Eskilerden kalan sağlıkla ilgili belge, doküman, alet ya da görsel malzemesi bulananların bağışlarıyla kurulacak müze de, Haydarpaşa’da ki tarihi bina da ye alacak. Almanya’da hastane kurmayı düşündüklerini belirten Prof. Dr. Erdöl, “Yakın zamanda eczacılık ve diş hekimliği fakültesini de hizmete sokacağız. Ulaşımı bu kadar kolay ve şehrin içinde tıp eğitimi almanın ayrıcalığını doktor adayları yaşayacak” diye konuştu.