Zorlu Grand Otel'de düzenlenen toplantıya, İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman, Proje Koordinatörü ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Tahsin Akyüz, Anadolu Görme Engelliler Derneği Genel Sekreteri Yusuf Şafak ile projede görevli olan sağlık çalışanları katıldı.

Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Süleyman, görme bozukluklarının okul öncesi dönemde her 20 çocuktan birini etkilediğini ifade ederek, dünya genelinde görülen körlüklerin yüzde 80'nin önlenebilir nedenlerle meydana geldiğini söyledi.

Trabzon'da projenin faaliyete geçmesiyle birlikte yapacakları çalışmaları anlatan Süleyman, "17 ilçe köy, mahalle ve beldelerde yaklaşık 2 bin çocuğa ulaşılması hedeflenmektedir. Ayrıca bu çocukların anne ve babaları da mevcut problem durumuna yönelik psikolojik destek almaları ve diğer hizmetlerden faydalanmaları amacıyla doğru ve zamanında yönlendirmeler yapılması hedeflenmektedir" dedi.

Proje ile takip ve izleme yapılabilmesi amacıyla bir veritabanı oluşturulacağını, böylelikle gelecekte yaşanması olası körlük durumlarının en aza indirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Süleyman, şöyle devam etti:

"Göz sağlığında mevcut problem durumu tespitleri il merkezinde oluşturulacak izleme ve değerlendirme merkezinde vaka analizleri yapılarak ailelerin takibi ve tüm hizmetlerden faydalanmalarına katkı sağlayacak yönlendirme yapılacaktır. Yeni doğan bebekten 6 yaşına dek yaklaşık 2 bin kişinin ve ailelerin tüm demokratik yapısının yer alacağı ilimiz göz sağlığı haritası çıkarılması hedeflenecektir."

Anadolu Görme Engelliler Derneği Genel Sekreteri Yusuf Şafak ise, görme bozukluklarının önlenmesi için farkındalık yaratma ve konuya duyarlılığın artırılmasına dönük çalışmalara her zaman destek verdiklerini belirtti.

Projenin bölge ve ülke için model bir çalışma olacağına işaret eden Şafak, gelecek nesillerin hayata sağlıklı gözlerle bakmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Toplantı, projenin amaçlarını anlatan kısa film gösterisi ile sona erdi.