Şalpazarı Muhtarlar Derneği’nde dün bir araya gelen Muhtarlar; "Şalpazarı'nın Çaykara'dan, Tonya'dan veya Araklı'dan ne farkı var? Ölçü mağduriyetse, Şalpazarı hepsinden mağdur. Turizm alanıysa, Sisdağı turizm alanında. Nüfussa, merkez nüfusu Çaykara’dan yüzde 50 daha fazla” diyerek, Adliyelerin kapatılması konusunda çifte standart uygulandığını ileri sürdüler.
Şalpazarı'nın merkez nüfusu bakımından Çaykara'dan daha kalabalık olduğunu ve Sisdağı'nın da tıpkı Uzungöl gibi Turizm Alanı kapsamında olduğunu vurgulayan vatandaşlar; “Uzaklık durumu dikkate alındığında da Şalpazarı'nın Gökçeköy ve Sinlice gibi yüksek köylerindeki vatandaşların sahile 1 günde gelip-gidemeyeceklerinin dikkate alınması gerekirdi” diye konuştular.




“Halkın mağduriyeti ne olacak”



Şalpazarı’nın en uzak köylerinden Sinlice Köyü Muhtarı Mustafa Uçar, “Benim köyümün vatandaşı Vakfıkebir’e 3 ayrı dolmuşla gidecek. Sabah mesai 9’da başlasa ve mahkeme 9’da başlasa bile, dolmuş saat 8’de kalkıyor köyden. 9’da nasıl mahkemede olacak? Dolmuş saat 14:00’de, 14:30’da köye tekrar geri dönüyor. 14:30’da mahkeme bitmediyse köyüne nasıl dönecek. Bunun yağmuru var, karı-kışı var. Vatandaşın Şalpazarı’na gidip-gelmesi 30 TL ise, Vakfıkebir’e gidiş-geliş en az 50 TL olacaktır. Bu da vatandaşa ekonomik olarak büyük bir külfet yükleyecektir” diyerek Adliye’nin kapatılmasından vazgeçilmesini istedi.

Şalpazarı Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Demirbaş’da, “Şalpazarımızın en yüksek köyü Vakfıkebir’e 60 km. Bu vatandaş karda kışta Vakfıkebir’e nasıl gidip-gelecek? Adliyemizin buradan gitmesini biz istemiyoruz. Bir Tonya, Araklı, Çaykara Adliyeleri geriye döndürülürken, Şalpazarı acaba neden göz önünde bulundurulmadı? Biz onlardan daha mağdur durumdayız. Sahilde yaşamıyoruz, kırsal kesimde yaşıyoruz. 20-30 sene geriye gidiyor Şalpazarı. Eğer Adliyemiz geri verilmezse, köylerimizde, mahallelerimizde durumu vatandaşa anlatacağız. Buradan Başbakanımıza, Bakanımıza sesleniyoruz. Araklı, Tonya, Çaykara gibi bizim Adliyemizi de geri versinler” diye konuştu.

Akçiriş Köyü Muhtarı Selçuk Usta, “Şalpazarı Adliyesi kapatılarak ne tasarruf sağlanacak” diye sordu. Muhtar Usta, “Burada çalışan hakim, savcı ve diğer memurlar görevlerinden ayrılmayacaklar. Sonuçta başka yerlere atanacaklar ve maaşları ödenmeye devam edecek. Buradaki Adliyeye kira ödenmiyor. Tek masrafı elektrik.” diyerek, vatandaştan bu hizmeti esirgeyenlerin durup yeniden düşünmelerini istedi.

Doğancı Köyü Muhtarı Mustafa Alıcı da, “Biz vaktinde bu Adliyeyi buraya getirmek için çok çalıştık. Bu zararlı bir şey olsaydı zaten buraya getirmezdik. Biz yeni hizmetler peşinde koşarken, elimizdekini mi kaybedeceğiz” şeklinde tepkisini dile getirdi.


Şalpazarılı muhtarlar, muhtarlar Derneği’ndeki açıklamalarının ardından Adliye Binası önüne giderek topluca bir fotoğraf çektirdikten sonra Çarşamba günü İlçe merkezinde yürüyüş yapmayı kararlaştırarak ayrıldılar.