Ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesi amacıyla kurulan ‘Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’, İlkadım ilçesi Ulugazi Mahallesi Şifa Yurdu Sokak’ta hizmete girdi. Merkezin açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek tarafından Ankara’dan telekonferans yöntemi ile yapıldı.

Samsun’daki açılışa Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan ve eşi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İpekdal ve AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş katıldı.

Açılış öncesi konuşan Vali Hüseyin Aksoy, “Samsun, kadın dostu kent olma adına taahhütte bulunan ve başta valiliğimiz olmak üzere yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz ile birlikte birçok çalışma yapan kenttir. Böylesine çalışmaların yapıldığı bir kentte şiddet önleme ve izleme merkezini de sizlerin huzurunda açıyoruz” derken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’da ‘hayırlı olsun’ dileklerinde bulundu.
Daha sonra açılış yapıldı ve merkez gezildi. Gezi esnasında Vali Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, Şiddet Önleme Merkezinin üst katında bulunan ve Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon merkezindeki kızların hazırladığı resim sergisini açtı. Sergide öğrenci Aylin Aksu, Vali Aksoy’a kendi karakalem çalışmasını hediye etti.

Açılışı yapılan Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi; Araştırma Geliştirme ve Koordinasyon Birimi, Psiko-Sosyal Destek Birimi, Hukuk Destek Birimi, Eğitim Destek Birimi ve Sağlık Destek Birimi olmak üzere 5 ayrı birimden oluşacak.