Açılışta konuşan TTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz Saramago’nun sözcükleriyle dünyayı etkilediğini anlatarak, “Bu etkinliğin temel amacı Saramago’yu özellikle genç kuşaklara tanıtmak ve okumanın erdemlerine ilişkin farkındalık yaratmaktır” dedi.

TTSO AB Bilgi Merkezi ve Portekiz Büyükelçiliği’nin işbirliğinde gerçekleştirilen sergiye Trabzonlular yoğun ilgi gösterdi. Sergi öncesi TTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz, Saramago’nun yaşamı ve yapıtları hakkında katılımcılara bir sunum gerçekleştirdi. Saramago’nun yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini anımsatan Karbuz, yazarın, Portekizli diktatör Salazar’a karşı yoğun bir mücadele verdiğini ve Salazar’ın diktatörlüğü boyunca roman yazmaya ara verdiğini de anımsattı. Saramago’nun yaşama çok bağlı olduğunu ve hayattan ayrılmanın güçlüğüne ilişkin söylemlerini de anımsatan Karbuz, yazarın ironik üslubuna da gönderme yaparak “Yaşamdan ayrılmak istemeyen yazar, yapıtlarıyla sonsuza kadar yaşamanın yollarını da böylelikle oluşturmuş oldu” dedi.

Yazarın, İstanbul’da katıldığı söyleşi ve etkinliklerin fotoğraflarının da yer aldığı sergide bazı katılımcılara Saramago’nun Türkçeye çevrilmiş kitapları armağan edildi.