Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nda özellikle kimlikle geçiş uygulamasının başlamasının ardından, dış ticaret açısından yoğunluk yaşandığını, bu nedenle ihracatçıların bir hayli zorlandığını belirtti.

Kapıda oluşan araç kuyruğunun 5-6 saat beklemeye neden olduğunu ifade eden Gürdoğan, Sarp Sınır Kapısı'nın zamanında yerel paydaşların görüş ve önerileri alınmadan yapılan planlama nedeniyle tamamen hatalı şekilde imar edildiğini öne sürdü.

Bu durumun yol açtığı sorunlar dolayısıyla kapının işlevsel olmaktan çıktığını belirten Gürdoğan, şöyle devam etti:

"İşlevsel olmaktan çıkan Sarp Sınır Kapısı, uzun vadede yeniden inşa edilerek ülke imajına uygun bir yapıya kavuşturulmalı. Kapıda görev yapan kurumlara, tecrübeli ve yeterli sayıda personel takviyesi yapılmalı. İhracatçı, iş adamı ve ihraç eşyası taşıyan taşıtların ayrı peronlardan öncelikli olarak geçişi sağlanmalı. Kapıdaki yolcu yoğunluğunun azaltılması amacıyla, Hopa-Batum arasında deniz otobüsü seferleri başlatılmalı. DutyFree ve restoranlar gelen, giden yolcu şeklinde ayrılmalı ve gümrük sahasından başı boş yolcular izole edilmeli. Gümrük sahasına giriş öncesinde, tır parkında yapılacak düzenleme ile tırlarda gümrük işlemleri için gerekli tüm belgeler önceden kontrol edilmeli."

Kapının yeniden yap-işlet-devret modeliyle revize edilmesi, bunun mümkün olmaması halinde ise yetersiz alana sahip olan kullanım alanlarının genişletilmesi amacıyla kara tarafına veya denize dolgu yapılarak genişletilmesi gerektiğini belirten Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Sarp Sınır Kapısı'nın mevcut yapısı ve uygulamalarda karşılaşılan sorunlar, talep ve önerilerin değerlendirilmesi amacıyla, ilgili kurum yetkililerinin de katılımıyla bir süre önce Artvin Valisi Necmettin Kalkan başkanlığında toplantı yapıldı. Kısa, orta ve uzun vadede yapılması öngörülen üç aşamalı çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda, ülkemiz imajını zedeleyen ve ülkemize yakışmayan durumda bulunan ve Türkiye'deki en yoğun 4. kapı konumundaki Sarp Kara Hudut Kapısı'nın bir an önce modernize edilmesi hususunda hemfikir olundu. İhracatımız açısından çok büyük önem arz eden, şu anda mevcut araç trafiği ihtiyacına cevap veremeyen kapıya alternatif olarak hızlı bir şekilde Artvin, Borçka-Muratlı kapısının ivedi olarak açılarak, altyapı tesislerinin inşa edilmesinin sağlanması kararlarına varıldı."