Haylamaz, Peygamberin(SAV) hayatına bakıldığında şefkatle çözülemeyecek hiçbir problemin olmadığına dikkat çekerek, "Peygamberliğinden sonra Mekke liderliğini kaybedecekleri korkusuyla kendisine düşman olanlarla yıllar süren ilgi, alaka ile şefkatle dost olabilmiş. Kendisini öldürmek isteyenler, sonradan O'nu müdafaa eder hale gelmiştir. O'nun kimseye düşmanlığı yoktu. Şiddete şiddetle mukabele ettiği hayatının hiçbir döneminde yoktur. Önce düşman, sonra Müslüman olanlara baktığımızda O'nun hepsi ile yakından ilgilenip şefkatle muamele etmesinden dolayı Müslüman olduklarını görürüz. Bugün O'un hayatı örnek alınarak şefkatle çözülemeyecek hiçbir problem yoktur." dedi.

Toplumsal Uzlaşı, Kültür ve Sanat Derneği (TUKSANDER) ile Kaynak Kültür Yayın Grubu'nun Trabzon'da düzenlediği Kültür Günleri etkinliğinin ikinci ve son gününde konferans veren İlahiyatçı Dr. Haylamaz, Peygamberimiz (SAV)'in evliliklerine de değindi. O'nun her evliliğinde bir hikmet olduğuna dikkat çeken Haylamaz, "Mekke'nin şahini durumunda olan Ebu Süfyan'ın kızı Müslüman olup Habeşistan'a hicret etmişti. Kocasının ölümü üzerine dul kalan Ebu Süfyan'ın kızı ile Efendimiz'in evlenmesi üzerine arada bir akrabalık bağı oluştu. Ebu Süfyan ondan sonra şahinliği bıraktı. Bu evlilikle Efendimiz, Mekkeliler'in diplomasi kapısını kapattığı anda yeni bir kapı açmış oldu. 21 yıl içinde Mekke'de İslam'a evet diyen 186 kişiydi. Evlendiği bir hanımından dolayı ilk etapta akrabalarından 100 kişi Müslüman oldu ve bunun arkası geldi." şeklinde konuştu.

Hamamizade İhsan Bey Kültür merkezinde yapılan etkinlikte Dr. Reşit Haylamaz, Hz. Muhammed'in(SAV) hayatından örnekler verdi. Haylamaz, "Mekkeliler, çok sertlerdi. Sürekli düşmanlık üzerine, Efendimiz'i ortadan kaldırmak üzerine planlar kurup, ekipler gönderiyorlardı ama O'nun dünyasında hiçbir muhatabını zayi etmek yoktu. Onuru, şerefi, haysiyeti, namusu bunları hiç umursamadı Efendimiz(SAV). Onlarla hep yan yana gelmeye çalışırdı, alışveriş yapardı, borç alıp verirdi, mal alım satımında bulunurdu. Hayatının son günlerinde bir Yahudi'den alışveriş yapıp, arpa karşılığında zırhını vermişti. Onun metotlarını uyguladığımız zaman gönlü kazanılmayacak insan yoktur."

Konferanslar, İbrahim Kocabıyık'ın İman, Kulluk ve İbadet, Seyit Erkal'ın Risale-i Nur'ları Okuma ve Anlama, Osman Kaplan'ın Çocuk Eğitimi üzerine konuşması ile sona erdi.