Doğu Karadeniz’in sahil bölgesi, yaklaşık 6 yıldır “Homoterra” türünden Latince adı “Ricania simulans” olan bir böcekle boğuşuyor.
Her yaz döneminde Artvin’in Hopa İlçesi’nden Trabzon Araklı’ya kadar görülen böceğin anavatanı Çin. Gürcistan’dan, çeşitli bitkiler vasıtasıyla Türkiye’ye gelmiş. Yaşam alanı bularak çoğalmış.

6 yıldır popülasyonu artan böcek, ağaçlara, sebzelere yapışarak bitkilerin özsuyunu emiyor. Çayın ve mısırın kurumasına sebep olabiliyor. Ergin hale geldiğinde uçmaya başlayan böcekler, ışığı gördüğünde evlere giriyor.

Yöre halkı, cam açamıyor. Yetkililer, böceğin özellikle vatandaşların tüketim amaçlı ektiği domates, biber gibi ürünlerle meyve bahçelerinde ürün kaybına neden olduğunu belirtiyor.

Bu konuda bilimsel araştırma yürüten Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, bu türün kelebeğe benzediğini ancak kelebek olmadığını söylüyor.

Sokucu, emici bir ağız yapısına sahip böceğin yaşam alanının bütün yeşil bitkiler olduğunu söyleyen Güçlü, “Kışın yumurta dönemine geçiyor. Yazın kanatlanıyor. Yumurtalarını bitkilerin üzerine bırakıyor.