Hürriyet ve Memleket için Elele Platformu bugün,  Anayasa Değişikliği için 16 Nisan’da yapılan Referandum ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında platform adına basın açıklamasını DP İl Başkanı Ali Akar okudu. 

Akar, ortak basın metnini okumadan önce, özetle “Bir referandum süreci yaşadık. Sandıklardan çıkmak çok önemli değildi, meğer sayan önemliydi. Biz ıslak imza üzerinde dururken, biz seçimi garantiye aldığımızı sandık. Meğer ki hırsız görevini yaptı. Atalarımız doğru demiş, ‘Hırsız beklemez’ 

Bir iradeyi tecelli ettirecek olan oyu atan değil oyun sayandır.

oy bir haktır, Müslüman geçinenler bu hakkı gasp ettiler. Biz tabi bu süreçte Anayasayı anlatmaya çalıştık. Hele bu sürecin geçtiğini sanmıyorum neden, Arkadaşlar yasama yürütme, yargı vede parti başkanı olan Cumhurbaşkanının Türkiye’nin demokratik düzeninin bozacağını sürekli anlattık. Rejimi değiştireceğini anlattık. Ancak karşılaştığımız şey, ‘siz teröristsiniz, siz hainsiniz” sürekli bize söylenen laflar bunlardı. Allah’a şükür ki hem ‘Hainliği hem de teröristliği’ evetçilerle paylaştık” ifadelerini kullandı. 

Sonrasında basın açıklamasını okuyan Akar, “Kamu görevlileri görevlerini yapmayarak suç işledi. İnsanlara rüşvet teklif edildi, paralar dağıtıldı. Hayır’a savunanlara yapılmayan şantaj, baskı engelleme kalmadı. Hedef gösterildi, gözaltına alındı, saldırılara uğrandı. Devletin birliğini temsil etmesi gereken Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Evet’i savunan siyasetçiler, ülkenin yarısını oluşturan yurttaşları teröre hizmet etmekle hatta bazıları hain olmakla suçlandı. İftira küfür, saldırı kampanyaları düzenledi. Hatta Cumhurbaşkanı, Evetçiler ile Hayırcıları aynı kefeye koymayacağını başta söyleyerek yurttaşlar arasında ayrımcılık yapacağını ilan etti” diye konuştu. 

“Oy uğruna Avrupa ile kriz çıkartılarak ülke çıkarları ve orada ki vatandaşların durumu tehlikeye atıldı” diyerek sözlerine devam eden Akar, “Ülkenin her yanında seçim ihlali yaşandı. Toplu evet oyları atıldı. Bunlarla ilgili binlerce başvuru yapıldı. Seçimde tarafsız hakem rolü oynaması gereken YSK, doğuda sandıklar kapanmış ve sayım başlamış batıda seçimin son anlarında yeni yasa ihtas ederek şaibe tartışmalarının basmasına neden oldu. 2,5 milyon mühürsüz zarfla kullanılan oylardan söz ediliyor” dedi. 

Akar sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Ülkenin yarısının karşı çıktığı bir anayasa ülkeye huzur ve mutluluk getiremez. 

Hayırcılar için bu denli zorlaştırılan koşullarda, şaibe iddiaları arasında çok az farkla Türkiye’nin yönetim yapısını ve rejimini değiştirecek bu sonuç, Türkiye’ye huzur değil istikrarsızlık, ayrışma gerilim getirecektir. Zaman içinde oluşturulacak baskıcı rejim, ülkemizi, çok zor günlere taşıyacaktır. Anayasalar uzlaşma metinleridir. Ülkenin yarısının karşı çıktığı bir anayasa ülkeye huzur ve mutluluk getirmez. Bu gerçekler ışığında ülkeyi yöneten iktidarı siyasal ve toplumsal uzlaşı ile anayasa değişikliği konusunu bir kez daha düşünmeye çağırıyoruz. 

Halk oylaması odaklı platformumuz görevini tamamlamış bulunmaktadır. Farklı kesimlerden bir araya gelen örgüt ve insanlar olarak demokratik olgunluk içinde ortak yaşam bilinci ile çok değerli bir çalışma yaptık. Önemli deneyim edindik. 

Halkımız, karanlık bir despotik Tek adam rejimini değil ileri demokratik parlamenterler sistemi hak etmektedir. Egemenlik kayıtsız şartsız, milletindir hiçbir kişi ya da gruba devredilemez”