Trabzon’da 2013’de başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında üreticilere yönelik Fındık Yetiştiriciliği kursları devam ediyor.

Trabzon Ticaret Borsası’nın koordinasyonunda sürdürülen ve ilk bölümü yaşlı bahçelerin sökülüp yeniden dikimi olarak uygulanan projenin ikinci kısmında başta üretimde asgari yüzde 30 oranında artış sağlayan bilinçli budama olmak üzere, fındıkla ilgili diğer konular üzerinde duruluyor.

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yapılarak başlatılan kurslar 5’er günlük periyotlar halinde 10 ilçede gerçekleştirilecek.

İlk olarak Sürmene’de başlatılan eğitimlere sırasıyla Yomra, Ortahisar, Maçka ve Araklı’da devam edildi. 

Eğitimci olarak Ziraat Mühendisleri Erdal Yığcı ve Suzan Kol’un görev yaptığı ilçelerde üreticilere, teorik bilgilerin yanı sıra bahçe uygulamaları da veriliyor. Üreticiler, bilinçli budamanın yanı sıra, bahçe tesisi, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, toprak analizleri, hasat, harman ve depolama gibi konularda bilgilendiriliyorlar. 

10 ilçede belirli aralıklarla Şubat ayının sonuna kadar devam edecek eğitim seminerine katılan üreticilere, üç gün teorik bilgi veriliyor. Bir gün bahçede budama yapan üreticiler haftanın son mesai gününde de sınava tabi tutuluyorlar.  

Yaşlı bahçelerinde söküm ve yeniden dikim yapılanlardan dahil olmak üzere toplam sertifikalandırılacak 250 üreticiye proje kapsamında testere ve makas gibi budama aletlerinin de yer aldığı çanta hediye ediliyor.

Kursları başarı ile tamamlayan sertifikalı kursiyerler, bahçelerini bilinçli ve doğru bir şekilde budatmak isteyen üreticilere de ücreti karşılığında hizmet verecekler.