Trabzon Sosyal Güvenlik İl Müdürü Aydın Gedikli “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” hakkında açıklamalarda bulundu.

Kanunla sigortalı ve işverenlerin, SGK’ya olan borçlarını daha kolay şartlarda ödemelerine imkan sağladığını dile getiren Gedikli yapılandırmaya müracaatlarının 1 Eylül itibariyle başladığını ve 31 Ekim 2016 tarihinde başvuru süresinin sona ereceğini söyledi. 

Sosyal güvenlik alacakları yönünden birçok borç türünün yapılandırma kapsamında olduğunu söyleyen İl Müdürü Aydın Gedikli, bu yeni yapılandırmanın, esas itibariyle 30 Haziran 2016 ve bu tarihten önceki dönemlere ait ödenmemiş prim borçlarını kapsadığını belirtti.

 Genel Sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlara 1 Eylül 2016 tarihi ile 2 Ocak 2017 tarihi arasında gelir testine müracaat etme ve yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme imkanı da sağlandığını söyleyen İl Müdürü Gedikli, genel sağlık sigortalılarının 31 Ocak 2017’ye kadar yapılandırmaya başvurmaları halinde 2016/Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarını gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeksizin peşin veya on iki eşit taksitte ödeyebileceklerini ifade etti.

 İdari Para Cezaları yönünden de çok önemli bir fırsatın olduğuna dikkat çeken Gedikli,  idari para cezalarını yapılandıran işverenlerin bu cezaların yarısını ödeyeceklerini söyledi. Gedikli ayrıca işverenlerin idari para cezalarını peşin ödemeleri halinde enflasyon farkının yarısını ödemek suretiyle ikinci bir indirime daha kavuşacaklarının altını çizdi.
İl Müdürü  Gedikli SGK ve Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle emeklilik şartlarını yerine getirip de prim borcu nedeniyle emekli olamayan BAĞ-KUR’luların ,  kredi kullanarak emekli olabileceklerini de sözlerine ekledi.

Yapılandırma müracaatlarının İl Müdürlükleri ve/veya Merkez Müdürlüklerine şahsen, posta veya internet aracılığıyla yapılabileceğini söyleyen Gedikli Sosyal Güvenlik Kurumu’na birikmiş borcu olan kişilerin bu çok önemli fırsattan muhakkak yararlanmalarını istediklerini ifade etti. Ayrıca Gedikli, olası mağduriyetlerin yaşanmaması için vatandaşların müracaatlarını son güne bırakmamaları hususunda hatırlatmada bulundu