Sürmene Kaymakamı Mustafa Özarslan'ın girişimleriyle yaklaşık iki yıl önce başlatılan proje kapsamında 11-14 yaş aralığındaki öğrenciler, müzik aletlerine kavuştu. Çeşitli kamu kaynakları ile hayırseverlerin de katkılarıyla temin edilen gitar, kemençe, Bağlama, keman, ud gibi müzik aletleri, projenin başlatıldığı iki yıldan bu yana ilçedeki öğrencilere dağıtıldı. Öğrenciler, okullarda müzik öğretmenleri eşliğinde, bir kısmı da Halk Eğitimi Merkezince açılan kurslar aracılığıyla kendilerine armağan edilen enstrümanları çalmaya başladı. 
BİNİNCİ MÜZİK ALETİ DE DAĞITILDI 
İlçe gençlik merkezinde 1000'inci müzik aletinin dağıtımı dolayısıyla tören düzenlendi. Aynı törende, müziğe ilgileri ve maddi imkanları gibi kriterler göz önüne alınan yaklaşık 50 öğrenciye müzik aleti armağan edildi.Törende, projeyle birlikte müzik aletleri çalmayı başaran farklı okullardan öğrenciler minik konserler verdi. 

ENSTRÜMANLARI BÜYÜKLER ÇALDI
Kaymakam Özarslan, burada yaptığı 
konuşmada, göreve başladığı dönemde bir okulun mezuniyet törenine katıldığını, akademik açıdan başarılı bu okulun töreninde enstrümanları büyüklerin çaldığını belirterek, "Sosyal ve kültürel açıdan bir çoraklık manzarasıydı. O anda bu fotoğrafı tersine çevirmek istedim ve bu proje doğdu. Bugün toplamda bin öğrenciyi enstrümanla buluşturmuş olduk. Meslekhayatımın en mutlu gününü yaşıyorum" dedi. 

İNSANLARI KÖTÜ YAPAN ÇEVRELERİ 
İnsanların iyi doğduğuna inandıklarını kaydeden Özarslan, "İnsanları kötü yapan daha çok sosyal çevredir. Özellikle olumsuz sosyal çevre, yoksulluk, kötü ev koşulları, evde ve çevrede çocuğa uygulanan şiddet, anne baba ayrılığıdır. Bunlardan dolayı pırıl pırıl, güzel çocuklar zaman zaman şiddete yönelmekte. Her eve, her okula, her sokak başına, her caddeye bir güvenlik görevlisi yerleştirerek şiddetle mücadele etmemiz çok zor. Asıl olan şiddetin kaynaklarını ortadan kaldırmak. Müzikle birlikte ilçemizde olumsuz çevre koşullarından kaynaklı şiddeti yok ettik" diye konuştu

-Kız öğrenciler daha başarılı- 

Müzik aletlerini kullanma konusunda özellikle kız öğrencilerin büyük başarı gösterdiğini dile getiren Özarslan, "Projemizin önceliklerinden birisi aslında ağırlıklı olarak kızlarımızı enstrümanla buluşturmaktı. Çünkü herkesin bildiği gibi bir erkeği eğitirsek bir bireyi, bir kızı eğitirsek bir toplumu eğitiriz. Bu nedenle kız çocuklarına önem verdik" dedi. 

RUHEN DİNLENMEYE İHTİYAÇLARI VAR
Özarslan, velilerin çocuklarından aşırı şekilde akademik beklenti içinde olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:  "Oysa öğrencilerimizin sınav ve ders yoğunluğundan dolayı ruhen dinlenmeye ihtiyaçları var. Aşırı sınav baskısı çocuklarımızda psikolojik olarak katlanamayacakları sorunlara yol açıyor. Olumsuz çevre koşullarında yaşayan çocuklar üzüntülerini, sıkıntılarını, coşkularını anlatmada yetersiz kaldıklarında şiddet başlıyor. İfade edememe, rahatlayamama, deşarj olamama sonucu ortaya çıkan sıkıntıdan dolayı şiddet ilkbelirtilerini veriyor. Enstrümanlarla şiddeti kaynağında yok edeceğiz." 

ÖĞRENCİLER ADINA KONUŞTU
Öğrenciler adına 
konuşan Ayça Taşar isimli öğrenci ise sınavlar nedeniyle kendilerine zaman ayıramadıklarını belirterek, "Proje sayesinde kendimize zaman ayırabiliyoruz. Bugüne kadar keman çalmayı hiç düşünmemiştim ama öğretmenlerimin özendirmesiyle çalmaya başladım ve çok sevdim" diyekonuştu