Şırnak'ın İdil ilçesi Çığır köyü yakınlarında bulunan bir petrol istasyonuna 7 Aralık 2016 tarihinde düzenlenen ve 18 yaşındaki Fırat Oktan'ın hayatını kaybettiği silahlı saldırının ardından jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda parçalanmış kredi kartı slipi, kot pantolon parçası ve parçalanmış 5 TL’den yola çıkarak katil zanlısı A.İ.’yi Sarp Sınır Kapısından çıkmaya çalışırken yakaladı.

7 Aralık 2016 tarihinde Şırnak’ın İdil İlçesi Çığır köyü yakınlarında bulunan petrol istasyonuna kimliği belirsiz kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 18 yaşındaki Fırat Oktan yaralandı. Yaralanan Oktan’ın av tüfeği ile saldırgana karşılık vermesi üzerine saldırgan olay yerinden yaya olarak kaçtı. Yaralanan Fırat Oktan istasyonda bulunan diğer şahıslar tarafından hastaneye kaldırıldı. Hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen 18 yaşındaki Fırat Oktan kurtarılmadı. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri çevrede bulunan güvenlik kamerası kayıtlarını incelemesi sonucunda şahsın ateş ettiği noktada ayrıntılı inceleme yaptı. Yapılan inceleme olay yerinde silahla ateş edilmiş bölgede kredi kartı slipi, kot pantolon parçası ve parçalanmış 5 TL bulundu.

Parçalanmış kredi kartı slipini bir araya getiren jandarma ekipleri kredi kartı slipinin üzerinde D. market isminin yer aldığını belirledi. Yapılan araştırmalar sonucunda D. isimli marketin Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan bir akaryakıt istasyonunda olduğu tespit edildi. Saldırganın bu istasyondan alışveriş yaptığı belirlendi. İl ve ilçe jandarma komutanlığı bünyesinde oluşturulan özel bir ekip Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan D. isimli markete giderek ayrıntılı inceleme yaptı. Yapılan incelemede slipin aslına ulaşarak alış verişin Ş.M. isimli şahıs tarafından yapıldığı ve Ş.M. isimli şahsın 72 plakalı bir araç ile olay günü yakıt aldığı tespit edildi. Yapılan araştırmalar sonucunda suçta kullanılan aracın 1997 model olduğu ve Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan İ.İ. isimli kadının adına kayıtlı olduğu tespit edildi.

Elde edilen deliller ve ulaşılan bilgiler sonucunda istasyon çalışanları ile yapılan mülakatta İ.İ. isimli kadının oğlu olduğu tespit edilen A.İ. isimli şahıs 13 Kasım 2016 tarihinde Fırat Oktan’ın öldürüldüğü benzin istasyonuna gelerek aracına benzin almak istedi. İstasyon çalışanları tarafından benzin yerine yanlışlıkla depoya motorin koyulması sonucu araç arızalandı. A.İ. isimli şahıs araç masraflarının benzin istasyonu yetkilileri tarafından karşılanmasını istedi ve aralarında tartışma yaşandı. Yaşanan tartışma nedeniyle A.İ. isimli şahsın 07 aralık 2016 tarihinde Nusaybin’den İdil’e düğüne geldiği ve aynı benzin istasyonuna 72 plakalı araçla gelerek elinde bulunan av tüfeği ile 7-8 el ateş etmek suretiyle Fırat Oktan’ın ölümüne sebep olduğu tespit edildi.

Şüpheli A.İ.’nin yakalanması amacıyla İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ve İdil İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan özel bir ekip oluşturuldu. İdil Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde A.İ. isimli şahıs ülke genelinde takibe alındı. Yapılan çalışmalar neticesinde şüphelinin Y.İ. adına sahte pasaport düzenlettiği ve yurt dışına kaçma hazırlığı içerisinde olduğu belirlendi. Konu ile ilgili kara, hava ve deniz gümrük kapılarına bilgi verildi. Şüpheli A.İ. 14 Ocak 2017 tarihinde Artvin Hopa Sarp Sınır Kapısı'ndan yurt dışına çıkmaya çalıştığı esnada Y.İ. adına düzenlenmiş sahte pasaportla birlikte yakalandı. Yakalanan A.İ. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Artvin Cezaevi'ne gönderildi.