Konuyla ilgili olarak şehir içme suyunun karşılandığı Atasu Barajı'nda soruları yanıtlayan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, baraj gölünün boşaltılma olayının bir şehir efsanesi olduğunu söyledi. Baraj dibindeki suyun sıcaklığının 12-13 derece civarında olduğu içiniçme suyunun soğuk aktığını belirten Gümrükçüoğlu, “Trabzon'un suyunun soğuk akması adeta şehir efsanesine döndü. Bunun açıklaması şöyle; baraj gölünün üst seviyelerinde suyun ısısı 23-24 derece ancak gölün dip seviyelerinde ise bu suyun sıcaklığı 12-13 derece civarında. Bugüne kadar 2 yerden barajın suyunu alıp Esiroğlu'ndaki arıtma tesisine suyu gönderdikten sonra suyu şehre verebiliyorduk. Barajın üst sevilerinden su alındığı zaman dolayısıyla 23-24 derece olduğundan fazla soğuk olmayacaktır. Dipteki 12-13 derecedeki suyumuz suyun daha serin daha soğuk hissedilmesini daha soğuk olmasını sağlıyor. Bu da aslında sıcak mevsime rastlamış olan Ramazan’da halkımızın hem suyu kullanmada hem banyosunda hem de asbest almasında daha serinlemesini sağlıyor" dedi.
Gümrükçüoğlu, şehir efsanesi olarak kendilerinin kamyonlarla tonlarca buzu baraj gölüne attıklarının anlatıldığını hatırlatarak "Böyle birşey hem parasal olarak imkansız hem de teknik olarak. Doğru olmayan birşey. Halkımızın serin sudan memnun olduğu bilgileri sonrası bunların ortaya çıktığına inanıyoruz” diye konuştu.
Trabzon’un 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Atasu Barajı'nda heyelan riskinin olmadığını da kaydeden Gümrükçüoğlu, “Atasu Barajı'nda herhangi bir toprak kayması olmaz. Dünya’daki bütün barajlarda olduğu gibi toprak kayması söz konusu olabilir. Olduğunda veya olmak üzeredeyken teknik çalışmalar yapılır. Ama hiçbir zaman Atasu Barajının suyu bu nedenle boşaltılmaya gidilmemiştir. En küçük bir fizik kuralını hatırlayabilenler taktir edeceklerdir ki bunu iddia edenlere söylüyorum. Baraj gölünde eğer su dolu olursa hem kaldırma kuvveti ile hem yanlara yapacağı basınç münasebeti ile toprak kaymasına sebep olmaz. Aksine önleme yönünde katkısı olur. Toprak kayması olacak diye suyun boşaltılması akıllara ziyan bir yorumdur” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu’nun Atasu Barajı için verdiği soru önergesi ile ilgili sorulara ise, “Şehrin bir milletvekili bile kalkıp bir soru önergesi veriyor. Bu yanlış bilgilendirmeye yol açmamak lazım” diye konuştu.
Vatandaşlar ise "Suyun soğuk olması çok güzel, sıcakların bu aşırı derece yüksek olduğu günlerde abdest alırken bile çok rahat şekilde alıyoruz. Allah bu hizmeti getirenlerden razı olsun" derken, bazı vatandaşlar da suyun soğultulmasında arıtma tesislerine atılan buzlardan kaynaklandığını söylediler.